Sute de instituţii publice şi agenţi economici din judeţul Gorj nu deţin autorizaţii de securitate la incendiu sau se află în curs de obţinere a acestora. Documentele se acordă în funcţie de anul construirii şi de legislaţia în vigoare. Avizul se eliberează doar temporar, până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, pentru spaţiile de învăţământ superior din judeţ au fost emise un aviz şi o autorizaţie de securitate la incendiu, iar pentru grădiniţe, şcoli şi licee au fost acordate 45 de autorizaţii şi 60 de avize. „Case de cultură (cămine culturale): patru autorizaţii şi 19 avize (în condiţiile în care în fiecare din cele 70 de localităţi există un cămin cultural sau o casă de cultură – n.r.); lăcaşuri de cult: zece autorizaţii şi 32 de avize (în condiţiile în care numai biserici de lemn sunt peste o sută – n.r.); instituţii (sănătate, protecţia copilului şi persoanelor cu dizabilităţi, sedii ale autorităţilor publice etc.): 40 de autorizaţii şi 61 de avize; spaţii de alimentaţie publică (cluburi, restaurante, săli de festivităţi): 65 de autorizaţii şi 93 de avize; structuri de primire turistică (hoteluri, pensiuni): 142 de autorizaţii şi 161 de avize (în condiţiile în care numai în Rânca sunt câteva sute de cabane şi pensiuni – n.r.)“, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.
Cine solicită avizul?
Conform ISU Gorj, în conformitate cu prevederile din Legea 307 din 2006, privind apărarea împotriva incendiilor, „obligaţia solicitării şi obţinerii avizelor şi/sau a autorizaţiilor prevăzute de lege revine persoanei fizice ori juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente ori, după caz, beneficiarului investiţiei“. Pentru a veni în sprijinul administraţiei publice, persoanelor fizice şi juridice implicate în finanţarea şi realizarea obiectivelor de investiţii, ISU Gorj a întocmit un plan de măsuri cu privire la organizarea de instruiri şi informări cu primari, secretari, directori de unităţi de învăţământ, societăţi al căror domeniu de activitate este proiectarea şi realizarea construcţiilor, în vederea actualizării bazei de date în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Identifică şi reevaluează construcţiile din judeţ
ISU se află într-o perioadă de reevaluare şi identificare a construcţiilor din unitatea administrativ-teritorială din competenţă, pentru a stabili apartenenţa acestora la noile categorii de construcţii şi amenajări aprobate prin hotărâre de guvern. „De exemplu, în HG nr. 1739/2006 pentru aprobarea Categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu, era prevăzută obligaţia obţinerii avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu pentru toate construcţiile din categoria structuri de primire turistică, indiferent de numărul de camere sau de numărul de locuri. Prin HG nr. 19/2014 era obligatorie obţinerea avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu pentru structurile de primire turistică cu mai mult de trei camere sau șase locuri.
Potrivit HG nr. 571/2016, această obligaţie este pentru structurile de primire turistică cu mai mult de opt camere sau 16 locuri. Conform vechii hotărârii de guvern, trebuiau autorizate sediile autorităţilor publice îndiferent de suprafaţă, iar prin hotărârea în vigoare doar cele cu suprafaţa construită desfăşurată mai mare de 600 de metri pătraţi. Dacă studiem aceste hotărâri de guvern, o să sesizăm că apar foarte multe schimbări. În această situaţie, există posibilitatea ca o informaţie care vă este oferită astăzi, în viitorul apropiat să nu mai fie valabilă“, potrivit ISU Gorj.
Nu se supun autorizării
În prezent, potrivit legii, nu se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu, în conformitate cu prevederile art. 2, alin. 1 din HG nr. 571/2016, lucrările de construcţii la obiective cu caracter militar şi cele cuprinse în programele de investiţii şi reparaţii ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiţiei, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciului de Protecţie şi Pază, indiferent de emitentul autorizaţiei de construire, şi nici construcţiile nucleare şi cele aferente părţii clasice a centralei nucleare.