4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLacul din Parcul „Romanescu“ a fost împrejmuit

Lacul din Parcul „Romanescu“ a fost împrejmuit

Lucrările de reabilitare a Parcului „Nicolae Romanescu“ din Craiova, proiect european în valoare de 68.531.117 lei, sunt în acest moment sistate. În scurtul interval de timp de la reluarea lucrărilor în luna decembrie 2016, constructorul a montat în totalitate gardul care împrejmuiește lacul și insula de la intrarea în parc și a plasat stâlpii de susținere a celui de la debarcader. Odată cu încălzirea vremii, lucrările vor continua cu vopsirea celor două garduri, montarea unei vane la pompa care trage din lac apa necesară irigării spațiilor verzi și remedierea devalizărilor. Deocamdată, constructorul nu a lansat nici un termen de încheiere a lucrărilor.

După aproximativ două luni de la reluarea lucrărilor în Parcul „Romanescu“, constructorul a împrejmuit în totalitate lacul și insula de la intrare. De asemenea, a început montarea balustradei din zona Debarcaderului, lăsând la urmă montarea unei vane suplimentare la pompa care trage apă din lac pentru sistemul de irigații din spațiile verzi. Toate acestea s-au făcut într-o perioadă scurtă, atât cât vremea i-a permis constructorului să lucreze. Cât despre recomandările Ministerului Culturii de a se interveni și la sistemul de protecție de la podețe, pentru siguranța pietonilor, constructorul spune că s-a renunțat la această idee. Este știut faptul că, pentru avizarea acestor lucrări, administrația locală, dar și constructorul au așteptat o perioadă de patru luni, din iunie 2016 până în octombrie, când a venit avizul de la Ministerul Culturii. Pe 31 octombrie, primarul de la acea dată, Olguța Vasilescu, anunța că se vor relua lucrările în Parcul „Romanescu“ și că într-o lună, o lună și jumătate cel mult, se va termina totul și se va face recepția. Lucrurile nu au stat chiar așa, ordinul de începere a lucrărilor fiind dat la două luni după primirea avizului, pe 26.12.2016, și demarând în ziua următoare.
„Lucrările au fost reluate în data de 27 decembrie 2016. S-a montat în totalitate gardul din jurul lacului de la intrarea în parc. Urmează să i se aplice și stratul de vopsea de culoare verde imediat ce temperaturile sunt adecvate. Apoi vom monta și un gard de protecție în zona Debarcader. În privința sistemului de protecție de la podețe, nu se mai pune problema. Recomandarea era să se monteze un parapet din sticlă în acele goluri care imită trunchiul de copac. Era necesară o nouă licitație și s-a renunțat. În plus, trebuie să remediem toate devalizările care s-au făcut în parc pe perioada în care lucrările au fost sistate. Acestea se pot face înainte sau după recepția lucrărilor. Nu putem indica un termen final al lucrărilor. La acest moment, din cauza temperaturilor foarte scăzute, am sistat lucrările, posibil să mai lucreze colaboratorii noștri“, a declarat un reprezentant al constructorului.
Într-adevăr, luni, în Parcul „Romanescu“ o echipă de muncitori monta, în zona Debarcaderului, stâlpii de susținere ai gardului de protecție. Aceștia au o înălțime de aproximativ un metru și jumătate, iar în capăt aplicată o sferă. Așezarea acestora se face dinspre terasele din zona Debarcaderului până în apropierea podețului pe sub care este deversată apa din lac.
În schimb, gardul care împrejmuiește lacul și insula de la intrarea în parc a fost montat în totalitate, iar partea superioară a acestuia a fost acoperită cu lemn. Rămâne să i se mai aplice vopseaua în nuanță verde, așa cum a recomandat ministerul. Deocamdată, jumătate de gard este negru și cealaltă jumătate gri. Câteva panouri au rămas rezemate de gard, semn că încă nu s-a pus punct lucrărilor de la această împrejmuire.
În schimb, nu s-a intervenit încă la pompa care trage apa din lac și o distribuie pe rețele pentru irigarea spațiilor verzi din parc. Din cele spuse de reprezentanții constructorului, intervenția se va realiza atunci când vremea se va încălzi. „Mai avem de montat acea vană suplimentară la pompa care trage apă din lac. Pentru această ultimă lucrare este necesar să coborâm nivelul lacului cu 75 de centimetri. Deocamdată, nu am efectuat această lucrare pentru că temperaturile sunt prea scăzute“, a spus un reprezentant al constructorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS