-0.3 C
Craiova
luni, 6 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocal2.101 carduri europene de sănătate, distribuite anul trecut în Olt

2.101 carduri europene de sănătate, distribuite anul trecut în Olt

Servicii medicale de urgență, primite în baza cardului european de sănătate, dar și servicii medicale programate, care nu au putut fi, din diverse motive, oferite în România, au fost decontate în 2016 de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Olt, beneficiari ai acestor servicii fiind peste 700 de pacienți.

Cardul european de sănătate oferă acces gratuit la serviciile medicale de urgență în țările europene, acesta fiind mai acoperitor, spun oficialii Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Olt, decât o asigurare de sănătate încheiată la începutul unui sejur, în cazul unui concediu.
2.101 carduri europene au fost distribuite anul trecut asiguraților care le-au solicitat în județul Olt, în același an fiind decontate serviciile primite în țări europene de 555 de pacienți, în baza cardului european.
Deși serviciile primite în baza cardului sunt cele mai numeroase decontate pentru tratament peste hotare, au existat, de asemenea, solicitări și decontări pentru servicii medicale programate. S-au decontat servicii oferite către 21 de pacienți în baza formularului S2 (fostul E 112), mult mai numeroase fiind, în schimb, serviciile decontate de pacienții asigurați în România care se stabilesc pentru anumite perioade în străinătate (servicii în baza formularului E 121).
Suma totală plătită de CJAS Olt pentru servicii medicale primite de asigurații olteni peste hotare a depășit, în 2016, 6,3 milioane de lei.

Cum se poate beneficia de tratament în străinătate

Cardul european de sănătate, a cărui valabilitate a crescut la un an, se emite de către CJAS, la cerere, asiguraților din sistemul public. Acest instrument oferă pacienților accesul la servicii medicale de urgență în statul în care se află în vizită, însă în baza lui nu pot fi decontate servicii medicale programate.
Pentru situațiile în care o anume intervenție, procedură etc., care poate fi oferită în România, însă din anumite motive timpul de așteptare ar fi foarte mare (listă lungă de așteptare, aparate indisponibile temporar etc.), este realizată în străinătate, se folosește formularul S2 (de deschidere de drepturi la tratament medical planificat). Pentru a beneficia de servicii în baza formularului S2 este nevoie ca unitățile medicale care prestează serviciul în România să certifice că acest lucru nu este posibil într-un interval anume de timp, iar unitatea medicală din străinătate să confirme, la rândul său, că a realizat programarea pacientului.
În 2016, spun oficialii CJAS Olt, cea mai mare sumă a fost decontată pentru serviciile medicale oferite în Germania (aproape 2 milioane de lei, pentru 124 de pacienți), deși cei mai mulți pacienți s-au tratat în Italia (148) – unde s-au dus 1,7 milioane de lei. Pe locul trei în topul țărilor preferate de români pentru tratament în străinătate se află Spania, și ca număr de pacienți (109 pacienți tratați), dar și ca sume decontate (cu un total de aproape 580.000 de lei). Zeci de pacienți au beneficiat de servicii medicale și în Austria, Franța, Elveția, Suedia, Belgia, Cehia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS