6.2 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAltă întrebare! - Fostul ministru al justiției, martor în dosarul de corupţie de la Primăria Caracal

Altă întrebare! – Fostul ministru al justiției, martor în dosarul de corupţie de la Primăria Caracal

Florin Iordache și-a dat demisia pe 9 februarie din funcția de ministru al justiției
Florin Iordache și-a dat demisia pe 9 februarie din funcția de ministru al justiției

Deputatul Florin Iordache, fost ministru al justiţiei, a fost citat ca martor la termenul de ieri, 16 februarie, într-un dosar în care a fost trimis în judecată Gheorghe Anghel, fostul primar al municipiului Caracal, dar și alți cinci inculpați.
„Acordă termen la data de 16 februarie 2017, sala 1, ora 10, pentru când se vor cita martorii Rîciu Gheorghe, Fieraru Marian, Mitrică Carmen Elena, Vasile Andrei, Iordache Florin, Niţulescu Dumitru Ionel, Ciocârzan Eduard, în vederea audierii“, se arată în hotărârea Tribunalului Olt din data de 19 ianuarie. Deputatul Iordache a lipsit însă la termenul de ieri, urmând să fie citat din nou de instanță. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 9 martie.
În acest dosar, în iunie 2014, procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pe Gheorghe Anghel, fostul primar al municipiului Caracal, pe Stelian Veselin, fost preşedinte al echipei de fotbal FC Caracal şi fost director al IGO Caracal, dar și pe Petre Neacşu, secretar al Asociaţiei Fotbal Club Caracal, Victor Botezatu, trezorier la FC Caracal şi angajat al IGO, Artemiza Pisică, angajată a IGO, şi Cristian Georgescu, fost vicepreşedinte al FC Caracal şi fost comisar la Garda Financiară.
Anchetatorii au reținut că „în perioada 2010-2013, la nivelul municipiului Caracal s-a constituit un grup infracţional organizat format iniţial din suspecţii Anghel Gheorghe (fost primar al municipiului Caracal), Veselin Stelian (director al unei societăți comerciale) şi Georgescu Cristian (fost comisar la Garda Financiară Olt), care a avut ca scop sustragerea de sume substanţiale de bani în dauna Primăriei Caracal şi a unei societăți comerciale pentru susţinerea echipei de fotbal locale şi însuşirea unor sume mari de bani prin mijloace frauduloase. Ulterior, la grupul infracțional organizat au aderat alte trei persoane“.
Prejudiciu a fost calculat la suma de 6.039.550 de lei.
Printre infracțiunile ce ar fi fost comise de inculpați se numără constituirea unui grup infracţional organizat, delapidarea, instigarea la fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuzul în serviciu, evaziunea fiscală, falsul în înscrisuri sub semnătură privată sau falsul material în înscrisuri oficiale.

Deputatul Iordache, audiat în alte două dosare penale

În aprilie 2015, pe când era vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, același deputat Florin Iordache a fost audiat de procurorii DNA într-unul din dosarele „Poșta Română“. Potrivit Agerpres, la ieșire din sediul DNA, Iordache a declarat că a fost în calitate de martor și că „au fost câteva precizări pe care le-am adus la cunoștință și cu asta, basta“.
Mai trebuie spus că, în septembrie, anul trecut, Iordache a fost citat de Curtea Supremă în dosarul în care fostul preşedinte al Camerei de Comerţ a României, Mihail Vlasov, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat că a intervenit pe lângă mai mulți deputați pentru a-i susţine interesele.
În acest dosar, Vlasov a fost acuzat că a influențat mai mulți parlamentari pentru promovarea unui proiect de act normativ intitulat „Lege privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în Registrul Comerţului“. Aceste demersuri au fost făcute în contextul în care Mihail Vlasov îşi dorea adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comerţ şi Industrie a României să poată prelua Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Astfel, după cum au reținut procurorii DNA, după finalizarea proiectului de act normativ, Mihail Vlasov a depus „o muncă asiduă pentru influenţarea unor parlamentari din toată sfera politică în vederea semnării şi susţinerii respectivei iniţiative legislative“. Printre inițiatorii acestui proiect de lege, care a fost respins de Senat în martie 2015, se numără deputații Florin Iordache, Alina Gorghiu și Attila Markó.

A demisionat de la Ministerul Justiției

Pe 9 februarie, după aproximativ o lună de când a fost numit ministru al justiției și după ce a încercat adoptarea unei ordonanțe de urgență privind dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu, Florin Iordache a demisionat.
În perioada 1996-2000, Iordache a fost viceprimar al municipiului Caracal, iar din anul 2000 și până în prezent deputat PDSR/PSD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS