Situaţie disperată la Căminul pentru Persoane Vârstnice Bălceşti, județul Vâlcea. De trei luni, primăria refuză să aloce bani pentru mâncarea bătrânilor şi plata utilităţilor, dar și pentru plata salariilor angajaților, care nu au mai văzut un leu de mai bine de o jumătate de an.
Hrana donată bătrânilor în decembrie, de sărbători, când fostul director a făcut apel către populaţie aproape că s-a terminat, iar instituţia nu mai are acum bani nici pentru pâine. Din banii încasaţi lunar de la cei 42 de beneficiari, în jur de 20.000 de lei, se achită facturile la curent şi căldură.
„Ne cârpim cum putem pentru a supravieţui. Facem mâncare din conservele primite de sărbători, nu mai avem produse de curăţenie, nu mai avem aproape nimic. Şi, din păcate, noi nu existăm pentru primărie“, susţine una dintre angajate.
Căminul funcţionează în fostul Spital Orăşenesc Bălceşti, închis în 2011. Sunt bătrâni din comunele limitrofe, majoritatea oameni singuri pe lume, unii imobilizaţi la pat, care stau aici de cinci ani.
„Mă doare sufletul că nimănui nu-i pasă de noi. Suntem ca nişte măsele stricate, aruncate la gunoi şi de rude, şi de autorităţi“, spune Ion Popa, pensionar în vârstă de 78 de ani, care este imobilizat într-un cărucior cu rotile.
Salarii neplătite de şapte luni
Angajaţii neplătiţi din luna august 2016 au dat primăria în judecată pentru recuperarea salariilor restante. De două zile, căminul nu mai are nici manager. Gabriel Popescu, fostul director, şi-a dat demisia fără preaviz pentru că nu şi-a primit leafa de şapte luni. „Înainte să plec am încercat tot ce a fost omeneşte posibil pentru a funcţiona căminul, nu a fost chip. Fără finanţare eşti legat de mâini şi de picioare“, a spus Gabriel Popescu.
Primăria vrea să scape de bătrâni
Primăria Bălceşti, în proprietatea căreia se află căminul, tot trage nădejde că va reuşi să îl desfiinţeze, dar să păstreze patrimoniul. De patru ori a încercat primarul să obţină votul consilierilor locali, însă de fiecare dată a pierdut la limită.
„La ultima şedință din 14 februarie, un vot a lipsit ca hotărârea consiliului local, de desfiinţare a căminului, să fie adoptată. Bugetul pentru cămin nici nu s-a pus în discuţie pentru că s-a tot sperat că va fi desfiinţat“, a spus Aurel Radu, viceprimarul oraşului Bălceşti.
Consiliul Judeţean Vâlcea a făcut nenumărate adrese prin care solicita preluarea căminului cu patrimoniu cu tot.
„Bătrânii îi dăm, patrimoniul nu“, a fost răspunsul primarului Constantin Aleca. Acesta susţine că nu poate înstrăina clădirile. „Le putem da altă utilitate pentru oraş sau poate reuşim să reînfiinţăm spitalul. Nu putem să le dăm Consiliului Județean, ne sare lumea în cap“, a mai spus primarul Constantin Aleca.
Pentru salariile celor 29 de angajaţi şi pentru funcţionarea căminului este nevoie de un buget lunar de 100.000 de lei, sumă pe care primăria susţine că nu o poate asigura din bugetul local.