4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljE vremea să scăpăm de gropile din asfalt!

E vremea să scăpăm de gropile din asfalt!

Chiar dacă nu s-a aprobat încă bugetul local, iar Primăria Craiova nu poate aloca bani pentru reabilitarea străzilor, municipalitatea poate să se ocupe măcar de repararea gropilor din carosabil, care reprezintă un pericol pentru circulația rutieră. Acum, când temperaturile sunt pozitive, iar carosabilul uscat, se pot efectua reparații provizorii, potrivit specialiștilor în domeniu. Câteva s-au făcut deja pe unele străzi, un bun exemplu că se poate interveni și în această perioadă. Totul este să existe voință din partea autorităților locale.

Străzile Craiovei au făcut cu greu față iernii, gropile și crăpăturile apărute în carosabil după topirea zăpezii stând mărturie în acest sens. Dacă este să faci un tur al drumurilor din oraș, constați că majoritatea au avut de suferit de pe urma fenomenelor de îngheț-dezgheț și a acțiunilor de deszăpezire, numai că pe unele artere au apărut gropi atât de mari încât ele pot reprezenta un pericol pentru traficul rutier. În articolul „Asfaltul din Craiova le întinde șoferilor tot mai multe capcane“, publicat în ediția din 10 februarie, Gazeta de Sud a prezentat mai multe exemple de străzi cu gropi sau guri de canal în jurul cărora asfaltul s-a spart ori s-a lăsat: strada Câmpia Islaz, intersecția străzilor Bibescu și Madona Dudu, strada Caracal, strada Henry Ford, bulevardul Decebal, strada Anul 1848 sau strada Horia. Gropi, zone cu asfalt lăsat sau guri de canal distruse se întâlnesc și pe străzile Șerban Vodă, Ștefan cel Mare, Avram Iancu, Obedeanu, Dr. Victor Papillian, Bibescu (aproape de intersecția cu Râului) sau pe străzile din zona Piața Gării.
Și acestea sunt doar alte exemple, neluând în calcul străzile din zonele mărginașe ale Craiovei sau din cel mai mare cartier al orașului, Craiovița Nouă. Nici arterele principale nu au scăpat fără gropi. Pe strada Calea București, jos la Universitate, șoferii dau peste un șant care nu poate fi evitat, pentru că traversează întreg drumul, iar, la câțiva metri mai în față, chiar la intrarea în pasajul subteran, alt șanț s-a format în carosabil. Până și pe strada cu prefectura (pe trecerea de pietoni, cum vii de pe A.I. Cuza) a apărut o groapă în asfalt. Când s-ar putea interveni pentru repararea străzilor afectate? Dacă ar fi ca autoritățile locale să aștepte după buget (care încă nu a fost aprobat), pentru a putea aloca banii necesari reparării sau reabilitării străzilor din Craiova, ar însemna că nu vom putea scăpa de o parte din gropile din carosabil mai devreme de luna aprilie.

Când se vrea, se poate!

Într-un răspuns trimis GdS, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL), care ar putea astupa cel puțin provizoriu unele gropi, a precizat că execută reparații la străzi doar pe bază de ordin de începere a lucrării și comandă fermă din partea primăriei și că până acum nu a primit solicitări în acest sens. Totuși, angajații Regiei au intervenit în câteva rânduri. O groapă apărută pe strada Gheorghe Doja a fost astupată luna trecută, în urma unui articol apărut în GdS, cum și săptămâna trecută s-a intervenit pe strada Brestei, după intersecția cu Iancu Jianu, pentru a „pava“ o groapă care incomoda serios traficul. Deci, se poate! Totul este să existe voință din partea reprezentanților municipalității.
De altfel, primarul interimar al Craiovei, Mihail Genoiu, a explicat, pentru GdS, că nu poate da ordine de începere a lucrărilor pe străzi atâta timp cât nu există buget, dar că RAADPFL poate să intervină dacă este vorba de gropi care țin de siguranța circulației. Cum la fel ar putea să o facă și Delta ACM (societatea care a câștigat, în octombrie 2014, acordul-cadru pentru „reparații și întreținere străzi, alei și trotuare din municipiul Craiova“, în valoare de 135 de milioane de lei, și care, până în 2016, a încasat de la primărie pentru lucrările executate circa 80 de milioane de lei. Potrivit lui Mihail Genoiu, Delta ACM ar putea să-și pună oamenii la muncă până la apariția bugetului, măcar pentru repararea gropilor mai mari și pentru ridicarea la cotă a gurilor de canal care pun atâtea probleme șoferilor. „Pentru că nu e vorba de lucrări de amploare, am discutat cu cei de la Delta ACM și vor intra ei pe reparații de străzi, la gropile care pun mari probleme în trafic și la ridicarea la cotă a gurilor de canal“, a precizat primarul interimar al Craiovei.
În această perioadă și vremea ține cu constructorii, iar specialiștii în materie de drumuri susțin că la temperaturi pozitive, chiar și de 2-3 grade Celsius, și pe suprafață uscată se pot face reparații (colmatare, plombare) provizorii, cu condiția monitorizării în timp a lucrării. Au demonstrat-o și cei de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova. Gropile de pe DN 65 Craiova – Pitești, apărute în zona Metro și prezentate de Gazeta de Sud în articolul din 10 februarie, au fost astupate în aceeași zi de angajații DRDP Craiova, Secția Drumuri Naționale. Aceștia au folosit o mixtură stocabilă, susținând că este vorba de „o reparație provizorie până în primăvară, când condițiile meteo permit reparațiile definitive“. Vineri, DRDP a intervenit din nou pe DN 65, la kilometrul 5, pentru a astupa alte gropi apărute în carosabil.

Intervențiile de până acum, numai pe bază de sesizare

Până vineri la prânz, angajații Delta ACM nu-și făcuseră apariția pe străzile orașului pentru a astupa gropile cu probleme, intervențiile de până acum făcându-se numai pe bază de sesizare. O confirmă și un craiovean de pe strada Obedeanu, care a stat cu o baliză în fața porții din toamna anului trecut. Omul susține că a sesizat primăria încă de pe 16 octombrie că asfaltul din dreptul casei sale s-a lăsat și că doar baliza care a iernat acolo a făcut ca șoferii să evite capcana din carosabil.
Zilele trecute, o groapă și o gură de canal de pe strada Obedeanu au fost reparate, semn că se pot face plombări în această perioadă. „Au făcut niște reparații pe stradă, e adevărat, dar tot în urma unei sesizări și la un canal care se lăsase. La mine în fața casei s-a lăsat asfaltul de anul trecut și la gura de canal, și în zona unde este țeava de gaze. Toată iarna am stat cu apa în curte. Am făcut sesizarea de pe 16 octombrie, dar nu a venit nimeni să repare. Noroc cu baliza pusă în fața porții, care i-a făcut pe șoferi să ocolească gropile. Au venit acum de la o firmă și au spart în jurul canalizării, dar să vedem și când vor astupa“, susținea, miercuri, Marin Ciortan, care locuiește pe strada Obedeanu, la nr. 42. Vineri, baliza din dreptul locuinței sale fusese ridicată, iar gropile astupate, încă un semn că se poate lucra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS