Copiii care nu împlinesc șase ani până la 31 august 2017, dar pe care părinții vor să-i înscrie la clasa pregătitoare, trebuie să fie testați de specialiștii psihopedagogi. În Dolj, anul acesta evaluarea copiilor se va face direct în grădinițe, însă prezența părinților la testări este obligatorie, anunță Alina Dascălu, directorul Centrului Județean pentru Asistență și Resurse Educaționale Dolj.
Unitățile școlare trebuie să afișeze miercuri, 22 februarie, locurile disponibile pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, precum și informațiile care permit părinților să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare din cadrul unității, cum ar fi: posibilitatea organizării procesului de învățământ în cadrul unei grădinițe aflate în structura școlii sau în consorțiu cu școala, posibilitatea organizării programului Școala după școală, fotografii ale spațiului în care se desfășoară activitatea la clasa pregătitoare. În același timp, părinții care au copii care nu împlinesc vârsta de șase ani până la 31 august 2017 trebuie să-i supună unor testări efectuate de psihopedagogi pentru a verifica dacă îndeplinesc condițiile pentru a deveni elevi. Dacă până acum, în Dolj, aceste testări se realizau în cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Dolj, anul acesta copiii vor fi testați direct la grădinițele unde sunt înscriși. „Testarea copiilor conform calendarului Ministerului Educației, publicat în proiectul de metodologie pentru înscrierea la clasa pregătitoare, va începe pe 22 februarie și se va desfășura până pe 14 martie. Este posibil ca datele să se modifice. Ca și condiții pentru înscrierea unui copil în clasa pregătitoare înainte de împlinirea vârstei de șase ani trebuie, în primul rând, să fie dezvoltat armonios, din punct de vedere psihic și fizic, trebuie să știe lucruri minimale, cum ar fi să știe culorile, să numere crescător, descrescător, să asocieze anumite imagini, să asocieze obiecte cu forme și culori, să se exprime corect. Evaluarea durează între 10 și 12 minute pentru fiecare copil. La nivelul județului Dolj avem 50 de profesori și consilieri școlari care se vor ocupa de aceste evaluări“, a declarat Alina Dascălu, directorul CJARE Dolj.
Copiii care nu se adaptează pot fi retrași
Anul trecut, prin această evaluare au trecut 870 de copii, pentru a primi aviz de înscriere în clasa pregătitoare. Și anul acesta se așteaptă ca numărul solicitărilor să fie similar. „Din experiența anilor trecuți, cei mai mulți dintre copiii evaluați împlinesc vârsta de șase ani în primul semestru al anului școlar. Dar sunt și situații în care împlinesc șase ani în semestrul al II-lea, iar părinții își doresc pentru cei mici să ajungă la școală mai devreme, consideră că pot să asimileze conținuturile și deprinderile specifice programei școlare“, a mai declarat Alina Dascălu, directorul CJRAE Dolj. Potrivit specialiștilor în educație, elevii care necesită evaluare psihosomatică pot fi urmăriți și pe durata cursurilor de profesori și de consilierii școlari, dar numai la solicitarea părinților. De asemenea, cei care nu se adaptează pot fi retrași de la școală de către părinți pe baza unei cereri scrise și reînmatriculați în anul școlar următor. Potrivit calendarului prevăzut de Ministerul Educației Naționale, pentru anul școlar următor înscrierile la clasa pregătitoare se vor derula în perioada 27 februarie – 16 martie. Părinții pot depune formulare atât la unitățile școlare, cât și on-line pe înscriere.edu.ro