Ca și cum problemele legate de partea carosabilă (asfalt fisurat, guri de canalizare lăsate) nu ar fi de ajuns, strada Râului din Craiova s-a confruntat în ultimele zile cu altă problemă, cea a gunoaielor aruncate la voia întâmplării pe zona care separă sensurile de mers, considerată spațiu verde, conform proiectului de reabilitare a drumului. Societatea care se ocupă de curățenia orașului execută operațiuni de salubrizare stradală și mai ridică și gunoiul din anumite zone, dar curățarea spațiilor verzi nu intră în sarcina sa. De partea cealaltă, Regia de Administrare a Domeniului Public spune că se ocupă de spațiile verzi din oraș, dar cel de pe Râului nu i-ar aparține.
Strada Râului din Craiova ar putea să se transforme oricând în groapă de gunoi, dacă nu se va găsi o soluție pentru ridicarea deșeurilor menajere care se depozitează constant pe spațiul ce separă sensurile de mers. Saci plini cu gunoi au fost aruncați zilele trecute chiar pe zona respectivă, care figurează ca spațiu verde (potrivit proiectului de reabilitare a drumului), aproape de intrarea spre Târgul Municipal, și nimeni nu a intervenit, pe moment, pentru a face curățenie. După ce GdS a semnalat joi acest aspect, zona respectivă a fost salubrizată până vineri dimineață, dar problema gunoaielor aruncate aici nu se poate considera rezolvată.
După ce strada a fost reabilitată, imediat după intersecția cu strada Popoveni, pe sensul de mers spre podul Tabaci, au apărut mai multe containere metalice destinate gunoiului menajer. Acestea se umpleau zilnic cu gunoi, erau golite frecvent, numai că de ceva timp ele au dispărut, iar rezultatul s-a văzut: deșeurile menajere au ajuns pe spațiul verde. SC Salubritate Craiova SRL, firma care se ocupă de curățenia orașului, susține că prezența containerelor în zonă nu și-a atins scopul, din moment ce gunoiul zăcea mai mult pe jos, așa că le-a ridicat definitiv. „Cele șase eurocontainere amplasate în zona mediană care delimitează sensurile de mers de pe strada Râului au fost ridicate în cursul lunii decembrie 2016, ca urmare a faptului că, deși recipientele au fost puse tocmai pentru a preveni depozitarea necontrolată a deșeurilor, nu o dată lucrătorii noștri care au ca sarcină ridicarea deșeurilor din zonă au constatat că tot gunoiul este împrăștiat pe jos. De asemenea, au fost și cazuri în care deșeurile din containere au fost incendiate și, practic, recipientele au fost distruse“, a precizat Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL. „De fiecare dată am salubrizat perimetrul și am încercat să le explicăm locuitorilor din zonă că pe domeniul public se menține curățenia și cu ajutorul oamenilor, nu doar al lucrătorilor noștri. Din păcate, am constatat că amplasarea acestor containere în zonă a înrăutățit fenomenul depozitării necontrolate din zonă“, a adăugat aceasta.
Mult gunoi și la intersecția Râului cu Popoveni
Cum în zonă nu mai există containere, întrebarea este cine se ocupă de ridicarea gunoiului aruncat acum la voia întâmplării pe spațiul dintre sensurile de mers ale străzii Râului. Salubritatea susține că, pe lângă gunoiul ridicat de la platforme și de la cetățeni, mai asigură și operațiuni de salubrizare stradală. Asta înseamnă că poate interveni doar pe partea carosabilă de pe Râului, pentru răzuirea rigolelor, de exemplu, dar nu și pe spațiul verde dintre sensurile de mers, unde nu mai există acum containere și nici vreo platformă special amenajată în acest sens. Și atunci, cine poate interveni aici? Fiind vorba de spațiu verde, în mod normal acesta ar ține de Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL), cea care are în administrare toate spațiile verzi din oraș. Numai că Regia spune că zona respectivă nu-i aparține încă, pentru a interveni. Asta deși în septembrie anul trecut, după ce strada Râului trecuse de recepția finală (procesul verbal de recepție a lucrărilor de reabilitare a drumului a fost semnat pe 24 iunie 2016), RAADPFL s-a ocupat de curățarea spațiului respectiv de buruienile care îl năpădiseră.
De resturile menajere aruncate zilele trecute pe zona mediană de pe Râului, în dreptul Târgului Municipal, s-a ocupat până la urmă Salubritatea, reprezentanții societății explicând că, pe lângă ridicarea gunoiului de la containere, mai execută și activități de întreținere a curățeniei în zonă, aici putându-se încadra și acea porțiune cu gunoi de pe Râului. Deși zona a fost salubrizată, problema rămâne, pentru că încă nu se știe clar de cine aparține spațiul verde situat între benzile de circulație ale străzii Râului. Drumul mai are probleme cu gunoaiele aruncate la întâmplare, un punct nevralgic în acest sens fiind cel de la intersecția cu strada Popoveni. Aici însă, SC Salubritate susține că este vorba de un punct fix, aflat în monitorizare, unde poate să intervină. „În curând, va începe curățenia de primăvară și vor fi vizate și depozitele necontrolate de deșeuri, acolo unde cetățenii obișnuiesc să arunce gunoaie la întâmplare, aici intrând și intersecția Râului cu Popoveni“, spun reprezentanții firmei de salubritate.
A început ridicarea la cotă a gurilor de canal
Dacă gunoiului de pe strada Râului rămâne, totuși, o problemă, iar în privința gurilor de canal de pe carosabil care s-au lăsat se tot așteaptă un semn de la constructorul Tel Drum (lucrarea de reabilitare a străzii Râului are garanție cinci ani), pe alte străzi din Bănie a început munca. Vremea bună a scos la lucru constructorii, care au început să astupe din gropile ce au dat atâta bătaie de cap șoferilor, după topirea zăpezii. Nici gurile de canal lăsate anul trecut de izbeliște după reabilitarea străzilor nu au fost uitate, joi lucrându-se pe strada Ștefan cel Mare pentru ridicarea la cotă a geigerelor și a capacelor de canalizare. Deocamdată, muncitorii doar au spart asfaltul în jurul acestora, urmând ca zilele viitoare să toarne și mixtura asfaltică. La rândul lor, angajații RAADPFL se ocupă în aceste zile de toaletarea copacilor, joi o echipă lucrând pe strada Brazda lui Novac, în timp ce SC Salubritate SRL și-a trimis de miercuri oamenii pe străzile din oraș, pentru răzuirea rigolelor. Joi, o parte dintre aceștia se aflau pe bulevardul 1 Mai, pentru a strânge mizeria adunată pe marginea părții carosabile.