4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPădurea din Carpen, pe urmele celei din Apele Vii

Pădurea din Carpen, pe urmele celei din Apele Vii

Tăierile ilegale de pădure se întâlnesc în tot mai multe comune din Dolj. Dacă situaţia de la Apele Vii, unde o întreagă pădure aproape a dispărut, este cunoscută în toată ţara, şi în alte localităţi începe să se manifeste acelaşi fenomen. Pentru că oamenii nu au încheiat contracte de pază, hoţii profită şi fură în voie. La fel stau lucrurile şi în Carpen.

Pădurea din apropierea comunei Carpen se întinde pe o suprafaţă de 65 de hectare, care este împărţită între 160 de proprietari. Oamenii se plâng că, în ultimii ani, se taie cantităţi din ce în ce mai mari de material lemnos, iar ei asistă neputincioşi la acest fenomen. Potrivit localnicilor, problemele au început după ce pădurea nu a mai fost păzită de cei câţiva oameni delegaţi de primărie să facă acest lucru. Ion Vasilca este unul dintre proprietarii de pădure din Carpen şi, totodată, unul dintre cei care asigurau paza acesteia. Bărbatul spune că agresivitatea hoţilor şi furturile tot mai frecvente l-au speriat, aşa încât nu îşi mai riscă viaţa să apere pădurea. „Pe toată suprafaţa se fac tăieri nelegale pentru că pădurea nu e păzită. Printre proprietari sunt şi oameni în vârstă, de 70-80 de ani, care nu o pot păzi. Am păzit-o noi, cei care suntem mai tineri, dar nu am putut face faţă pentru că hoţul când vine la furat e disperat. Noi am fost puşi de Primăria Capren să păzim, dar hoţii vin în grupuri mari şi se poate lăsa cu scandaluri, cu omoruri, cu orice. Acum au profitat că zăpada a fost mare şi nu am mai putut intra şi au cărat lemnele cu chişerul (inel, brățară de întărire – n.r.) legat de cal. Lemnele sunt scoase apoi la marginea pădurii şi de acolo le duc până în sat. Le valorifică prin împrejurimi, la preţuri de nimic. Eu am 33 de ari şi au dispărut lemne şi din pădurea mea. Tăierile sunt la 1,5 metri de sol şi e clar că au fost făcute de hoţi pentru că proprietarii nu ar tăia aşa. Trebuie să facem ceva să stopăm aceste jafuri! Aici se ţine Sărbătoarea Teiului, dar dacă se continuă în ritmul ăsta nu vom mai avea unde sărbători“, a spus Ion Vasilca, din Carpen.

„Se folosesc alţii de lemnele mele!“

O soluţie ar fi ca oamenii să încheie un contract cu un ocol silvic care să le păzească pădurea. Problema este că mulţi dintre ei nu şi-au pus la punct actele care atestă dreptul lor asupra pădurii. „Nu toţi cetăţenii înţeleg că trebuie să încredinţeze paza unui ocol silvic. Unii dintre ei nu au plătit taxele de succesiune, nu sunt proprietari de drept, iar ocolul silvic nu le poate face contracte. Unii au depus cereri, dar pe alţii nu îi mai găsim, sunt plecaţi prin ţară, iar ocolul silvic nu vrea să ia un hectar-două, trebuie să ia toată suprafaţa, adică ori îi ia pe toţi, ori pe nici unul“, a spus primarul din Carpen, Ştefan Vasilca.
În aceste condiţii, neavând încheiate contracte de pază cu Ocolul Silvic, oamenii nici nu se pot apăra de hoţi, dar nici nu au dreptul să taie lemne din propria pădure. „Am 25 de ari de pădure şi dau 600-1.000 de lei pe an pe lemne pentru că nu pot să iau o remorcă din pădurea mea. Se folosesc alţii de lemnele mele. E dezastru ce e! De curând am fost cu vacile pe câmp şi au venit două căruţe. Le-am urmărit şi am văzut că intră în pădure, dar nu le-am mai văzut pe unde ies“, a spus Maria Lungu.
„Eu nu am putut să tai un lemn astă-toamnă, am tăiat de prin grădină, că nu am avut bani să cumpăr. De vreo doi ani se fură, iar pe noi nu ne lasă nimeni să tăiem, nici crengile nu le putem lua“, a spus Ion Lungu, din Carpen.

„Oamenii vor să dea pădurea în pază, dar nu ştiu unde şi cum“

Localnicii din Carpen susţin că sunt dispuşi să încheie un contract cu un ocol silvic şi, mai mult decât atât, în urmă cu aproximativ două luni au avut o întâlnire cu un reprezentant al Direcţiei Silvice pentru a discuta această problemă. Ei spun însă că întâlnirea nu a avut efectul scontat şi nu a făcut decât să îi descurajeze. „Am strâns 25-30 de oameni la primărie şi am făcut şedinţă împreună cu primarul şi cu cineva de la Ocolul Silvic, care ne-a spus că, după ce o vor lua în pază, oamenii nu pot tăia lemne decât peste patru-cinci ani, când se usucă. În al doilea rând, brigadierul a spus că, dacă o iau în pază, buturile care s-au tăiat când au fost furate le impută proprietarilor, să le plătim noi, iar lumea nu este de acord. Oamenii vor să dea pădurea în pază, dar nu ştiu unde şi cum. Am dori să vină cineva de la Ocol, să strângem oamenii la primărie şi să organizăm altă întâlnire, dar să fie cineva care să vrea să ne ajute. Noi vrem să ne ia pădurea în pază, dar să putem tăia an de an, nu când zic ei că se usucă“, a spus Marin Popescu.
Pe de altă parte, reprezentanţii Direcţiei Silvice Dolj susţin că nu există nici o solicitare pentru încheierea unui contract de pază cu proprietarii de pădure din Carpen. În acelaşi timp, Dănuţ Răţoiu, purtătorul de cuvânt al instituţiei, spune că nu are cunoştinţă că s-ar fi organizat o întâlnire la Carpen la care să fie reprezentată Direcţia Silvică. „Nu au contract cu Ocolul Silvic şi nu au avut niciodată. Nu am avut nici o solicitare de la nici un cetăţean pentru încheierea unui astfel de contract. La momentul acesta nu ştiu nimic despre această întâlnire, nu cred că a fost organizată oficial, probabil că au întrebat personalul de teren din zonă. Din câte ştiu, la trupul Scundarul (pădurea din apropierea comunei Carpen – n.r.), 46 de hectare din cele peste 60 pe care le are pădurea sunt primite conform Legii nr. 18/1991, or Direcţia Silvică nu a participat la punerea în posesie. Ocolul a pus la dispoziţie toată parcela şi a împărţit-o comisia locală, din care noi nu am făcut parte, iar documentele de proprietate eliberate pe Legea nr. 18 nu au amplasamentul silvic evidenţiat, deci e foarte greu să delimitezi. Probabil asta a fost şi raţiunea pentru care nu au făcut cereri“, a spus Dănuţ Răţoiu, purtător de cuvânt la Direcţia Silvică Dolj.

„Tăierea legală este condiţionată de existenţa contractului de pază“

Potrivit acestuia, contractul cu un ocol silvic este esenţial pentru proprietarii care vor să taie lemne din propria pădure. „În primul rând, tăierea legală este condiţionată de existenţa contractului de pază. Este imposibil să tai legal fără acel contract de prestări servicii sau de administrare. Dacă pădurea are amenajament silvic, se fac lucrările prevăzute de acesta. Dacă nu are amenajament silvic şi suprafaţa proprietăţii este mai mică de 10 ha, atunci legea prevede că se poate face un contract pe minimum zece ani şi se pot extrage până la 3 mc pe an şi pe hectar produse de igienă, în funcţie de arboretul de acolo. Contractul de prestări silvice încheiat cu un ocol are şi anumite obligaţii financiare, pe care trebuie să le plătească proprietarii. Obligaţia asigurării pazei prin ocoale silvice autorizate este strict a proprietarilor“, a mai spus Dan Răţoiu.
Potrivit Romsilva, intensificarea acţiunilor de pază şi control în fondul forestier administrat de Regia Naţională a Pădurilor a condus, anul trecut, la o scădere cu 16,27% a tăierilor ilegale.

Nouă dosare penale pentru furt de material lemnos

Potrivit reprezentanților IPJ Dolj, în cursul anilor 2016 și 2017, polițiștii din Carpen au întocmit nouă dosare penale privind comiterea infracțiunii de furt de material lemnos. Dintre acestea, două au fost plângeri formulate de două persoane din comună, în cinci cazuri a fost vorba de sesizări din oficiu, iar în alte două cazuri de acțiuni de prindere în flagrant. De asemenea, în aceeași perioadă, au fost aplicate 15 sancțiuni pentru contravenții silvice. În patru dintre cazuri au fost amendați chiar proprietarii pădurilor, care au tăiat arbori fără drept. Totodată, polițiștii din Carpen au dispus confiscarea a cinci drujbe și a cinci căruțe cu care erau transportați copacii tăiați ilegal.
Conform Codului Silvic, tăierea fără drept de arbori constituie infracţiune silvică şi se pedepseşte cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă. În funcție de prejudiciul produs, pedeapsa poate ajunge și până la șapte ani de închisoare. Aceste pedepse se majorează cu jumătate dacă infracțiunea a fost comisă de personalul silvic, de o persoană înarmată sau a fost tăiată pădurea din arii naturale protejate. În cazul furtului de arbori, pedepsele sunt aceleași.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS