4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalRezerva de apă grea a României, în pericol din ignoranță?

Rezerva de apă grea a României, în pericol din ignoranță?

România are pe stoc apă grea pentru reactoarele trei şi patru de la Cernavodă, dar ea riscă să se deprecieze în depozitele fabricii de apă grea din Mehedinţi, pentru că guvernanții nu dau banii necesari conservării.

De mai bine de zece luni, din momentul declarării falimentului RAAN, întreținerea celor peste 1.000 de tone de apă grea existente în depozitele Romag Prod este o mare problemă. Deși au făcut zeci de demersuri la Ministerul Energiei în vederea înființării unității de management a apei grele, cu finanțare de la stat, care să asigure conservarea produsului, toate aceste demersuri au rămas fără nici un rezultat spune Florin Rogobete, lider de sindicat în cadrul Romag Prod. „Activitatea de management a apei grele a fost preluată de lichidatorul judiciar, care a şi susţinut-o financiar, pentru că era în patrimoniul RAAN-ului, deşi cantitatea mare de apă grea aparţine rezervei de stat. De la început, de când a venit lichidatorul, am solicitat ca acest contract de custodie cu rezerva de stat, cu titlu gratuit, să fie reziliat şi să încerce negocierea unui nou contract, şi lichidatorul să negocieze cu rezerva de stat un nou contract, iar statul să plătească efectiv întreţinerea. Dar până acum nu s-a întâmplat acest lucru, în ciuda numeroaseor demersuri făcute“, a spus Florin Rogobete.

Fără bani pentru conservare, apa grea se depreciază

Dacă nu este conservată în anumiţi parametri de temperatură, dacă nu este verificată periodic, dacă recipienţii în care este depozitată corodează, toată rezerva de apă grea se depreciază şi nu va mai putea fi folosită în reacţiile chimice pentru producerea energiei electrice la Cernavodă. Riscul este foarte mare, iar această conservare nu se poate face fără bani, spune şi Edwin Watzlaweck, actualul director al Romag Prod. „Dacă banii nu vin, problemele sunt foarte mari, pentru că este clar că personalul, 95 de angajaţi, nu va mai rămâne, apa grea nu va mai putea fi întreţinută corespunzător în conformitate cu toate prevederile şi procedurile pe care le avem şi, în final, vor fi probleme, se va distruge. Problema este foarte delicată, iar ceea ce se intenţionează este confinarea întregii activităţi într-un spaţiu cât mai restrâns, cu cheltuieli minime, care să asigure apa grea pe perioada de garanţie pe 30 de ani“.

Lichidatorul judiciar vrea unitate de management, guvernul amână înfiinţarea ei

Practic, cea mai bună soluţie pentru păstrarea apei grele ar fi înfiinţarea unităţii de managemet, atât de tergiversată. Costurile considerate mari, în condiţii de austeritate bugetară, au făcut ca guvernele care s-au perindat în ultima perioadă la cârma României să ignore această problemă, uitând că pierderile din cauza deprecierii cantităţii de apă grea ar fi uriaşe, circa 1,2 miliarde de euro, în comparaţie cu banii pentru conservare. Suma anuală necesară conservării ar fi de circa trei milioane de euro, la care s-ar adăuga banii pentru preluarea de stat, de la lichidatorul judiciar al RAAN, a instalaţiilor necesare operaţiunilor de conservare. Cu privire la acest ultim aspect, reprezentanţii Euro Insol spun că s-ar putea ajunge la o înţelegere în aşa fel încât aceste echipamente să fie predate noii entităţi de management, în contul datoriilor regiei către stat. „La nivelul Ministerului Energiei se va crea o entitate care să asigure managementul apei grele. În acest moment vorbim de un protocol care a fost semnat de Ministerul Energiei, urmează să fie semnat şi de Ministerul de Interne şi Ministerul Finanţelor, apoi se va stabili o procedură de urmat. Noi am propus şi aveam scriptic toate instalaţiile, practic, toate activele care sunt necesare transferului către entitate, şi am păstrat inclusiv acei 95 de salariaţi pe care i-am menţinut din momentul deschiderii procedurii falimentului“, a spus Adrian Munteanu, reprezentant al Euro Insol. Deşi nu o spune tranşant, reprezentatul lichidatorului judiciar sugerează că societatea pe care o reprezintă este pregătită cu documentaţia necesară înfiinţării unităţii de management, însă lucrurile tergiversează de prea mult timp la guvern.

De ce sunt necesare echipamentele de la Romag şi înfiinţarea unei unităţi de management a apei grele?

Echipamentele de la Romag sunt necesare pentru că fără ele apa grea nu va putea fi menţinută la parametri normali timp de 30 de ani. Pentru că nimeni nu a stabilit vreodată că o cantitate de apă poate fi păstrată pe termen foarte lung, fără să-şi piardă calităţile. Apa grea de la Romag Prod este supusă riscului să se deprecieze, iar ca să fie păstrată în condiţii optime de folosire este necesar ca periodic să fie trecută prin aceste instalaţii. Dacă echipamentele vor ajunge la fier vechi, nimeni nu poate garanta că apa grea îşi va păstra calităţile pe un termen atât de lung. În aceste condiţii, după zeci de ani de păstrare într-un depozit, desigur cu cheltuieli mari, statul român se poate trezi că va trebui să arunce pe apa sâmbetei 1,2 miliarde de euro, valoarea aproximativă a apei grele, la care adăugăm, desigur, sacrificiul imens al celor care au investit sume uriaşe şi forţă de muncă să producă apă grea în România. Specialiştii de la Romag spun că întreţinerea pe 30 de ani a apei grele ar costa doar 7% din preţul întregii cantităţi, adică o sumă infimă, iar ignorarea acestui aspect şi pierderea ei ar produce o gaură uriaşă în avutul României.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS