Gabriel Octavian Popa este elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova, la profilul științe ale naturii. Și-a ales profilul cu gândul că va da la Medicină. În cele din urmă, elevul cu rezultate foarte bune la clasă și la concursuri a ales să-și urmeze un vis din copilărie, acela de a ajunge să studieze și să trăiască peste graniță. Și acest vis aproape a devenit realitate. Gabi, așa cum îi spun prietenii și colegii de clasă, a aplicat la cinci universități din Scoţia şi Anglia și a primit deja răspuns favorabil de la patru dintre acestea, pentru specializarea științe biomedicale. Deși pare că este decis ce universitate va alege, Gabriel așteaptă și ultimul răspuns. Într-un interviu acordat pentru Gazeta de Sud, elevul Colegiului Național „Elena Cuza“ povestește prin ce probe a trecut, dar și ce argumente are în alegerea instituției la care va studia din toamna acestui an.
GdS: Ești elev în clasa a XII-a, un an important în care trebuie să te pregătești pentru a trece de la viața de elev la cea de student. Opțiunile tale s-au îndreptat însă spre universități de peste graniță. Unde ai aplicat?
Gabriel Popa: Am aplicat la cinci universități, trei din Scoția și două din Anglia și am primit răspunsuri de la patru dintre ele, care m-au acceptat. Pentru cea de a cincea universitate aștept un răspuns. Am ales ca specializare în toate cazurile științe biomedicale, biologie umană. Este o specializare care are legătură cu profilul meu din liceu, științe ale naturii. Mereu mi-au plăcut biologia, chimia, științele în general, și asta vreau să fac și la facultate.
GdS: Ce condiții au fost necesare pentru a fi admis?
G.P.: Atunci când am decis să aplic, am apelat la o agenție de specialitate, Integral.edu, care m-a ajutat cu tot ceea ce înseamnă partea de birocrație. Eu am depus certificatul de competențe lingvistice, recomandarea unui cadru didactic și am realizat scrisoarea motivațională. Am depus, de asemenea, rezultatele de la concursurile și activitățile în care m-am implicat. Pe tot parcursul liceului am fost la diverse proiecte de voluntariat, am făcut și practică în spital. Am făcut chiar și politică. Lucrurile acestea m-au ajutat pentru că au intrat în CV-ul meu pe care l-am trimis la facultăți și așa am fost acceptat în fața altor candidați. Mai trebuie să completez cu rezultatele de la bacalaureat.
GdS: Care sunt universitățile care te-au acceptat și pentru care vei opta?
G.P.: În Scoția am fost acceptat la Universitatea din Aberdeen, la Universitatea Abersythwith și la Universitatea Glasgow, iar în Anglia – la Royal Holloway. Primele mele opțiuni au fost Aberdeen și Glasgow. Sigur va fi una dintre ele, cel puțin asta sper, dar și celelalte sunt la fel de bune.
GdS: Care sunt argumentele care înclină balanța în favoarea a două dintre cele patru universități care au trimis răspuns favorabil?
G.P.: Glasgow este o universitate de top, este una din primele cinci din Scoția pe profilul meu, științe biomedicale. La fel și Aberdeen, este în top zece, și acolo am și câțiva prieteni, care mi-au spus că sistemul de învățământ este ceva nou. Este o oportunitate pentru mine. În primul rând, este foarte multă practică, pe științe biomedicale ca și la Medicină se lucrează foarte mult cu substanțe, cu organe disecate. Accentul se pune pe practică și e mai puțină teorie.
GdS: Ce durată vor avea studiile?
G.P.: Patru ani la fiecare facultate și un an în care sunt angajat, adică cinci ani în total.
GdS: Ce oportunități vei avea după ce termini studiile?
G.P.: Am foarte multe opțiuni după ce termin facultatea, pentru că sunt într-un program de tip sandwich, cum îl numim. Voi fi angajat la o firmă care poate să fie din domeniul medical, de aprovizionare. Pot ajunge biolog, farmacist, orice ține de chimie și biologie.
GdS: Îți oferă specializarea aceasta posibilitatea de a fi angajat apoi și în țară sau numai peste granițe?
G.P.: Din câte știu eu, nu sunt atâtea posturi pe ceea ce aș vrea să fac eu la noi în România. Ideal ar fi să rămân acolo, dar acum este subiectiv pentru că implică niște costuri, implică despărțirea de familie, nu știu cum e viața acolo. Mă rezum doar la facultate, dar sper să rămân acolo.
GdS: Studiile la universitățile alese de tine implică și costuri. Vei apela la împrumut sau te vei angaja?
G.P.: Da, mai ales în Marea Britanie, facultățile sunt foarte scumpe și se poartă acel împrumut la stat în care ei vor asigura banii pentru facultate. În Scoția, facultatea este mai ieftină, de aceea am și optat pentru Scoția. Pot să îmi acopăr costurile singur, dar pot face și un împrumut, însă ceva mai mic. Astfel că dacă în Anglia costă 9.000 de lire pe an la majoritatea universităților, în Scoția un an de studiu costă doar 1.800 de lire pe an, aș acoperi jumătate din venituri și aș ajunge cu împrumutul poate la 900 de lire.
GdS: Cine te-a îndrumat să aplici pentru universități de peste graniță?
G.P.: Sincer, nimeni. Părinții mei nu au fost de acord inițial. Eu mereu am vrut să plec, nu neapărat să mă mut, dar să stau o săptămână, o lună – două, și am urmărit visul acesta până acum. I-am convins și pe părinții mei în cele din urmă. Își dau seama că am o oportunitate foarte mare dacă voi ajunge acolo.
GdS: Cum au reacționat părinții când au venit răspunsurile pozitive de la universități?
G.P.: Răspunsurile le-am primit cam în același timp de la toate cele patru universități. Cred că s-au bucurat mai mult decât mine. A fost bucurie deplină. Și eu am fost fericit, dar nu am avut aceeași reacție ca ei. Probabil mă așteptam să primesc măcar un răspuns pozitiv.
GdS: Mai ai un singur pas de făcut ca să-ți îndeplinești visul, bacalaureatul. Ai emoții?
G.P.: Am emoții, dar sunt sigur că o să fie bine. Anul acesta nu am făcut altceva decât să învăț pentru facultate și pentru bacalaureat, așa că ar fi ieșit din comun să nu obțin rezultate bune. Cerințele diferă de la o universitate la alta în ceea ce privește rezultatele la acest examen. Per ansamblu, notele trebuie să fie peste 8 și până la 9,50. Spre exemplu, la o universitate trebuie să iau 9 la biologie, 8,50 la matematică.
Elev din Craiova, acceptat de universități din Scoția și Anglia
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei