2.3 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljParadox oltenesc: Șomajul este mare, dar firmele nu găsesc specialiști să angajeze

Paradox oltenesc: Șomajul este mare, dar firmele nu găsesc specialiști să angajeze

Directorul Manpower Craiova, George Decebal Păunescu, a explicat la emisiunea „Economia Sudului“ care sunt cele mai căutate meserii pentru care mulți angajatori nu găsesc oameni (FOTO: Traian Mitrache)
Directorul Manpower Craiova, George Decebal Păunescu, a explicat la emisiunea „Economia Sudului“ care sunt cele mai căutate meserii pentru care mulți angajatori nu găsesc oameni (FOTO: Traian Mitrache)

Potrivit unui studiu, 79% din firmele care oferă locuri de muncă nu își găsesc angajații potriviți pentru posturile pe care le au vacante. În același timp, Oltenia se situează printre regiunile cu cele mai mari rate ale șomajului din țară. Iată ce meserii se caută cel mai des.

În această perioadă a anului, piața forței de muncă din Craiova se revigorează ușor după ieșirea din iarnă, însă nu aduce foarte multe locuri de muncă în plus față de aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit directorului firmei de recrutare Manpower Craiova, George Decebal Păunescu, în general, în această perioadă a anului se scot unele posturi în industrie, dar în cele mai multe cazuri sunt absorbite persoanele care au fost disponibilizate, însă rămâne mai mare numărul de disponibilizați față de numărul celor care își găsesc un loc nou de muncă. Totuși, trendul angajărilor este pozitiv, fiind mai multe posturi scoase anul acesta decât anul trecut, în aceeași perioadă. În 2017, sunt anunțate sute de angajări la Ford, unde se caută, în special, muncitori necalificați, precum și la alte firme din industria locală, unele dintre acestea având legătură tot cu industria auto.
Marea problemă a mediului local de afaceri este aceea că, de ani buni, firmele din Dolj și din Oltenia nu găsesc să angajeze exact specialiștii de care au nevoie. Paradoxal, în regiunea aceasta, unde s-a înregistrat cea mai mare rată a șomajului, multe din firmele din industrie care vor să angajeze personal nu găsesc oameni disponibili, care să aibă anumite meserii. Situația este similară și la nivel național. „Manpower are un studiu care se numește «Deficitul de talente» și care măsoară dificultățile pe care le întâmpină firmele în a găsi angajații potriviți pentru posturile vacante. Din acest punct de vedere, România este pe locul trei în lume, după Japonia și Taiwan, conform acestui studiu. 79% dintre angajatori se plâng că nu găsesc candidați cu abilitățile, competențele și cu experiența necesare posturilor pe care le au acei angajatori. Comparativ cu anul trecut, 51% dintre angajatorii aceștia ne-au declarat că preferă să formeze oamenii pe care îi au deja în organizație și să-i specializeze pe posturile respective“, a precizat George Decebal Păunescu, directorul Manpower Craiova, la emisiunea „Economia Sudului“, de la Alege TV. Cele mai multe firme care au participat la studiul respectiv au menționat că nu găsesc sudori, strungari, operatori de mașini cu comandă numerică, lăcătuși mecanici, matrițeri și alte astfel de meserii care au apărut în urma absolvirii învățământului tehnic.
Pe locul doi în topul celor mai căutați potențiali angajați sunt muncitorii necalificați, pe care nu îi găsesc antreprenorii din diverse domenii (industrie, construcții, agricultură etc.). De asemenea, firmele au declarat, conform studiului Manpower, că pe locul al treilea se situează inginerii, în special acei ingineri din domenii de nișă, super specializați, cum ar fi inginerii electroniști, dar și alte categorii de ingineri. Aceștia sunt căutați, în special, în industrie.

1.500 de euro salariul unui inginer, în Craiova

S-a ajuns la o astfel de situație din mai multe motive: nu mai există școli profesionale care să coreleze nevoia de angajare a firmelor cu piața muncii; specialiștii buni din aceste domenii au plecat în străinătate, unde sunt plătiți mult mai bine decât în țară. „Chiar pentru proiecte de două – trei luni, meseriașii buni preferă să plece în străinătate, unde sunt plătiți mult mai bine decât în țară“, a precizat directorul Manpower Craiova. Soluția ar fi, pe de o parte, să fie „relansate“ astfel de meserii în sistemul educațional. Pe de altă parte, angajatorii să majoreze salariile, pentru a ține oamenii buni în firmele locale, în țară, a precizat George Decebal Păunescu. În anumite domenii de activitate, unde se caută ingineri super specializați, vorbitori de limbi străine și cu experiență în domeniu, salariile oferite de angajatorii din Craiova au ajuns la 1.000 de euro net pe lună și chiar 1.500 de euro, în anumite situații, a spus directorul Manpower Craiova. El a mai precizat că, în cazul unor angajatori craioveni care caută oameni bine calificați durează chiar și un an până ce posturile respective sunt ocupate de persoanele potrivite.

Ce-i lipsește Craiovei pentru a veni investitorii

Directorul Manpower Craiova a precizat că investitorii din Europa care contactează firma de recrutare locală au întrebat dacă în Bănie există infrastructură rutieră adecvată de transport, dar și de logistică (hale de producție conectate la utilități – pentru firme din industrie, spații generoase de birouri – pentru firme de call-center și alte servicii) etc. În lipsa acestor facilități pentru afaceri, investitorii străini nu vin în Craiova, deci așa se ajunge să nu se creeze multe locuri de muncă în această zonă a țării, a explicat George Decebal Păunescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS