4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjStudenţii străini de la UCB nu mai pleacă din Târgu Jiu după absolvire

Studenţii străini de la UCB nu mai pleacă din Târgu Jiu după absolvire

Ahmed Idrees are 28 de ani
Ahmed Idrees are 28 de ani

Cei mai mulţi studenţi străini care sunt înmatriculaţi la Universitatea „Constantin Brâncuşi“ (UCB) din Târgu Jiu aleg să nu mai plece din oraş, după finalizarea studiilor. Fie că îşi găsesc un loc de muncă, fie după căsătorie sau dobândirea cetăţeniei române, tinerii preferă să rămână în România. Este şi cazul unui tânăr irakian, de 28 de ani, care a decis să părăsească ţara natală pentru a se stabili la Târgu Jiu. Ahmed Idrees este din Kurdistan, iar în prezent este student la Universitatea „Constantin Brâncuși“, în anul trei, la Facultatea de Științe Economice. Ahmed vorbeşte aproape în fiecare zi cu fraţii şi părinţii rămaşi în Irak. În țara sa, Ahmed a absolvit cursurile unui liceu de profil generalist, apoi a urmat Academia de Management, timp de doi ani.

Îşi găsea mai repede de lucru în Irak decât la Târgu Jiu

În Irak, actualul student al UCB a predat o perioadă de timp mai multe discipline, la o şcoală. Salariul pe care îl încasa era de 500 de dolari lunar. Ahmed Idrees a recunoscut că în Irak şi-ar fi găsit mai repede de lucru decât la Târgu Jiu. Tatăl lui este şofer de tir. Tânărul irakian mai are acasă doi fraţi şi cinci surori. La Târgu Jiu, Ahmed este susţinut şi de o familie de localnici. „De când m-am născut, eu nu am văzut război. Noi suntem în partea de nord a Irakului, Kurdistan, şi acolo după 1988 era foarte bine şi nu am avut probleme. După 2013, de când a apărut ISIS, au apărut ceva probleme, dar mai mult pe partea cu arabi“, a povestit Ahmed Idrees. Acesta va susţine în vară examenul de licenţă şi se va înscrie la masterat. Bărbatul vrea să se căsătorească la Târgu Jiu şi să îşi întemeieze o familie, dar şi să înceapă o afacere.

44 de studenţi străini

Ca şi tânărul din Irak, zeci de tineri veniți din alte țări studiază în prezent la Universitatea „Constantin Brâncuşi“. Este vorba despre 44 de tineri din Serbia, Spania, Republica Moldova sau Irak. Pentru mulţi dintre studenţii din Republica Moldova şi Serbia, statul român suportă cheltuielile cu studiile. Ahmed însă achită anual o taxă de 2.800 de euro. „Cei mai mulţi beneficiază de locuri bugetate de către statul român. Este vorba, în principal, de studenţii din Republica Moldova şi din Serbia. Studentul din Irak este pe cont propriu și plătește o taxă destul de mare, undeva la 2.800 de euro pe an“, a explicat Luminița Popescu, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS