4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCât plăteşte un fermier pentru serviciile prestate de Direcţia Agricolă

Cât plăteşte un fermier pentru serviciile prestate de Direcţia Agricolă

Cristinel Călugăru, director adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Dolj, susţine că unele dintre tarifele pe care trebuie să le plătească fermierii sunt mai mici decât cele de anul trecut
Cristinel Călugăru, director adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Dolj, susţine că unele dintre tarifele pe care trebuie să le plătească fermierii sunt mai mici decât cele de anul trecut

Ministerul Agriculturii a stabilit tarifele pentru serviciile prestate de angajaţii direcţiilor judeţene pentru agricultură, iar unele dintre acestea sunt mai mici decât anul trecut. Fermierii vor plăti mai puţini bani atât pentru evaluarea unor proiecte de accesare a fondurilor europene, cât şi pentru cursurile de formare profesională.

Ordinul ministrului agriculturii care stabileşte tarife pentru serviciile prestate de angajaţii direcţiilor judeţene pentru agricultură a fost publicat la începutul acestei săptămâni în Monitorul Oficial. Prin acest act normativ, este aprobat cuantumul tarifelor pentru serviciile pe care le fac angajaţii direcţiilor pentru agricultură din fiecare judeţ. Printre activităţile acestor instituţii se numără şi elaborarea de proiecte de accesare a fondurilor europene pentru diferite măsuri şi submăsuri de finanţare din PNDR 2014-2020, dar şi organizarea unor cursuri de calificare şi de instruire. „Conform Legii 157/2016 şi Hotărârii de Guvern 860/2016, Camera Agricolă s-a unit cu Direcţia Agricolă, formând Direcţia pentru Agricultură Dolj. În aceste condiţii, toate activităţile Camerei Agricole au fost preluate de Direcţia Agricolă. Noi desfăşurăm activitatea de întocmire a proiectelor pe Submăsura 6.1 pentru tinerii fermieri, prin care se pot accesa până la 50.000 de euro, pe Submăsura 6.3, destinată fermierilor care depăşesc 40 de ani, prin care se pot accesa fonduri europene de până la 15.000 de euro, pe Submăsura 6.2 – activităţi nonagricole, şi, nu în ultimul rând, se mai pot accesa bani pe Submăsura 4.1.
Altă activitate de bază a noastră o reprezintă formarea profesională, care se desfăşoară încă din anul 1999. Facem cursuri de calificare în domeniul lucrător în cultura plantelor, legumicultor, lucrător în creşterea animalelor, apicultor. Totodată, desfăşurăm activitate în managementul exploataţiei agricole, în agricultura ecologică şi protecţia mediului“, a spus Cristinel Călugăru, director adjunct la Direcţia pentru Agricultură Dolj.

Tarife mai mici decât anul trecut

În funcţie de tipul proiectului, de submăsura pentru care se depune acesta, costul consultanţei şi al elaborării documentaţiei se stabileşte procentual din valoarea proiectului sau poate fi o sumă fixă. Potrivit directorului adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Dolj, unele tarife sunt mai mici decât anul trecut. „Conform Ordinului Ministrului Agriculturii nr. 43 din 2017, tariful pentru cursurile de formare profesională pentru calificare este de 400 de lei / cursant pentru 360 de ore, în timp ce pentru cursurile pentru managementul exploataţiei agricole – agricultură ecologică, protecţia mediului, de 40 de ore, se achită 150 de lei/ cursant.
Pentru Submăsura 6.3, tarifele sunt de 1.000 de lei pentru elaborarea proiectului, iar pentru Submăsura 6.1, pentru tinerii fermieri, de 3 la sută din valoarea proiectului. Comparativ cu anul trecut, la unele activităţi, tarifele sunt chiar mai mici. Pentru cursurile de 40 de ore pentru managementul exploataţiei agricole care trebuie făcute dacă fermierii au accesat fonduri europene, tariful este de 150 de lei, faţă de anul trecut, când era de 200 de lei. Pentru Submăsura 6.3, tarifele sunt de 1.000 de lei la proiect, faţă de 2016, când se plăteau 200 de lei avans şi 3 la sută din valoarea proiectului. La 15.000 de euro, puteţi face un calcul şi veţi vedea că sunt mult mai ieftine. De la 1 ianuarie şi până în prezent, au venit la Direcţia Agricolă pentru consultanţă 454 de fermieri care vor să acceseze fonduri europene“, a mai spus Cristinel Călugăru.
Potrivit Ordinului 43 din 2017, pentru elaborarea de proiecte de accesare a fondurilor pe Submăsura 6.2 – sprijin pentru înfiinţarea de activităţi nonagricole în zonele rurale şi întocmire dosar de plăţi pentru tranşa 1 se achită 2-3% din valoarea proiectului.
Pentru întocmirea dosarelor de plăţi pe proiecte finanţate prin Submăsurile 6.1 şi 6.2 din PNDR 2014-2020, tranşa a doua, suma care se achită este de 400 lei/documentaţie. Cei care vor să li se elaboreze proiecte tehnice pentru înfiinţare plantaţii pomicole, arbuşti fructiferi, sere, solarii, alte tipuri de exploataţii trebuie să achite 500 lei/documentaţie. Totodată, cei care doresc ca specialiştii de la Direcţia Agricolă să le elaboreze proiecte de amenajamente pastorale trebuie să achite între 10 şi 20 lei/ha.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS