Într-o şedinţă tensionată de consiliu local, sub presiunea a aproape 100 de orşoveni, aleșii locali au votat rezilierea contractului cu operatorul de salubritate Floricola.
A fost tensiune maximă la şedinţa de consiliu local în care aleşii orşovenilor aveau de luat decizia rezilierii contractului cu operatorul de salubritate, care de aproape o lună și jumătate nu mai ridică deșeurile. Din cei 16 consilieri ai Orșovei, unul a lipsit de la ședință. O consilieră PSD a plecat din sală în timpul votului, în huiduielile celor aproape 100 de orșoveni prezenți, unsprezece aleși au votat pentru rezilierea acestui contract, iar alți trei au votat împotrivă. Argumentul unuia dintre cei trei consilieri care nu au fost de acord cu rezilierea a fost acela că în consiliul local a mai fost adoptată în vara anului trecut încetarea contractului cu Floricola SA, iar acel demers este acum pe rolul unei instanțe de judecată. „Cel mai grav lucru este că de două luni gunoiul nu se ridică, faptul că persoanele fizice şi juridice din Orşova au contracte valabile, prin care operatorul, fie că-i place, fie că nu-i place, trebuia să ridice deşeurile municipale“, a declarat Adrian Cican, unul dintre consilierii locali orşoveni care susţin această reziliere. După ce consilierii locali au adoptat hotărârea, primarul Orşovei a notificat miercuri firma în privința rezilierii contractului. Dacă aceasta va accepta o reziliere amiabilă, atunci contractul va înceta. Dacă nu, o contestă în instanță.
Primarul Orșovei, Marius Stoica, a declarat că va merge la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC) şi va încerca să obţină suspendarea licenţei de ridicare a deşeurilor pentru actualul operator, iar ulterior să obţină o licenţă pentru o entitate care va funcţiona în cadrul consiliului local, pentru ca aceasta să poată ridica deşeurile. În plus, autorităţile orşovene vor solicita, din nou, declararea stării de alertă, acţiune pentru care s-au făcut noi demersuri. „Cu această hotărâre de reziliere ne vom deplasa la ANRSC şi vom cere suspendarea licenţei pentru operator. Următorul pas este înfinţarea serviciului şi licenţierea acestui serviciu, ca el să devină operativ. În ceea ce priveşte deşeurile, intenţionez în cea mai scurtă perioadă să convoc din nou Comitetul local pentru situaţii de urgenţă, după ce voi avea rapoartele comisiilor speciale trimise de prefect, şi aştept ca prefectul să se pronunţe în privinţa stării de alertă, care să ne dea posibilitatea, conform legii, să încheiem pe o perioadă de timp un contract cu un alt operator şi să deblocăm această situaţie a gunoaielor“, a declarat Marius Stoica.
Prezent la şedinţa de consiliu local, un reprezentant al actualului operator de salubritate spune că societatea pe care o reprezintă nu a încălcat în niciun fel contractul şi intenţionează să acţioneze pe căi legale. „Rezilierea contractului nu este justificată şi nici întemeiată! Nu s-au încălcat cu nimic contractele de delegare a gestiunii, ceea ce s-a întâmplat a fost o ambiţie a unora dintre consilieri. Vom merge pe mâna legii şi vom face ce spune legea“, a declarat Georgian Lupu, inginer-şef în cadrul Floricola SA.
O altă hotărâre de reziliere a contractului, adoptată în septembrie 2016
Consiliul Local Orşova a mai adoptat, în luna septembrie a anului trecut, o hotărâre prin care acest contract era reziliat. Numai că a fost o hotărâre adoptată cu voturile a doar opt consilieri şi nu a două treimi dintre aleşii locali, aşa cum era legal. Din acest motiv, hotărârea a fost atacată în contencios administrativ de fostul prefect al judeţului şi a fost anulată. Dar, înaintea demersului făcut de fostul prefect, Floricola acţionase deja în instanţă consiliul local, considerând nejustificată hotărârea privind rezilierea contractului. Mai mult, primarul Orşovei spune că şi consiliul local a adoptat o hotărâre prin care a fost revocată hotărârea iniţială a celor opt consilieri. Marius Stoica susține că această hotărâre va fi comunicată instanţei de judecată, pentru ca astfel procesul aflat acum pe rolul instanţei să înceteze, deoarece obiectul cauzei nu mai există. Procesul dintre cele două părţi se află acum la Tribunalul Mehedinţi, iar la ultima înfăţişare, din 22 februarie 2017, judecătorii au amânat cauza şi au solicitat emiterea unei adrese către Consiliul Local Orşova pentru ca acesta să comunice relaţiile necesare soluţionării cauzei.