0.6 C
Craiova
duminică, 17 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUniversitatea din Craiova continuă pregătirea elevilor

Universitatea din Craiova continuă pregătirea elevilor

Conducerea Universității din Craiova a semnat un nou parteneriat de colaborare cu inspectorii școlar generali din OItenia (Foto: Claudiu Tudor)
Conducerea Universității din Craiova a semnat un nou parteneriat de colaborare cu inspectorii școlar generali din OItenia (Foto: Claudiu Tudor)

Conducerea Universității din Craiova a semnat, ieri, un nou parteneriat cu reprezentanții învățământului preuniversitar din Oltenia, prin care va asigura pregătirea suplimentară a elevilor și cadrelor didactice pentru examenele naționale. De asemenea, prin acest protocol s-a stabilit și o serie de acțiuni comune care se vor derula în perioada următoare. 

Universitatea din Craiova a semnat pentru al treilea an consecutiv parteneriatul de colaborare cu inspectoarele școlare din Oltenia, prin care oferă elevilor meditații gratuite pentru bacalaureat. De asemenea, prin acest parteneriat se asigură și cadrelor didactice cursuri pentru pregătirea examenelor de grad. „Se va semna un alt proiect de colaborare între Universitatea din Craiova și inspectoratele școlare din județele Olteniei. Este foarte importantă această întâlnire, se face într-un context aniversar. Universitatea din Craiova sărbătorește anul acesta în două nuclee de dezvoltare 70 de ani de când a fost înființată printr-un ordin regal semnat de regele Mihai în 1947. Protocolul pe care îl propunem colegilor noștri din regiunea Oltenia face legătura între ceea ce elevii din Oltenia doresc și ceea ce Universitatea le oferă. Sunt acțiuni care le permit elevilor să cunoască ceea ce reprezintă Universitatea din Craiova. Prima activitate în acest sens va fi în luna mai, «Studenții noștri pot mai mult», prin care cursanții oferă ceea ce este mai interesant din activitatea lor. O altă acțiune care se va derula este Cupa Universității din Craiova pentru liceele Olteniei. A treia activitate este proiectul «Zilelor Porților Deschise», ediția a XV-a, în care se va prezenta oferta educațională. Următoarea activitate este «Cariera ta contează» și va reflecta implicarea universității în viitorul studentului. Ultima acțiune, care se va derula în septembrie, este Forumul Carierei, la care vor participa angajatori, studenți și elevi și reprezintă o încununare a tuturor activităților“, a declarat prof.univ.dr. Nicu Panea, prorectorul Universității din Craiova.

Promovabilitatea la examene a crescut

Inspectorii școlari generali prezenți pentru semnarea parteneriatului au precizat că rezultatele pregătirii elevilor și cadrelor didactice în care s-au implicat și profesorii universitari sunt vizibile. „Prin parteneriatul cu Universitatea din Craiova, profesorii debutanți au primit sprijin în pregătirea examenelor de grad. De asemenea, sprijinul oferit elevilor noștri a fost, pe de o parte, pentru promovarea examenului de bacalaureat în număr cât mai mare, și pe de altă parte, pentru pregătirea practică a celor calificați la diverse etape naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare, pregătire fără de care nu puteam să obținem rezultatele pe care le-am avut“, a declarat Monica Sună, inspector școlar general în cadrul ISJ Dolj. Inspectorii școlari au ținut chiar să sublinieze creșterea promovabilității la examene. „În județul Mehedinți, prezența la orele de pregătire suplimentară este foarte mare și acest lucru se vede și în rezultatele pe care elevii și cadrele didactice le-au obținut de-a lungul timpului. Dacă în sesiunea de bacalaureat din iunie-iulie 2015 procentul de promovabilitate al elevilor de clasa a XII-a a fost de 52,8%, în sesiunea iunie-iulie 2016 promovabilitatea a crescut la 56,77%. S-a observat o creștere și la examenul de definitivare în învățământ, de la 24,21% în 2015, la 48,15% la 2016“, a declarat Mirela Pintea Enea, inspectorul școlar general din Mehedinți.
În Olt, procentul de promovabilitate la examenele naționale s-a dublat. „Începem al treilea an de colaborare cu Universitatea din Craiova. Am constatat o creștere continuă a rezultatelor, atât la examenul de bacalaureat, cât și la examenele pentru obținerea gradelor didactice, creștere care a însemnat chiar dublarea procentului de promovabilitate începând cu 2012, până în 2016. Sunt convinsă că vom găsi și alte modalități de a colabora, iar pentru județul Olt o specificitate a protocolului o reprezintă faptul că elevii noștri înscriși la Centrul Județean de Excelență, centru care funcționează din 2013, participă la cursuri oferite gratuit de profesorii din Craiova“, a spus inspectorul școlar general al județului Olt, Felicia Man.
Potrivit reprezentanților Universității din Craiova, orarul pentru pregătirea elevilor și cadrelor didactice pentru examene urmează să se stabilească în funcție de numărul celor care se vor înscrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS