-0.5 C
Craiova
luni, 6 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalCălușarii care au cucerit juriul de la „Românii au talent“

Călușarii care au cucerit juriul de la „Românii au talent“

Ansamblul „Poarta Olteniei“ a fost înființat în aprilie 2015
Ansamblul „Poarta Olteniei“ a fost înființat în aprilie 2015

Sunt un ansamblu tânăr, de nici doi ani, însă au premii cât au luat alții în zeci de ani de activitate. Ei sunt cei care au trecut de preselecții la Craiova, la „Românii au talent“, și au întrunit și votul celor patru membri ai juriului, cu patru de DA, la București.
Ansamblu „Poarta Olteniei“ are o șansă nesperată. Este finanțat prin proiecte ale Grupului de Acțiune Locală (GAL) Ghimpețeni, iar copiii care dansează aici nu doar că nu-și fac probleme pentru costume și cheltuieli în deplasări, ci sunt chiar premiați când se întorc acasă cu locurile I, II și III. Experiența de la „Românii au talent“ le va oferi, însă, o și mai mare expunere, crede coregraful Marian Stănescu, pentru că în lumea artistică au ajuns, oricum, de temut. „Au ajuns deja să spună că, dacă venim noi, nu mai are sens să urce pe scenă“, spune coregraful.

Vătafi din patru generații, pe scena show-ului

Elementul care i-a propulsat rapid în etapa următoare a fost, la preselecția din fața celor patru membri ai juriului, pe lângă dansul aproape fără greșeală al tuturor călușarilor (22 de copii), prezența în scenă a vătafilor din patru generații. Cel mai mic, Ionuț Badea, are 8 ani, următorul, Ionuț Vișan, un tânăr de 20 de ani, au urcat pe scenă alături de coregraful Marian Stănescu, de 54 de ani, iar Nichita Dragomira, coregraful cunoscut țării întregi, care are 68 de ani, a închis cercul.
„Noi ne pregătim sufletește să trecem toate etapele și să ajungem în finală, dar nu spun de acum ce pregătim. Sper să convingem. Atâtea lucruri frumoase se întâmplă la ansamblul ăsta… Am fost și suntem susținuți enorm de Constantin Ciobanu, președintele GAL-ului, avem autocar propriu, ni se decontează cheltuielile de deplasare, ni s-au comandat acum costume pentru întreg ansamblul la Tismana, călușarii au deja costume de anul trecut, când le-am făcut la urgență la Bistrița-Năsăud, sunt amănunte care contează, pentru că familia nu i-ar putea, altfel, susține. Eu mai coordonez alte patru ansambluri, la Șerbănești, unde sunt și director de cămin, la Izvoarele, la Schitu și la Coteana, dar parcă acesta mi-e cel mai aproape de suflet, sunt cei mai buni de peste tot, i-am adunat pe cei mai buni din fiecare ansamblu“, spune coregraful care, la rândul său, dansează de când se știe și nu s-ar vedea făcând altceva.

Invitați la Madrid

La acest moment nu știu clar când vor evolua în etapa următoare, trebuie să fie pregătiți. Știu, în schimb, că au un an foarte încărcat. În august vor merge în Spania, 35 din cei 50 de membri ai ansamblului (au dansatori fete și băieți, dar și soliști vocali), iar coregrafului îi este foarte greu să aleagă. „Așa ne-au transmis prin regulament, vor fi doar 35, așa că vă dați seama cât de greu va fi să alegem“, mai spune coregraful.
Ansamblul „Poarta Olteniei“ a fost înființat în aprilie 2015, pentru ca la numai două luni să câștige prestigiosul festival de căluș de la Slatina. A fost începutul, iar de atunci premiile s-au succedat cu repeziciune. Anul trecut, un prieten l-a anunțat pe coregraf că la Craiova au loc preselecții pentru „Românii au talent“, așa că s-au hotărât să participe. Au trecut etapa și au ajuns să evolueze la București, în fața celor patru membri ai juriului: Andi Moisescu, Andra, Mihaela Rădulescu și Florin Călinescu. Evoluția lor a fost difuzată vineri, 3 martie, în emisiunea „Românii au talent“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS