6.2 C
Craiova
marți, 24 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLege ignorată în Dolj - Proprietarii de câini refuză să îi microcipeze și să îi vaccineze

Lege ignorată în Dolj – Proprietarii de câini refuză să îi microcipeze și să îi vaccineze

Pentru microciparea câinilor, reprezentanţii DSVSA Dolj vor să solicite sprijinul autorităţilor locale
Pentru microciparea câinilor, reprezentanţii DSVSA Dolj vor să solicite sprijinul autorităţilor locale

De doi ani, deţinerea de câini fără microcip este interzisă. În Dolj, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), sunt peste 200.000 de câini, din care doar jumătate au fost identificaţi şi vaccinaţi. Este îngrijorător, spun medicii veterinari, deoarece oricând în judeţ poate să apară o epidemie de rabie. Vaccinarea antirabică a câinilor în ţara noastră este obligatorie. Dar cum vaccinarea antirabică este condiţionată de microciparea şi înregistrarea câinilor în Registrul Evidenţei Câinilor cu Stăpân (RECS), foarte multe animale au rămas în ultimii doi ani nevaccinate.
Conform Ordinului nr. 1 din 2014, pentru aprobarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân emis de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), toţi românii care au câini sunt obligaţi să-şi înregistreze animalele în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS) şi să-i castreze. O dată cu înregistrarea în RECS, câinilor li se aplică un microcip, cu o serie unică, ce va fi trecută în registru şi în carnetul de sănătate al animalului.
Potrivit legislației în vigoare, proprietarii câinilor au obligaţia să îi microcipeze şi să îi înregistreze în RECS, la medicul veterinar, în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora.
De la 1 ianuarie 2015, deținerea de câini fără microcip este interzisă.
Vaccinarea antirabică e obligatorie, dar nu se poate face la animale nemicrocipate

Vaccinarea antirabică a câinilor în vârstă de peste trei luni se realizează în campanie, o dată pe an, în perioada octombrie-februarie, dar nu mai târziu de un an de la ultima vaccinare, urmată de vaccinări de completare la animalele care nu au putut fi vaccinate în timpul campaniei. Pe 28 februarie s-a încheiat campania din această iarnă, iar datele sunt îngrijorătoare. „Am realizat o evaluare pe tot judeţul, pe fiecare localitate în parte. În aceste zile vom informa primăriile, după care medicii veterinari. Apoi echipe din cadrul DSVSA vor merge în teritoriu pentru a discuta cu oamenii. Vrem să realizăm o informare cât mai amplă, vrem să oferim aceste date reprezentanţilor prefecturii. Vaccinarea profilactică antirabică a câinilor este obligaţia proprietarilor şi a deţinătorilor de animale, persoane fizice sau juridice, cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. În acest moment, în RECS sunt 104.000 de câini din Dolj care au fost vaccinaţi. Medicii veterinari din judeţ se plâng că oamenii refuză în continuare microciparea, pe motiv că nu au bani. Medicii îşi fac datoria, merg pe teren, însă nu sunt primiţi în gospodării. DSVSA pune la dispoziţie vaccinul şi manopera gratis, dar legea spune clar că un animal, ca să fie vaccinat, trebuie mai întâi microcipat. Medicul vine cu microcipul şi carnetul, care costă în jur de 9-11 lei, la care se adaugă manopera de implantare a microcipului, alţi 10-15 lei, gestionarea bazei electronice RECS (0,33 euro/câine)“, a spus dr. Costică Retea, director adjunct al DSVSA Dolj.

La cetate, primăria a microcipat gratuit toţi câinii

Numărul câinilor din judeţul Dolj este foarte mare, oficial se vorbeşte de peste 200.000. Sunt localităţi unde doar câteva zeci de animale au fost vaccinate, din cele peste 1.500-2.000. „Primăria Cetate este singura care a decis să vină în sprijinul cetăţenilor şi a cumpărat microcipurile, iar medicul veterinar le-a implantat gratuit. Sunt judeţe în ţară în care primăriile au achiziţionat microcipurile şi astfel s-a putut realiza şi vaccinarea. La 1.000 de microcipuri cât ar fi necesare, în medie, pentru o localitate rurală, efortul bugetar nu ar depăşi 5.000 de lei, dacă s-ar implica şi conducerea primăriei. În Dolj, vaccinam în urmă cu câţiva ani peste 200.000 de câini, iar acum avem vaccinaţi doar 104.000. În plus, primăriile au obligaţia să gestioneze câinii fără stăpân. La Sălcuţa sunt vaccinaţi doar 95 de câini, la Unirea – 180, la Verbiţa – 150, la Orodel – 98, la Pleniţa – 88. La Băileşti, din cei peste 4.000 de câini, doar 1.600 sunt vaccinaţi. În Craiova, 3.720 de câini sunt vaccinaţi din cei peste 5.500 existenţi“, a precizat dr. Costică Retea.
Din cauza faptului că foarte mulţi doljeni au refuzat în aceşti doi ani microciparea, foarte mulţi medici veterinari au rămas anul trecut cu vaccinuri nefolosite, care au şi expirat.

AMENZI

Sancţiunile pentru nerespectarea reglementărilor privind identificarea şi microciparea câinilor sunt între 2.000 şi 5.000 de lei, şi între 5.000 şi 10.000 de lei pentru cei care nu-şi sterilizează câinii de rasă comună sau metişii acestora, potrivit Legii nr. 258/2013 pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001.

Ce este microciparea

Microciparea câinelui este un procedeu permanent şi neinvaziv de implantare subcutanată a unui microcip, în regiunea cervicală. Microciparea reprezintă una dintre condiţiile obligatorii pentru a putea călători în străinătate cu animalul, dar este utilă şi în cazul în care patrupedul se pierde. Microciparea oferă o şansă în plus ca animalul să se reîntoarcă acasă. Microcipul este un dispozitiv de dimensiunea unui bob de orez, nu este toxic şi nu afectează sănătatea animalului. Acesta conţine un cod unic ce va fi stocat într-o bază de date, împreună cu datele de contact ale stăpânului. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS