Eliminarea timbrului de mediu a dus la un număr record de autoturisme second-hand înmatriculate în județul Dolj, fie că este vorba de mașini de import, fie de cele de pe piața internă. Potrivit datelor Direcției de Înmatriculări, numai în luna februarie, în județul Dolj au fost înmatriculate peste 3.700 de mașini second-hand. Spre comparație, în februarie 2016, în județul Dolj se înmatriculau numai 1.000 de autovehicule rulate. În februarie, anul acesta, mărcile căutate de doljeni au fost Opel și Volkswagen, urmate de BMW și Ford, însă au fost înmatriculate și un Ferrari, un Cadillac și cinci Porsche – unul nou și patru rulate.
Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule a fost abrogată pe data de 1 februarie. Tot de atunci, doljenii au dat buzna la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Dolj ca să-și înmatriculeze mașinile. Direcția de Înmatriculări a publicat, zilele trecute, o situație a numărului de autoturisme înmatriculate în fiecare județ, în cursul lunii februarie. Astfel, în județul Dolj, au fost înmatriculate 131 de mașini noi, 2.226 second-hand de import, iar alte 1.516 autoturisme rulate au fost reînmatriculate. Comparând aceste cifre cu aceeași lună a anului trecut, observăm că dispariția timbrului de mediu a dus la o explozie a numărului de autoturisme second-hand înmatriculate. Astfel, în februarie 2016, în județul Dolj au fost înmatriculate numai 66 de mașini noi, 677 second-hand și 405 au fost reînmatriculate. Comparativ, luna ianuarie 2017, în care doljenii au așteptat abrogarea OUG 9/2013, a fost și mai „săracă“ în ceea ce privește înmatricularea autoturismelor, fiind înscrise în evidențele Serviciului de Înmatriculări numai 77 de mașini noi, 201 second-hand de import și 374 de reînmatriculări.
Întrebați despre această situație, reprezentanții SPCRPCIV Dolj au precizat, pentru Gazeta de Sud, că prima parte a lunii februarie a fost foarte aglomerată, ajungându-se la o medie de 194 de cereri de înmatriculare pe zi. În prezent, media a scăzut la 180 de cereri pe zi.
Mai trebuie spus că dispariția timbrului de mediu a făcut mulți doljeni să intre în legalitate. Este vorba de cei care și-au cumpărat mașini înainte de 1 februarie, însă nu le-au înmatriculat pentru a nu achita timbrul de mediu. „Cei care au cumpărat autoturisme second-hand în urmă cu mai mult timp și nu le-au înmatriculat din cauza obligației de a achita contravaloarea timbrului de mediu au profitat de ocazie și au intrat în legalitate, solicitând transcrierea dreptului de proprietate al autoturismelor pe numele lor. În acest fel a fost rezolvată și problema vechilor proprietari, care primeau acasă amenzi pentru neplata rovinietei“, au explicat reprezentanții Serviciului de Înmatriculări.
Un Ferrari, un Cadillac și cinci Porsche înmatriculate în Dolj
În ceea ce privește mărcile de autoturisme second-hand înmatriculate luna trecută în județul Dolj, pe primul loc s-a aflat Opel (704 autoturisme înmatriculate), urmat de Volkswagen (686), BMW (338) și Ford (296).
Alte 167 de autoturisme Daewoo și-au schimbat proprietarii în cursul lunii trecute.
În aceeași lună au fost înmatriculate și câteva autoturisme scumpe, cum ar fi un Ferrari California, un Cadillac Eldorado, un Infiniti EX30d, dar și cinci Porsche (două Panamera, două Cayenne și un Porsche 924).
Potrivit statisticilor întocmite de reprezentanții Direcției de Înmatriculări, cele mai multe autoturisme înmatriculate în județul Dolj în februarie au fost fabricate între anii 2001-2006.
Programări on-line
la Înmatriculări
Funcționarii Serviciului de Înmatriculări Dolj au anticipat aglomerația de la ghișee, așa că, începând cu 1 februarie, au pus la dispoziția doljenilor o pagină de internet (www.permise-inmatricularidolj.ro) unde se pot face programări on-line pentru efectuarea de înmatriculări şi transcrieri de autovehicule.
În urma verificării disponibilităţii la data solicitată, softul emite primul interval de timp disponibil, care este de șapte minute, considerat suficient pentru rezolvarea unui set de documente. Programarea este gratuită şi netransmisibilă, iar solicitantul este sfătuit ca, înainte de completarea programării, să se asigure că deţine toate actele necesare depunerii cererii. Informații despre documentele necesare se găsesc atât în lista de documente afişată la sediul SPCRPCIV Dolj de pe strada Amaradia, cât și pe pagina de internet www.prefecturadj.ro.
De altfel, după 1 februarie, persoanele care și-au făcut programare on-line nu au stat mai mult de cinci minute la coadă pentru a depune documentele. În schimb, la celelalte ghișee s-a lucrat pe bază de bonuri de ordine.
Reprezentanții SPCRPCIV Dolj au mai precizat că la ghișeul on-line au fost primite 50 de solicitări în fiecare zi.
Aproape 11.000 de autotursime rulate au fost înmatriculate în Oltenia
Numărul autoturismelor second-hand înmatriculate în luna februarie în cele cinci județe ale Olteniei a fost de 10.953 de unități. Dacă pe primul loc se află Doljul, cu 3.742 de mașini, pe următoarele locuri se află Vâlcea (2.295), Mehedinți (2.177), Gorj (1.551) și Olt (1.188). Din cele 10.953 de autoturisme second-hand înmatriculate, aproape jumătate (5.220 de unități) au fost Volkswagen (2.565), Opel (1.719) și Ford (936). În aceeași perioadă, în cele cinci județe ale Olteniei, au fost înmatriculate numai 277 de autoturisme noi, pe primul loc fiind Doljul(131), urmat de Vâlcea (64) și Olt (40).
Înmatriculări la nivel național
La nivel național, în cursul lunii februarie au fost înmatriculate nu mai puțin de 68.731 de autoturisme second-hand de import și alte 57.713 au fost reînmatriculate. În schimb, numărul mașinilor noi înmatriculate a fost de 8.302. La nivel național, recordul este deținut de Volkswagen (19.369 de autoturisme second-hand înmatriculate), urmat la mare distanță de Opel (8.602 autoturisme) și Ford (6.783 de autoturisme).
Datele lunare din ultimii zece ani privind înmatriculările de mașini second-hand din import arată că numai în două luni s-a depășit pragul de 50.000 de unități: decembrie 2008 și martie 2009.