Cercetările în acest dosar au fost începute de procurorii DIICOT din Craiova în primăvara anului 2013, după ce ofițerii de la Crimă Organizată au aflat că mai multe persoane au constituit un grup infracțional specializat în falsificarea şi punerea în circulaţie de monedă falsificată.
Ulterior, în noaptea de 11 spre 12 aprilie 2013, oamenii legii au prins în trafic doi suspecți, pe Dan Gogoaşă, de 43 de ani, şi Alin Bolborici, de 41 de ani, ambii din Băileşti. În maşina cu care se deplasau cei doi bărbaţi, oamenii legii au descoperit 29 de bancnote din cupiura de 100 de lei, toate false, având aceeaşi serie – 068B1939766.
În urma audierii celor doi s-a stabilit că, în perioada 28 martie – 11 aprilie 2013, cei doi bărbați, împreună cu craioveanul Marius Poenaru, au falsificat şi pus în circulaţie, pe raza judeţelor Dolj, Olt, Mehedinți şi Teleorman, zeci de bancnote din cupiurile de 50 şi 100 de lei falsificate, în valoare totală de 15.000 de lei. Anchetatorii au stabilit că cei trei doljeni acţionau mai ales noaptea, când se duceau la diverse magazine de tip nonstop şi făceau cumpărături în valoare destul de mică, bunurile fiind achitate cu bancnote falsificate de 50 sau 100 de lei. Având informaţii că suspecţii au falsificat mult mai multe bancnote, ofiţerii BCCO au descins la locuinţele acestora, unde au descoperit peste 100 de bancnote din cupiura de 100 de lei şi 41 din cupiura de 50 de lei, toate false. Oamenii legii au ridicat pentru cercetări atât banii, cât şi un copiator color, un laptop, suporturi de memorie, dar şi diverse documente şi înscrisuri.
După ce au încheiat cercetările în acest dosar, în februarie 2014, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a celor trei inculpați pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, falsificare de monedă şi punere în circulaţie de monedă falsificată.
Condamnat în 2014, prins în 2017
În iulie 2014, judecătorii de la Tribunalul Dolj i-au găsit vinovați și condamnat pe cei trei doljeni, doi dintre ei primind pedepse cu executare. Dan Gogoașă a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, iar Marius Poenaru a fost condamnat la doi ani și 11 luni de închisoare cu suspendare și a fost obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității. În schimb, Alin Bolborici, care a fugit din țară în timpul anchetei, a fost condamnat în lipsă la patru ani și opt luni de închisoare cu executare.
De asemenea, instanța a dispus confiscarea de la inculpați a 140 de bancnote falsificate de 100 de lei și a 41 bancnote falsificate cu valoarea de 50 de lei, dar și a laptopului și imprimantei folosite la falsificarea bancnotelor.
Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel de Gogoașă și Poenaru, iar în octombrie 2014, Curtea de Apel le-a respins acțiunea printr-o hotărâre definitivă. Dan Gogoașă a fost eliberat condiționat din Penitenciarul Drobeta Turnu Severin pe 15 ianuarie 2016.
Vineri, polițiștii doljeni au anunțat că, în urma cercetărilor făcute de polițiștii din cadrul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională și de ofițerii Serviciului de Investigații Criminale Dolj, cu sprijinul autorităţilor din Marea Britanie, Alin Bolborici a fost prins la Londra, de unde a fost extrădat. „Doljeanul era urmărit la nivel internaţional în baza unui mandat de executare a pedepsei închisorii din 2014, emis de magistrații Tribunalului Dolj. Acesta era condamnat la patru ani şi opt luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de falsificare de monede sau alte valori și a fost predat unei escorte din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, fiind încarcerat în Penitenciarul Rahova“, au precizat reprezentanții IPJ Dolj.