Deși ANAF a încasat banii de la oameni în două-trei minute, Fiscul lasă unii doljeni să aștepte și câteva luni până le restituie taxa de timbru. Un craiovean are o hotărâre definitivă a instanței din noiembrie 2016 prin care se arată că trebuie să i se restituie 3.223 de lei. Fiscul încalcă legea, refuzând să aplice această hotărâre și îi motivează omului că… instituția nu are bani și nici proceduri legale privind restituirea pe cale administrativă a timbrului de mediu. Cetățenii care nu-și mai pot încasa drepturile bănești de la ANAF pot să execute silit instituția.
Un craiovean a câștigat în instanță dreptul de a i se restitui timbrul de mediu în sumă de 3.223 de lei, printr-o hotărâre din 28 septembrie 2016 a Curții de Apel Craiova, decizie rămasă definitivă, prin care Fiscul doljean și Administrația Fondului de Mediu sunt obligate să îi restituie cetățeanului banii, plus dobânzile calculate din 2014 până la data efectuării plății. Pe 17 noiembrie 2016, craioveanul s-a adresat Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Craiova cu o cerere de restituire a sumei respective, plus dobânzile de întârziere aferente, conform legii și deciziei instanței. Bărbatul nu a reușit până în prezent să intre în posesia banilor, deși are o hotărâre judecătorească de partea sa.
Răspunsul halucinant al Fiscului: instituția nu are bani în cont
Din noiembrie și până acum, craioveanul a tot făcut demersuri la Fisc pentru a-și recupera banii plătiți sub forma timbrului de mediu, în momentul achiziționării unui autoturism. Demersurile lui au rămas fără rezultat, Fiscul invocând că instituția nu are bani. „Mi-au spus că nu au bani să ne plătească și m-au trimis să vorbesc la Ministerul Mediului. Am sunat și pe acolo și m-au plimbat de la un birou la altul, iar într-un final mi-au spus că ANAF trebuie să îmi dea banii. Cum pot eu să îmi recuperez suma, din moment ce ANAF nu respectă o hotărâre a instanței?“, a spus bărbatul, care s-a adresat GdS, disperat că de atâtea luni nu i se rambursează banii plătiți sub forma timbrului de mediu, deși inclusiv legislația de la vremea respectivă permitea rambursarea banilor de la stat.
GdS s-a adresat Fiscului, întrebând de ce nu i se restituie craioveanului suma stabilită de instanță. AJFP Dolj a menționat că „cererea de restituire depusă de contribuabil a fost soluționată favorabil“ și că decizia de soluționare a fost transmisă către Trezorerie, de unde se făceau, de regulă, încasările și restituirile de sume reprezentând timbrul de mediu sau taxa auto. Însă, „din Trezoreria Craiova, până la data de 31.01.2017 s-au efectuat compensări/restituiri în limita disponibilului contului «Disponibil din timbrul de mediu pentru autovehicule», încasări considerabil mai mici față de lunile precedente“, se arată în răspunsul transmis de AJFP Dolj către GdS și semnat de șefa instituției, Bogdana Oprescu.
Cetățenii nu își pot recupera timbrul de mediu pe cale administrativă
În aceeași situație ciudată se găsesc toți care au de primit bani din timbrul de mediu de la instituția din subordinea ANAF. Din februarie s-a abrogat ordonanța care prevedea încasarea și restituirea pe cale administrativă a timbrului de mediu, astfel că Fiscul doljean invocă faptul că în contul respectiv din Trezorerie nu mai sunt bani: „Începând cu 1.02.2017, conform Legii nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru completarea și modificarea unor acte normative, a fost abrogată OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu autovehicule, așa că nu s-au mai efectuat încasări, deci nici compensări/restituiri“, explică reprezentanții Fiscului. AJFP susține că a cerut lămuriri la București pentru alimentarea contului din Trezorerie, dar și de acolo se spune că s-au făcut demersuri pentru „identificarea unei soluții privind oportunitatea și legalitatea efectuării acestei operațiuni“.
Paradoxal, în timp ce la ghișeele Fiscului a durat câteva minute până ce funcționarii au încasat de la cetățeni taxele auto, sub diversele denumiri legiferate de-a lungul timpului, acum, restituirea sumelor către persoanele îndreptățite se face anevoios sau nu se mai face deloc.
Legislația fiscală obligă ANAF să restituie sumele încasate necuvenit
Finanțele invocă lipsa procedurilor legislative, odată ce guvernanții au abrogat actul normativ ce viza încasarea taxei, cu tot cu procedurile de restituire. „Deci, în cel mai scurt timp, când se va stabili cadrul legal care să instituie posibilitatea continuării restituirii sumelor reprezentând taxă specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, vor fi onorate toate solicitările primite de la contribuabili. Sumele calculate vor fi restituite împreună cu dobânzile calculate până la data plății“, se arată în răspunsul transmis de AJFP Dolj.
Cu toate acestea, legislația fiscală obligă Fiscul să le restituie cetățenilor sumele încasate necuvenit. Potrivit articolului 168 din Codul de procedură fiscală, organele fiscale trebuie să restituie, la cererea contribuabilului, orice sumă încasată necuvenit.
Cetățenii îndreptățiți pot să execute silit Fiscul
Timbrul de mediu și celelalte taxe auto încasate de stat nu pot fi restituite de Fisc, instituția invocând lipsa actelor normative, dar toate hotărârile instanțelor date în favoarea cetățenilor trebuie respectate de AJFP Dolj. Fiscul este bun de plată către craiovenii care au cerut și câștigat în instanță restituirea taxelor auto. „Dacă instanța a decis că restituirea sumelor reprezentând timbrul de mediu se va face de către Fisc, iar Fiscul refuză plata banilor, atunci cetățeanul poate investi cu formulă executorie decizia instanței. Pur și simplu, persoana respectivă va merge la un executor și, astfel, va executa conturile Fiscului. Cheltuielile de executare cad tot în sarcina Fiscului, adică vor fi recuperate tot de la ANAF“, a precizat un avocat craiovean specializat în dreptul afacerilor.
Sute de doljeni își așteaptă banii
Potrivit datelor de la AJFP Dolj, până la această dată, 526 de persoane au cerut restituirea taxei auto, respectiv a timbrului de mediu, și încă nu și-au primit banii. Dintre acestea, 311 doljeni au hotărâri ale instanțelor în favoarea lor, „prin care s-a dispus restituirea sumelor încasate anterior ca taxă specială pentru autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante“. Fiscul doljean a mai arătat că s-au făcut demersuri la Fondul Național de Mediu pentru alocarea sumelor necesare, „operațiunea achitării fiind întârziată din cauza neaprobării bugetului“.
Nici cetățenii din alte județe ale Olteniei nu și-au primit banii de la Fisc, plătiți sub formă de taxă. La AJFP Vâlcea nu se ține o evidență pe numărul cererilor de restituire a taxei auto sau a timbrului de mediu. La fel se întâmplă și în Mehedinți. În schimb, în Vâlcea se pot depune în continuare cereri la AJFP, însă nimeni nu și-a primit banii.
Sute de procese în Gorj pentru recuperarea timbrului de mediu
Situația restituirii timbrului de mediu către cetățeni este și mai dificilă în județul Gorj. Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Gorj nu a restituit timbrul de mediu vreunui proprietar de autoturism care l-a achitat în baza OUG nr. 9 din 2013. Potrivit conducerii Administrației, nu există o dispoziție legală în baza căreia să poată fi plătit timbrul de mediu, deși foarte multe persoane s-au prezentat la ghișeele instituției pentru a-și recupera banii. În cele din urmă, plătitorii de timbru de mediu, în baza OUG nr. 9 din 2013 (recent abrogată), au ales calea instanţei de judecată. Astfel, de la începutul anului și până în prezent, au fost înregistrate 258 de acțiuni în instanţa de judecată pentru recuperarea timbrului de mediu plătit după 15 martie 2013. Serviciul Juridic din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Gorj a primit deja citații în toate cele 258 de acțiuni inițiate de plătitorii taxei amintite.
Au de plătit aproape un milion de euro pentru taxele încasate anterior
Marin Ciumag, șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice Gorj, a precizat că la nivelul instituției există o evidenţă în ceea ce privește taxele de mediu plătite anterior anului 2013 de proprietarii de mașini pentru înmatriculare. Astfel, nu mai puțin de 2.427 de persoane vor beneficia de rambursarea taxei de poluare, de emisii sau de primă înmatriculare percepută de stat, înainte de 2013. Suma totală de plătit este de 4.162.132 de lei.
„Avem două situații distincte. Este vorba de perioada anterioară anului 2013, pentru care avem o evidenţă și ni s-a solicitat acest lucru la nivel central pentru alocările bugetare. Oricum, plata se va face eșalonat pe cinci ani. Avem, de asemenea, situația timbrului de mediu încasat după 2013. Deocamdată, nu există nici un fel de act normativ care să reglementeze returnarea taxei. Oamenii au venit, au întrebat și au ajuns la instanţă. Avem în fiecare zi câte patru-cinci înștiințări de la instanţă. Până când va apărea un ordin sau o decizie care să reglementeze situația plăților pentru timbrul de mediu, noi nu putem face nimic și se ajunge la instanţa de judecată“, a precizat Marin Ciumag, șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice Gorj.