3.4 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljChiul, fraudă şi emoţii la simularea examenelor naționale

Chiul, fraudă şi emoţii la simularea examenelor naționale

Elevii de clasa a VIII-a, dar și cei din clasele a XI-a și a XII-a au participat ieri la simularea examenelor naționale, susținând proba scrisă la limba și literatura română. În Dolj, peste 12.000 de candidați au fost prezenți la evaluare. Tentativele de fraudă nu au lipsit, de această dată înregistrându-se și la elevii de gimnaziu. 

Simularea este organizată cu scopul de a familiariza elevii cu rigorile și subiectele examenelor, dar și pentru a verifica nivelul de cunoștințe al elevilor înainte de examenele naționale. Directorii și profesorii au avut misiunea de a-i convinge pe elevi că trebuie să participe în număr cât mai mare la aceste evaluări. „În Dolj, la clasa a VIII-a, la simularea evaluării naționale la limba și literatura română au fost prezenți 4.641 de elevi. La clasa a XI-a au fost prezenți 3.265 de elevi, iar la clasa a XII-a s-au prezentat 3.900 de elevi pentru simularea bacalaureatului“, a declarat inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Nu au lipsit nici tentativele de fraudă și, spre deosebire de anii anteriori, s-au înregistrat și în rândul elevilor de gimnaziu, de la școli de prestigiu. „Am avut șase eliminați, unul de la Școala gimnazială «Traian», unul de la Colegiul «Ștefan Odobleja», elev de clasa a XI-a, doi de la Liceul «Ștefan Anghel» Băilești, unul de la Colegiul de Industrie Alimentară și altul de la Colegiul Național Pedagogic «Ștefan Velovan» din Craiova“, a precizat inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu.
Cei care au stat în săli până la final au declarat că subiectele au avut un grad mediu de dificultate. „În prima parte am avut genul liric și aici mi s-a părut mai dificilă cerința de descriere a genului, și în partea a doua a fost o compunere despre primul joc. Cred că o să obțin un rezultat bun“, a spus Raluca Papuc, elevă la Școala gimnazială „Elena Farago“ din Craiova. Au fost și candidați care au spus că la partea de gramatică au fost cerințele cele mai dificile. „Am făcut partea cu compunerile, dar mai greu a fost la gramatică, să transcriem propozițiile dintr-o frază. Mai am timp să mă pregătesc pentru examen. O să învăț mai mult în perioada următoare“, a declarat Nicola Nicu. Liceenii au apreciat că subiectele au fost accesibile. „La prima parte a fost un text narativ, la partea a doua a trebuit să realizăm un text argumentativ despre rolul calculatorului și la ultima parte o poezie de Tudor Arghezi și cei mai mulți au ales «Testament». Nu mi s-a părut dificil. Nu o să-mi schimb ritmul de pregătire după simulări. Mă axez pe pregătirea intensă la biologie și chimie pentru Medicină“, a spus Alexandru Sîrbu, elev la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan“ din Craiova.
Pe 16 martie va avea loc proba la matematică pentru elevii de clasa a VIII-a, dar și proba obligatorie a profilului pentru liceeni la matematică sau istorie, iar pe 17 martie elevii de clasa a XII-a vor susține proba la alegere a profilului și specializării.

Gorj: Doi elevi eliminați de la simularea bacalaureatului

Doi elevi de clasa a XII-a, unul de la Colegiul „Mihai Viteazul“, din Bumbești-Jiu, iar celălalt de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu“ Târgu Jiu, au fost eliminați ieri de la simularea probei la limba și literatura română din cadrul examenului de bacalaureat. Potrivit conducerii Inspectoratului Școlar Județean Gorj, cei doi elevi au fost eliminați din concurs, după ce au fost prinși încercând să copieze. În total, în județul Gorj susțin simularea evaluării naționale și a examenului de bacalaureat peste 9.000 de elevi de clasele a VIII-a, a XI-a și a XII-a.

Vâlcea: 761 de elevi au lipsit de la simulare

Simularea evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a și a probelor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a s-a desfășurat în 117 centre din județul Vâlcea. „Nu au fost semnalate nici un un fel de incidente. La proba de limba și literatura română au fost absenți 761 de elevi din totalul de 9.472 înscriși în clasele a VIII-a, a XI-a și a XII-a. Rezultatele obținute de elevi vor fi analizate la nivelul fiecărei clase, iar notele obținute nu se trec în catalog“, a spus Adina Dobrete, purtătorul de cuvânt al ISJ Vâlcea.

Mehedinți: Mulți absenți la simularea pentru evaluarea națională

La Mehedinți, din cei 2.170 de elevi care s-au înscris la simularea pentru testarea națională, s-au prezentat 1.991, adică în proporţie de 91,75%. La simularea examenului pentru bacalaureat, din cei 2.037 de elevi înscriși la clasa a XI-a, numai 1.677 au și venit la examen, un procent de 82,33%. Într-un număr și mai mic s-au prezentat cei care susțin examenul maturității în vară. Astfel, din cei 2.034 înscriși, numai 1.621 au venit la examen, adică 79,70%. Reprezentanții ISJ Mehedinți spun că la testul susținut ieri nu au fost situații în care elevi să fi fost eliminați din examen pentru copiere sau dintr-un alt motiv.

Olt: Doi elevi eliminați la simulare

Aproape 10% dintre cei peste 11.700 de elevi care ar fi trebuit să susțină astăzi testul la limba și literatura română în școlile din județul Olt au absentat. Cei mai puțini absenți au fost la clasa a XI-a, unde din 4.307 înscriși nu s-au prezentat 253. S-au înregistrat și două eliminări, la clasa a XI-a și clasa a XII-a. În ambele cazuri, elevii au încercat să copieze, iar cei depistaţi de profesorii supraveghetori provin de la liceele din localităţile Potcoava şi Scorniceşti.
Pe 16 martie va avea loc proba la matematică pentru elevii de clasa a VIII-a, dar și proba obligatorie a profilului pentru liceeni la matematică sau istorie, iar pe 17 martie elevii de clasa a XII-a vor susține proba la alegere a profilului și specializării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS