După ce anul trecut s-au confruntat cu pierderi semnificative de producţie din cauza vremii, apicultorii doljeni se plâng că nici anul acesta nu a debutat prea bine. Familii întregi de albine au murit în această iarnă din cauza gerului şi a bolilor, iar la acest lucru se adaugă faptul că mulţi au rămas cu sute de kilograme de miere nevândute. În timp ce preşedintele Agro Castranova susţine că s-a ajuns la această din urmă situaţie pentru că tot mai puţini români consumă miere, în rândul cumpărătorilor părerile sunt împărţite.
După un an 2016 catalogat drept cel mai dificil din ultimii 30 din cauza pierderilor semnificative pe care le-au înregistrat apicultorii, preşedintele Asociaţiei Agro Castranova, din care fac parte aproximativ 700 de stupari, susţine că nici 2017 nu a debutat prea bine. Iarna geroasă şi bolile au diminuat efectivele de albine. „Am ieşit cu greu din iarnă. Au murit, în medie, 30 la sută din efectivele de albine din cauza gerului, dar şi a bolilor, în special varroa. Apicultorii se confruntă cu o situaţie foarte grea, cu atât mai mult cu cât înregistrează pierderi încă de anul trecut. Atunci, din cauza ploilor nu s-a făcut nici un gram de miere de salcâm, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată de când mă ocup cu apicultura. În acelaşi timp, substanţele chimice folosite în agricultură au decimat familiile de albine. Pesticidele au efect asupra sistemului nervos al albinelor, care nu mai reuşesc să ajungă la stupi. Am înregistrat pierderi însemnate din acest punct de vedere întrucât produsele folosite au fost extrem de nocive“, a spus Ion Smarandache, preşedintele Agro Castranova.
„Nu suntem educaţi să mâncăm sănătos“
Pe lângă faptul că le-au murit familii întregi de albine, apicultorii se plâng că lipsa pieţei de desfacere este altă problemă pe care o resimt tot mai acut. „M-a sunat zilele trecute un producător care spunea că are 600 de kilograme de miere şi nu are unde să o vândă. Din păcate, majoritatea sunt în această situaţie. Au mai venit unele firme să le ia producţia, dar au fost situaţii în care le-au dat banii foarte greu. Totodată, supermarketurile iau miere din import, nu de la noi, iar asta este o mare problemă. În plus, mai este un aspect extrem de important: noi, românii, nu consumăm miere. Dacă vă uitaţi în coşul de cumpărături al unui român, veţi vedea sucuri, dulciuri, dar nu şi miere. Nu suntem educaţi să mâncăm sănătos“, a mai spus Ion Smarandache.
De aceeaşi părere este şi Barbu Teofil, producător de miere din Murgaşi. L-am găsit în Piaţa Centrală din Craiova, alături de alţi doi apicultori doljeni, aşteptându-şi clienţii. Bărbatul spune că, pe lângă faptul că mulţi nu cunosc calităţile mierii, şi aspectul financiar este unul extrem de important pentru cumpărători. „Sunt două probleme: una este educaţia şi alta, banii. Unii ar cumpăra, ar vrea să consume miere, dar nu au bani. Alţii nu ştiu valoarea ei pentru că mierea nu este numai aliment, ci şi un medicament în acelaşi timp. Noi am încercat să ţinem preţurile cât mai jos ca să putem totuşi să o vindem. Avem avantajul că mierea nu se strică, nu are termen de valabilitate. Dacă este depozitată în condiţii optime, fără umezeală, rezistă mulţi ani. Dacă ar fi perisabilă, atunci am avea o mare problemă cu vânzarea. Azi (marţi- n.r.) am vândut câteva borcane, dar au fost şi zile în care nu am vândut nimic“, a spus Teofil Barbu, din Murgaşi.
„Băgăm gunoaie în ţară şi cu producătorii noştri ce facem?“
Şi în rândul cumpărătorilor, părerile sunt împărţite. În timp ce unii spun că nu s-ar lipsi sub nici o formă de acest aliment pentru că este sănătos, alţii susţin că fac eforturi să îl cumpere. Florin Tiţu consideră că, achiziţionând miere autohtonă, pe lângă faptul că mănâncă sănătos, ajută şi producătorii să supravieţuiască. „Dacă nu cumperi miere, ce cumperi? Roşiile din supermarket aţi văzut cum sunt? Gunoaie! Am cumpărat 2,5 kg miere de salcâm din care mâncăm toată familia. Mi se pare convenabilă la preţ. De multe ori, în supermarketuri ajunge marfă din China. Băgăm gunoaie în ţară şi cu producătorii noştri ce facem, îi împuşcăm pe la spate! Dacă s-ar dori de sus, ţara s-ar ridica. Luăm gunoaiele altora, iar produsele noastre româneşti, care sunt cele mai bune, nu le cumpărăm“, a spus revoltat Florin Tiţu, care susţine că nu îi lipseşte niciodată din bucătărie acest aliment.
„Când nu îţi permiţi, treci pe lângă ea, închizi ochii şi nu o vezi“
Mierea din Dolj ajunge nu numai pe mesele oltenilor, ci şi ale străinilor. Unul dintre cumpărătorii pe care i-am întâlnit marţi în Piaţa Centrală din Craiova achiziţiona miere pentru a o trimite rudelor din Italia. „Sunt italian, dar m-am căsătorit aici şi locuiesc de mulţi ani în Craiova. Am cumpărat miere de salcâm, pe care i-o voi trimite nepotului meu în Italia. Se găseşte şi acolo, dar le place mierea de calitate. Eu cumpăr miere săptămânal, iar în Italia duc câte patru-cinci borcane de câte ori mă duc“, a spus Pepe.
Deşi i se pare scumpă în raport cu veniturile, Liliana Măicănescu spune că face un efort şi cumpără miere în special pentru copii. „Mi se pare un aliment foarte scump, raportat la salariile pe care le avem. Cu toate acestea, fac un efort şi cumpăr pentru copii. Noi avem în permanență miere în casă pentru copii şi pentru sănătatea lor“, a spus femeia.
Sunt însă şi oameni care spun că mierea este mult prea scumpă pentru bugetul lor. „Nu cumpărăm, e foarte scumpă şi nu ne permitem. E foarte bună, dar când nu îţi permiţi, treci pe lângă ea, închizi ochii şi nu o vezi. Ce să faci cu 900 de lei de lei pensie? La bătrâneţe ajungem cum sunt copiii, să poftim la toate, dar când preţurile sunt foarte mari închidem ochii şi trecem înainte. În plus, nu ştii de unde să iei pentru că de multe ori este contrafăcută, aşa că mai bine nu o iei“, a spus Angela Bufu, din Craiova.
Un kilogram de miere de salcâm se comercializa marţi în Piaţa Centrală din Craiova la preţul de 30 de lei, mierea polifloră costa 20 de lei kilogramul, în timp ce un kilogram de miere de pădure era 22 de lei.