4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTermo reglează căldura după starea vremii

Termo reglează căldura după starea vremii

Termo, furnizorul de căldură în orașul Craiova, încă ne încălzește caloriferele, chiar dacă afară sunt şi 18 – 20 de grade Celsius. Trebuie precizat că furnizarea căldurii este limitată pe timp de zi și pornită doar seara și noaptea, când temperatura scade.

SC Termo Craiova SRL, furnizorul de căldură al orașului, a decis să limiteze furnizarea căldurii în apartamentele craiovenilor. „Pe timpul zilei, când temperaturile sunt ridicate, sistăm furnizarea agentului termic. Livrarea către populație este reluată pe timpul nopții, când temperatura scade sub 10 grade Celsius. Conform uzanțelor nu se mai livrează căldură populației doar dacă, timp de trei nopți consecutiv, între orele 18.00 – 6.00, avem temperaturi de peste 10 grade Celsius. Definitorie în oprirea căldurii în Craiova va fi doar starea vremii. Sunt și situații în care ne trezim asaltați de cereri din partea asociațiilor să le oprim căldura, dar astfel de solicitări se întâmplă să le avem către finalul lunii martie, începutul lunii aprilie. Să nu uităm că pentru luna martie sunt locatari care primesc subvenții pentru încălzirea locuinței. În mod normal, noi respectăm diagrama după care furnizăm energie termică orașului“, a precizat Dan Magla, administratorul SC Termo Craiova SRL. Până în prezent, craiovenii nu au solicitat sistarea căldurii în apartamente. Ei cer doar limitarea furnizării căldurii în timpul zilei, însă, locatarii care vor să renunţe la căldură au două variante pentru a economisi bani: fie îşi închid robinetele de la caloriferele din propriile apartamente şi vor plăti mult mai puţin la întreţinere luna viitoare, fie închid robinetul agentului termic pe întreaga scară. Dacă pentru a închide repartitorul din locuinţă nu ai nevoie de consimţământul nimănui, pentru a întrerupe căldura pe scară trebuie să ai acordul vecinilor. „În zilele cu temperaturi ridicate, Termo oprește furnizarea căldurii de la ora 7.30 până la ora 18.30. Este foarte bine pentru că noi nu avem repartitoare și nu putem să închidem. În plus, într-un bloc cu 20 de apartamente nu-i poți împăca pe toți. Sunt proprietari care vin și ne solicită să le spunem celor de la Termo să limiteze furnizarea căldurii. Alții vin și ne spun că ei au copii și nu vor să li se întrerupă căldura. Așa că decizia aparține SC Termo și nu mai există comentarii“, spune Dănuț Petre, președintele Asociației de proprietari nr. 25 Brazda lui Novac.
Cu gândul la facturi sunt şi uni proprietari care susțin că intervalul în care Termo sistează furnizarea căldurii este prea mic. „Opresc prea puțin furnizarea căldurii. Eu le-am și zis celor de la centrală să întrerupă căldura pe o perioadă mai mare de timp pe zi pentru că este cald afară. Ei închid centrala pe la 10.30 – 11.00 și la 16.30 dau drumul. Este prea cald. Ar trebui să oprească dimineața pe la 8.00 și să pornească mai târziu. În caz contrar ne trezim ca în ianuarie și februarie cu facturi de 300 de lei la căldură pentru o garsonieră“, spune Constantin Buță, locatar într-un bloc ANL, Potelu.

Căldura se sistează doar cu cerere la Termo

Locatarii trebuie să ştie că furnizarea agentul termic se poate închide pe fiecare scară de bloc, acolo unde nu sunt repartitoare. În blocurile cu repartitoare, fiecare proprietar închide căldura în propria locuință. În acest moment, şi asociaţiile de proprietari care nu doresc energie termică, dar şi consumatorii casnici şi agenţii economici au posibilitatea să efectueze singuri reglajele necesare în acest sens, la nivel de apartament, acţionând robineţii termostataţi, iar la nivel de asociaţie, prin închiderea vanei contorului de branşament. În cazul în care proprietarii unei scări de bloc doresc să renunţe la agentul termic încă de la această dată trebuie să întocmească un tabel cu semnăturile locatarilor și să-l înainteze împreună cu o solicitare către SC Termo Craiova SRL. Dacă există chiar şi un singur locatar care se opune acestei iniţiative, atunci căldura nu se va putea opri. Este nevoie de acordul tuturor proprietarilor. În acest fel, se evită situaţii în care pot rămâne fără căldură familii cu copii mici, oameni bolnavi sau în vârstă.
După ce Termo a fost anunțat, un reprezentant al societății va veni la adresa respectivă şi va sista căldura pentru scara de bloc respectivă. Robinetul de la subsol poate fi închis însă de aproape oricine, nu este neapărat nevoie de un lucrător care să vină special pentru asta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS