Drumarii din Gorj şi Vâlcea, dar și șefii județelor respective, s-au întâlnit ieri la Rânca pentru a decide data la care va fi redeschisă Transalpina. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a stabilit ca traficul pe Transalpina să fie închis până pe 31 martie, însă autorităţile rutiere şi drumarii urmează să decidă dacă traficul rutier pe cea mai înaltă şosea din România va fi sau nu redeschis circulaţiei la sfârşitul acestei luni. Autorităţile au fost ieri la Rânca pentru a discuta despre măsurile care trebuie luate pe Transalpina. Potrivit prefectului de Gorj, Gheorghe Paraschivu, la Rânca s-au aflat şefii Secţiilor de Drumuri Naţionale din Gorj şi Vâlcea, autorităţile rutiere din cele două judeţe, dar şi reprezentanţi ai Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova. „Ne interesează care este starea drumului şi care sunt posibilităţile de redeschidere în perioada următoare a Transalpinei. Vedem cum se prezintă carosabilul, şanţurile. Este important de ştiut ce tipuri de lucrări sunt necesare şi dacă sunt necesare. De regulă, după un sezon de iarnă este nevoie de intervenţii la toate drumurile, mai ales în zona montană. Mai pot apărea căderi de pietre. Va fi stabilit un calendar de lucrări pentru ca Transalpina să fie deschisă mult mai devreme decât anul trecut“, a declarat Gheorghe Paraschivu, prefectul de Gorj.
Vor să o deschidă pe 15 aprilie
Ion Tudor, şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu, a declarat că din această săptămână vor începe acţiunile de deszăpezire completă a şoselei. Acesta estimează că, până săptămâna viitoare, Transalpina va fi deszăpezită pe ambele sensuri, pe tronsonul administrat de Secţia de la Târgu Jiu. Ion Tudor a mai spus că, dacă vremea va rămâne ca în prezent şi temperaturile ridicate, propunerea Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale către Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova va fi ca şoseaua să fie redeschisă, începând cu 15 aprilie. „Am mers cu utilajele şi am deszăpezit pe trei – patru kilometri pe un singur sens. Am ajuns la o zonă cu zăpadă troienită care avea şi unu – doi metri. În curbe mai este zăpadă îngheţată. Nu sunt probleme cu deszăpezirea. Totul este legat de starea vremii. A fost prezent şi directorul de la DRDP Craiova, Bogdan Bratu, care a cerut o situaţie cu lucrările necesare. Transalpina este prioritară de acum încolo, la fel ca și celelalte drumuri naţionale. Trebuie să intervenim în zona podeţelor cu şanţuri pentru scurgerea apelor de pe versanţi. În maximum două săptămâni deszăpezim. Dacă vremea va rămâne la fel şi nu va mai ninge, în raportul nostru către Direcţie vom solicita ca Transalpina să fie redeschisă din 15 aprilie. Dacă nu, cel târziu la sfârşitul lunii aprilie. Restricţiile vor fi de maximum 3,5 tone, iar noaptea traficul va fi închis“, a declarat Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale.
Construită de Romstrade
Este de amintit că şoseaua Transalpina a fost asfaltată de firma Romstrade, însă problemele financiare ale omului de afaceri Nelu Iordache au dus la intrarea în insolvență a societății, lucrările la cea mai înaltă şosea din ţară nefiind finalizate la termen. Totuși, de întreținerea drumului s-au ocupat Secțiile de Drumuri Naționale Gorj și Vâlcea, chiar dacă nu a fost semnată recepția lucrărilor. Prefectul de Gorj, Gheorghe Paraschivu, susține că va cere lămuriri privind situația juridică a contractului Romstrade cu CNADNR. „Era un litigiu pentru predarea amplasamentului de la ultimul constructor. Ştiu că mai sunt lucrări de efectuat pentru marcajele rutiere, pentru elemente de siguranţă şi alte tipuri de lucrări pentru şosele care traversează zone montane“, a menţionat
Gheorghe Paraschivu, prefectul de Gorj.