Clinica de Oftalmologie a Spitalului de Urgență (SJU) Craiova are acum un aparat nou pentru anestezierea pacienților care au nevoie de intervenții chirurgicale. Ruris Craiova și Fundația Gazeta de Sud au venit în sprijinul pacienților și medicilor din cea mai importantă clinică de oftalmologie din Oltenia.
Clinica de Oftalmologie a Spitalului de Urgență Craiova tratează, după București, cele mai multe cazuri de glaucom din țară. Peste 4.000 de doljeni suferă de această afecțiune. Clinica este și chirurgicală, 90% din cazurile care se internează aici se și operează. Intervenția cea mai frecventă este cea de cataractă, dar se operează și glaucomul. În total, în Clinica de Oftalmologie și ambulatoriu se tratează lunar aproximativ 500 de pacienți. Pentru tratarea lor este însă nevoie de aparatură performantă. Ruris Craiova și Fundația Gazeta de Sud au donat recent clinicii un aparat esențial pentru pacienții care suferă operații și au nevoie de anestezie generală. „Am primit prin donație un aparat de anestezie care ne ajută enorm la anestezia generală și monitorizarea pacienților. Este un aparat vital. Aveam unul mai vechi, care din ce în ce mai des ne dădea semnale de eroare. Lunar, peste 100 de pacienți vor beneficia de acest aparat. Le mulțumim celor care s-au gândit la noi și la pacienții noștri. Doamna doctor Pană este cea care s-a implicat foarte mult și a reușit să aducă această donație“, a declarat conf. univ. dr. Carmen Mocanu, șefa Clinicii de Oftalmologie din cadrul SJU Craiova.
Valoarea aparatului donat se ridică 20.000 de euro.
Clinica are mare nevoie și de un tomograf în coerență optică
Clinica de Oftalmologie are mare nevoie și de aparatul OCT, adică un tomograf în coerență optică. Acest aparat nu ar trebui să lipsească din clinică, după cum susțin chiar medicii. „Suntem centru universitar, dar nu avem OCT. Acesta costă între 50.000 și 100.000 de euro. Toate aparatele folosite în oftalmologie sunt extrem de scumpe și de aceea se obțin greu. De-a lungul timpului am mai primit sponsorizări pentru că spitalul prea puțin a putut să facă ceva. Am mai avea nevoie și de un nou aparat de emulsificare. Cel pe care îl avem are cam opt-nouă ani. Zece ani este perioada de folosință, în general, a unui aparat medical, după aceea nu mai ești sigur de parametrii pe care îi indică“, a completat conf. univ. dr. Carmen Mocanu.