2.9 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDrobeta Turnu Severin, fără apă caldă la robinete

Drobeta Turnu Severin, fără apă caldă la robinete

În România secolului 21, un oraş de 90.000 de oameni se întoarce cu 27 de ani în urmă, în comunism. Chiar dacă a fost un weekend friguros, de vineri, severinenii nu mai au căldură în calorifere şi nici apă caldă la robinete, iar cele două servicii sunt puse sub semnul întrebării şi pentru iarna viitoare.

Dacă afară se va încălzi şi agentul termic nu ar mai fi necesar, deşi perioade reci vor mai fi cu siguranţă, nu acelaşi lucru se poate spune despre apa caldă, atât de necesară. În această situaţie este un oraş de 92.000 de oameni dintre care 33.000 de locuinţe sunt racordate în sistem centralizat. Am putea spune că este o întoarcere cu 27 de ani în urmă, în comunism, când locatarii de la bloc îşi amintesc că puteau face un duş doar de două ori pe săptămână. Acum, cei care nu au un boiler, şi nu sunt puţini, se vor spăla cu apă înclăzită pe aragaz. Decizia sistării agentului termic şi a apei calde a fost luată şi din cauza locatarilor, care au datorii de peste zece milioane de lei la plata facturilor. „Am mai fi putut continua până la sfârşitul lunii, cel puţin, dacă anumiţi utilizatori ar fi înţeles să-şi achite cu regularitate obligaţiile pe care le au faţă de furnizarea agentului termic. În prezent, sunt peste 10 milioane de lei de încasat de la utilizatori, fără a lua în calcul costurile lunii martie“, a declarat Marius Popescu, directorul Serviciului Public pentru Alimentare cu Energie Termică al Primăriei Drobeta Turnu Severin.

Oraşul fără furnizor de agent termic

Decizia însă nu va fi pe termen scurt pentru că oraşul Drobeta Turnu Severin a ajuns în situaţia de a nu mai avea un furnizor de agent termic, după ce, furată zeci de ani, Termocentrala Halânga a intrat în faliment. Demarată anul trecut, afacerea construirii unei noi centrale termice care să asigure căldura oraşului pare să fie un eşec, deoarece primăria anunţă că a încetat contractul cu firma care câştigase licitaţia. „Pe 9 februarie a încetat contractul de concesiune de lucrări publice, prin ajungerea la termen şi prin nefinalizarea obiectivului de investiţii, care ar fi trebuit predat la acea dată. Nu s-a mai lucrat şi nu avem idee de ce nu au fost continuate lucrările“, spune şeful serviciului termoficare din cadrul primăriei. Pe scurt, firma care a fost desemnată să facă această investiţie trebuia să o termine la începutul lunii februarie. Cum nu a reuşit, reprezentanţii primăriei au decis că acest contract ia sfârşit, iar litigiul dintre cele două părţi se va rezolva în instanţă, unde poate urma un proces de durată. Curios este că reprezentanţii Alpha Groud, firma care lucrează la investiţie, spun că ar avea capacitatea să aigure agentul termic, inclusiv apa caldă în oraş, dar autorităţile refuză să achiziţioneze agent termic. „Sunt nişte motive obscure pentru care se cere încetarea acestui contract. Din punctul nostru de vedere, el este în continuare în vigoare, se întinde pe o perioadă de 20 de ani. Noi am finalizat încă din decembrie primele capacităţi de a livra agent termic. Au refuzat să achiziţioneze şi nu înţelegem nici în acest moment de ce nu achiziţionează agent termic, în timp ce cetăţenii rămân din nou fără apă caldă. Contractul este pe 20 de ani, la care se adaugă o perioadă de realizare a investiţiei, iniţial de opt luni şi 21 de zile, la care, conform contractului, se adaugă o perioadă de prelungire pentru timpul friguros, în care nu s-a putut lucra. În plus, obligaţia primăriei era de a preda terenul salubrizat şi liber de sarcini, dar în momentul semnării contractului nu s-au îndeplinit aceste condiţii“. Deci reprezentanţii constructorului susţin că întârzierea ar fi din cauza primăriei, care a pus la dispoziţie terenul pentru construcţia termocentralei mai târziu şi nesalubrizat, iar pentru perioada friguroasă, în care nu s-a lucrat, în contract este prevăzută o prelungire, deci nu prea ar fi motive de reziliere, mai ales că ar putea furniza agent termic.

Reprezentanţii primăriei spun însă că firma nu ar fi autorizată să producă energie termică

Reprezentanţii Primăriei Drobeta Turnu Severin spun că există motive temeinice pentru care oraşul nu poate prelua agent termic de la noul furnizor, unul fiind acela că nu există toate avizele necesare din partea Autorităţii Naţionale pentru Reglementare Energetică. În plus, firma respectivă era obligată să finalizeze investiţia pe 2 februarie. Problema va fi tranşată doar de instanţă şi, până în momentul finalizării unui proces, reprezentanţii primăriei spun că vor evita să comenteze în legătură cu această situaţie. „Cei de la Serviciul Public pentru Alimentare cu Energie Termică au înaintat o adresă de încetare a contractului, conform clauzelor acestuia, una dintre clauze era referitoare la perioada în care trebuia terminată această investiţie, având în vedere că aceasta a fost una dintre clauzele câştigării licitaţiei, cea referitoare la data finalizării. Trebuia să fie terminată în opt luni şi 21 de zile, nu a fost finalizată şi am înaintat adresă de încetare de drept a contractului. Căutăm alte soluţii, sigur vom merge şi în instanţă şi vedem ce va spune şi instanţa“, a declarat Marius Screciu, primarul oraşului Drobeta Turnu Severin.
Numai că drumul ales de reprezentanţii primăriei nu este deloc uşor, deoarece un litigiu cu investitorul ar însemna un proces de durată, care poate prelungi din nou situaţia. În pragul iernii viitoare s-ar ajunge din nou în punctul de a nu avea un furnizor de agent termic pentru oraş. În acelaşi timp, este dificil să implici primăria şi locatarii unui întreg oraş într-un contract care ar putea încălca legea şi care le-ar aduce prejudicii serioase. Concluzia este că orice soluţie va fi aleasă, alimentarea cu agent termic şi apă caldă a oraşului este, în acest moment, o problemă gravă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS