7.6 C
Craiova
miercuri, 25 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPovestea copilului fără identitate care a murit din cauza rujeolei

Povestea copilului fără identitate care a murit din cauza rujeolei

Un copil din Băilești a murit marți, la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova, din cauza complicațiilor rujeolei. Micuțul nu fusese vaccinat și nici frații lui, care acum se află în pericol. (Foto: arhiva GdS)
Un copil din Băilești a murit marți, la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova, din cauza complicațiilor rujeolei. Micuțul nu fusese vaccinat și nici frații lui, care acum se află în pericol. (Foto: arhiva GdS)

Un copil din Băilești, care ar avea doi ani, a decedat marți la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova din cauza complicațiilor rujeolei. Micuțul nu are certificat de naștere. Medicii de la spitalul craiovean, în care micuțul a decedat, se confruntă cu o situație deosebită pentru că „acesta nu există în acte“ și nu au pe numele cui să facă certificatul de deces. Copilul era nevaccinat, la fel ca și frații lui, care sunt acum în pericol. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că inconștiența părinților care nu își imunizează copiii sau care refuză să stea internați cu ei în spital pentru tratament trebuie sancționată pentru că poate reprezenta un mare pericol pentru restul copiilor.

Un copil care ar avea doi ani și două luni, din spusele tatălui care tot ce a putut să le confirme medicilor legat de copilul lui a fost că micuțul „s-a născut în ianuarie 2015“, a murit marți din cauza complicațiilor rujeolei. Deși pare greu de crezut, în anul 2017 există copii fără nici un act. Este și cazul acestui copil din Băilești care, fiind nevaccinat împotriva rujeolei, a făcut boala și, în final, a și decedat. În urmă cu câteva zile, mama a mers cu el la Spitalul din Băilești, unde a stat internată patru-cinci zile, apoi, pe semnătură, a părăsit spitalul împreună cu copilul suspect de rujeolă. Micuțul mai are frați care nu sunt vaccinați și care în acest moment se află în pericol. „Copilul provine dintr-o familie de romi. Nu a fost vaccinat și nici ceilalți copii din familie nu au fost imunizați. Cazul a fost raportat la Ministerul Sănătății. Din informațiile mele, alți șase copii din Băilești sunt internați cu rujeolă, iar frații acestui copil sunt și ei nevaccinați. Nu este normal ce se întâmplă. Cred că în aceste cazuri ar trebui să intervină autoritățile, Protecția Copilului“, a spus dr. Dumitra Gindrovel, coordonatorul Grupului Național de Vaccinologie din cadrul Societății de Medicină de Familie și secretar în cadrul Comisiei de Medicină de familie din Ministerul Sănătății.

„În comunități, în multe situații nu sunt vaccinați nici copiii, nici părinții“

Managerul Spitalului din Băilești spune că, în ultimul timp, mai mulți pacienți, copii și adulți, au ajuns la spital cu rujeolă și asta pentru că sunt familii în care nici părinții, nici micuții lor nu au fost vaccinați. Grav este că mulți dintre aceștia nu au nici acte de identitate. „Acest copil, care a decedat, a fost internat la noi la spital patru sau cinci zile, însă mama a plecat cu el acasă, la cerere, pe motiv că mai are și alți copii de care trebuie să se ocupe și nu mai poate rămâne în spital. Sunt foarte mulți copii care vin nevaccinați. În această primăvară am avut multe cazuri. În comunități, în multe situații nu sunt vaccinați nici copiii, nici părinții, iar boala fiind contagioasă se extinde de la unul la altul. Sunt mulți care vin din străinătate cu copiii nevaccinați și se îmbolnăvesc. Am avut internați și copii, și adulți cu rujeolă. Cu toate acestea, acești oameni nu înțeleg cât de important este să își vaccineze copiii împotriva acestei boli, iar în multe cazuri constatăm că ei nici nu au acte de identitate“, a precizat dr. Mirela Țibreanu, managerul Spitalului din Băilești.

După ce a fost luat acasă pe semnătură, starea copilului s-a agravat

După ce mama l-a luat din spital, cu toate că medicii nu au fost de acord, copilul a început să se simtă și mai rău. A ajuns cu Ambulanța la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova, unde medicii au constatat că era în stare gravă și avea insuficiență respiratorie. „În urmă cu câteva zile, a venit în Urgența SJU Craiova o mamă cu copilul. Acesta avea insuficiență
respiratorie. Cea care l-a însoțit ne-a spus că a stat internată cu el câteva zile la Spitalul din Băilești și că apoi a decis să plece din spital pentru că mai avea și alți copii acasă de îngrijit. Copilul fusese internat la Spitalul din Băilești, suspect de rujeolă. Acolo i-au făcut analizele pentru confirmare, dar femeia a refuzat să mai stea cu el în spital. Acasă, starea copilului s-a agravat, a ajuns la noi în Urgență, în stare gravă, cu insuficiență respiratorie“, precizează dr. Cristiana Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgență Craiova.

„În acte, acest copil nu există“

În final, copilul a ajuns la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Craiova, trimis de medicii de la Spitalul Județean. Aici a și decedat marți din cauza complicațiilor. Medicii din acest spital se confruntă cu o situație deosebită, având în vedere că micuțul nu are acte de identitate. „Problema este că acest copil nu are acte, nu are certificat de naștere, nume – nimic. Noi nu avem cum să facem certificatul de deces. Tatăl a venit astăzi (miercuri – n.r.) și ne-a spus doar că este născut în ianuarie 2015. Problema este că, atunci când s-a născut, mama l-a lăsat și a plecat în Italia. Cei de la spital au anunțat Protecția Copilului, dar nu s-a putut rezolva problema actelor. Noi ceea ce știm am aflat numai din vorbe. În acte, acest copil nu există. Acum încercăm să rezolvăm situația cu Protecția Copilului din Băilești. Este o mare problemă. Am înțeles că acest copil mai are frați care sunt nevaccinați și care sunt în pericol. În continuare, părinții nu înțeleg cât de important este vaccinul împotriva rujeolei“, explică dr. Constantin Ecobici, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ Craiova.

„Viața copilului trebuie să fie prioritatea“

Cadrele medicale spun că ar trebui să se ia măsuri stricte astfel încât să nu mai moară copii nevinovați, care pier din cauza inconștienței celor care îi au în tutelă. „Acest caz ridică însă o problemă gravă, cu care medicii se confruntă deseori, iar autoritățile ar trebui să intervină. În cazul în care un copil este în stare gravă și are nevoie de internare și tratament, iar părintele refuză acest lucru, medicul ar trebui să decidă ce este mai bine pentru copil, în locul părintelui. Viața copilului trebuie să fie prioritatea. În plus, cazul acestui copil care nu era vaccinat reprezintă altă mare problemă, cea a copiilor care se află în această familie și care au fost expuși pericolului“, spune dr. Cristiana Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgență Craiova
Trebuie reamintit că în ultimele luni rujeola a ucis trei copii din Oltenia, printre care și o fetiță de numai un an din Craiova. GdS a relatat povestea la acel moment, în articolul „Cum a ajuns să moară o fetiță în brațele medicilor“. În plus, în plină epdemie de rujeolă, medicii de familie doljeni au rămas fără doze de vaccin. Marți, GdS relata această situație în articolul „În epidemie de rujeolă, medicii de familie au rămas fără vaccin“.
În România, au fost confirmate până acum 3.400 de cazuri şi 17 decese, începând cu ianuarie 2016.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS