3.4 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCât costă mieii în pieţele din Oltenia

Cât costă mieii în pieţele din Oltenia

În Piața Brestei din Craiova se organizează activitatea de sacrificare a mieilor cu ocazia Sărbătorilor de Paște (Foto: Bogdan Grosu)
În Piața Brestei din Craiova se organizează activitatea de sacrificare a mieilor cu ocazia Sărbătorilor de Paște (Foto: Bogdan Grosu)

Piața Brestei este singura din Craiova unde se vor sacrifica miei anul acesta. În acest punct de comercializare şi sacrificare pot fi vânduţi şi tăiaţi numai miei crotaliaţi, ce trebuie să fie însoţiţi de toate documentele sanitar-veterinare impuse de legislaţia în vigoare. În ceea ce priveşte preţul mieilor, unii ciobani din Dolj şi din Olt estimează că aceştia vor fi comercializaţi cu sume cuprinse între 9 şi 11 lei în viu şi 20 de lei, în cazul în care sunt sacrificaţi.

Piața Brestei revine pentru o scurtă perioadă de timp la SC Piețe și Târguri Craiova SRL. Societatea a cerut primăriei „transmiterea în concesiune a Pieței Brestei, în perioada 10.04.2017 – 18.04.2017“, după cum se arată în adresa înaintată de SC Piețe către Consiliul Local Craiova. În fapt, Piețele o cer pentru „organizarea activității de sacrificare miei cu ocazia Sărbătorilor de Paște“. Halele, cât și terenul aferent, în suprafață de 980 mp, sunt din anul 2016 în administrarea Consiliului Local Craiova, dar din 2012 Piețele organizează aici un punct de sacrificare a mieilor. „Am solicitat Primăriei Craiova să propună Consiliului Local Municipal Craiova să ne aprobe transmiterea în concesiune a Pieţei Brestei pe o perioadă limitată, şi anume 10-18 aprilie 2017, pentru a o amenaja corespunzător, spre a derula acolo, şi în acest an, activitatea de sacrificare a mieilor de Paşte. Dorim să venim şi anul acesta în sprijinul celor care nu vor să cumpere carnea de miel direct din măcelării, ci să-şi aleagă singuri mieii, pe care să-i sacrifice în condiţii optime din punct de vedere sanitar-veterinar“, a precizat Adrian Dinu, purtătorul de cuvânt al SC Piețe și Târguri Craiova SRL.
Începând din anul 2012, sacrificarea mieilor se face în această piață spre nemulțumirea locatarilor din blocurile învecinate. Acestea sunt situate foarte aproape de zona de sacrificare, iar autovehiculele și remorcile în care sunt ținute animalele sunt parcate chiar sub balcoanele oamenilor. Anul trecut, încă din prima zi, locatarii din apropiere au asaltat medicii sanitari-veterinari cu reclamaţii, plângânu-se de zgomotul făcut în momentul sacrificării mieilor.
Cu privire la acest aspect, reprezentanții SC Piețe și Târguri Craiova SRL susțin că: „Era singurul spaţiu care poate fi amenajat în aşa fel încât să obţină de la Direcţia Sanitar-Veterinară Dolj aprobarea pe perioadă determinată privind amenajarea unui punct de sacrificare a mieilor. Noi suntem deja pregătiţi cu toată documentaţia necesară, urmând să demarăm demersurile privind autorizarea acestui punct de sacrificare imediat ce legislativul municipal va aproba propunerea, aflată pe ordinea de zi a şedinţei de joi. În paralel, se vor face şi toate amenajările necesare pentru ca acest punct de sacrificare să funcţioneze ca un abator. E vorba de asigurarea cu apă rece şi caldă, de ustensilele specifice (asomator, staţie de sterilizare a cuţitelor), de amenajarea posturilor de sacrificare, unde vor lucra doar măcelari autorizaţi, de stabilire a punctului de verificare a cărnii, unde un medic veterinar delegat de Direcţia Sanitar-Veterinară va aplica fiecărui animal sacrificat marca de sănătate, înainte de a fi înmânat cumpărătorului“, a mai spus Adrian Dinu.
În acest punct de comercializare şi sacrificare pot fi vânduţi şi tăiaţi numai miei crotaliaţi, ce trebuie să fie însoţiţi de toate documentele sanitar-veterinare impuse de legislaţia în vigoare.

Preţul mieilor în Dolj şi Olt, între 9 şi 20 de lei

În ceea ce priveşte preţul mieilor, unii ciobani din Dolj şi din Olt estimează că aceştia vor fi comercializaţi la preţuri cuprinse între 9 şi 11 lei în viu şi 20 de lei, în cazul în care sunt sacrificaţi. Constantin Stancu are 300 de miei şi spune că lipsa pieţei de desfacere este cea mai mare problemă a ciobanilor din Dolj. Acesta susţine că va comercializa mieii la preţul de 9 lei kilogramul în viu şi estimează că va vinde cel puţin 200. „Piaţa de desfacere e moartă, asta e cea mai mare problemă a noastră. Un grec mi-a zis că ar veni să mi-i ia cu 9 lei kilogramul în viu. Nu e un preţ convenabil, care să ne acopere cheltuielile, dar îi voi da cum voi putea. Un preţ bun ar fi 12 lei pe kilogram în viu. Sacrificaţi, se vând cu 20 de lei kilogramul. Sper să vând 200 de miei de Paşti. Se mai caută şi toamna, numai că atunci îi dăm cu preţuri mult mai mici, de 5 lei pe kilogram, bătaie de joc“, a spus Constantin Stancu, cioban din Dolj.
Sabin Gagiu, administratorul unei asociaţii agricole din Băileşti, spune că are în jur de 120 de miei şi aproximativ 50 de iezi pe care îi va valorifica la preţul pieţei. „Piaţa face preţul. Anul trecut am vândut cu 11 lei/kg în viu şi 20 lei/kg la carcasă. Între 5 şi 10 aprilie se va stabili exact preţul lor. Dacă sunt mulţi, preţul va fi mai mic, dacă sunt puţini, preţul creşte. Iezii am început să îi dăm cu 35 de lei bucata pentru că sunt mici“, a spus Sabin Gagiu.
Ceva mai optimişti par însă unii dintre ciobanii din Olt. Laurenţiu Luţă, reprezentant al Sindicatului Producătorilor Agricoli din Olt, departamentul zootehnic, şi în acelaşi timp fermier, susţine că, faţă de alţi ani, există o cerere mai mare din partea cumpărătorilor. „Spre surprinderea mea, faţă de alţi ani, de data aceasta interesul este mare şi chiar mă sună mulţi oameni. Având în vedere că în acest an şi Paştele Catolic cade în aceeaş perioadă cu cel Ortodox, există cerere şi din partea multor italieni. Eu am 100 de miei şi cred că îi voi vinde cu 20 de lei kilogramul tăiat şi 9 – 10 lei în viu“, a spus Laurenţiu Luţă.

Carnea de miel, mai scumpă anul acesta în Mehedinţi

Turma de oi la Jiana

Iarna lungă şi extrem de friguroasă a lăsat urme adânci în buzunarele crescătorilor de oi din Mehedinţi. Oierii spun că au cheltuit bani mulţi ca să hrănească animalele şi să le scoată din sezonul rece, care anul acesta a fost foarte lung. Deşi zăpada a cam lipsit în Mehedinţi, gerul a fost năprasnic. Obişnuiţi să hrănească animalele pe câmp până în decembrie, anul acesta ciobanii au fost nevoiți să le țină cu fân, porumb sau nutreţ încă din noiembrie, pentru că pe câmp iarba se uscase şi nu au mai avut ce mânca. Aceia care nu au făcut acest lucru au avut mai probleme, pentru că mieii născuţi în decembrie şi ianuarie, adică devreme, au murit, pentru că olile nu au avut lapte. În plus, mulţi miei au murit de frig, spun ciobanii. „Iarna a fost grea, iar la multe oi le-au murit mieii de frig. Caprele sunt la fel. Nu au lapte şi le-au murit iezii tot din cauza frigului. Va fi un preţ mai mare la miei. Cred că va fi 20 de lei kilogramul de carne, pentru că aşa ne scoatem şi noi ce am investit. Statul ne dă subvenţia când nu mai avem nevoie de ea! Dacă nu ne-o dau în noiembrie, când trebuie să luăm şi noi furaje la oi, degeaba ne-o mai dau în martie şi aprilie, când oaia nu mai mănâncă boabe“, a spus Ştefan Tăierel, proprietarul unei stâne de circa 300 de oi, stabilit în comuna Şimian.
La marginea comunei Jiana găsim alte turme de oi. „Eu am aproximativ 100 de oi, nu le-am scos uşor din iarnă, că a fost grea. Ale mele au fătat în decembrie şi le-am hrănit bine pentru că altfel riscam să moară mieii. Am cheltuit mult! Sincer, aş da şi cu 25 de lei kilogramul de carne de miel ca să scot tot ce am cheltuit, dar mă tem că nu va fi nici 20 de lei! Dacă este ca anul trecut, când a fost 15 lei, nu mai scoatem banii şi rămânem cu ele“, a precizat alt crescător. „A fost iarna grea şi oile au fătat târziu. Mai sunt de fătat şi acum! A fost frig, am cheltuit… Abia acum o lună am ieşit cu ele la câmp. Măcar 20 de lei să meargă kilogramul de carne de miel…“, a completat alt crescător din comuna Pătulele, proprietarul a circa 200 de oi.
În târgurile din Mehedinţi, preţul cărnii de miel a crescut în ultimele săptămâni. Dacă anul trecut, în preajma Paştelui, kilogramul de carne s-a vândut cu 15 şi chiar 14 lei, ulterior, până în luna octombrie, prețul a scăzut la zece lei kilogramul. În această perioadă, kilogramul de carne de miel se vinde cu 20 de lei. Cum ciobanii spun că nu sunt miei foarte mulţi şi sunt şi mici, nu este exclus ca preţul cărnii să mai crească în săptămâna Paştelui.

Aproximativ 5.000 de miei vor fi sacrificaţi de Paşte în Gorj

Preţul la carnea de miel va fi între 18 şi 20 de lei kilogramul în centrele de sacrificare şi puţin mai mare în supermarketuri
Preţul la carnea de miel va fi între 18 şi 20 de lei kilogramul în centrele de sacrificare şi puţin mai mare în supermarketuri

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj estimează că de Paşte vor fi sacrificaţi în judeţ aproximativ 5.000 de miei. Preţul la carnea de miel va fi între 18 şi 20 de lei kilogramul în centrele de sacrificare şi puţin mai mare în supermarketuri. De asemenea, din gospodăriile populaţiei carnea de miel ar putea fi cumpărată la un preţ cuprins între 9 şi 12 lei. „Dacă anul trecut s-au sacrificat 2.700 de miei, sperăm ca anul acesta să depăşim cifra din 2016. Mă refer doar la centre. Preţul la carnea de miel va fi la fel ca anul trecut: 18-20 de lei, în funcţie de cerinţe. Ciobanii vor fi supravegheați de medici veterinari, care vor verifica starea de sănătate a mieilor scoși pentru a fi tăiați. Cei care vor fi prinși sacrificând animalele în alte părți decât în zonele autorizate vor fi sancționați. Le recomandăm oamenilor să cumpere miei sacrificați în condiții igienice din spațiile autorizate“, a spus Nicolae Călescu, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj.

Trei centre de sacrificare în loc de patru

Direcția Sanitar-Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor Gorj a autorizat deja centrele unde vor putea fi sacrificați mieii de Paște. La nivelul județului, vor sta la dispoziția comercianților trei centre, situate în Târgu Jiu, Motru și Novaci. Acestea se vor deschide cu o săptămână înainte de Paște. La Târgu Jiu, în Piața Litovoi sunt așteptați peste 20 de crescători de ovine. Taxele de sacrificare vor fi aceleași ca și anul trecut. Fermierii care vor veni cu miei în piața de pe Digul Jiului vor plăti o taxă de aproximativ 7 lei: „Anul acesta, spre deosebire de anul trecut, vom avea doar trei centre de sacrificare a mieilor. Este vorba de Târgu Jiu, Novaci şi Motru. Primăria Rovinari nu a mai solicitat aviz pentru centrul de la Rovinari. Noi nu percepem nici o taxă de la fermieri, ci Edilitara la Târgu Jiu. Taxa aplicată de Edilitara va fi la fel ca anul trecut, respectiv 7 lei. La Târgu Jiu va fi cel mai mare centru de sacrificare a mieilor de Paşte“, a mai declarat Nicolae Călescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS