În Dolj se estimează că în acest an se va iriga o suprafaţă mai mică decât cea de anul trecut şi mult sub cea amenajată pentru a fi irigată. Potrivit datelor furnizate de Filiala Judeţeană Dunăre – Jiu a ANIF, dacă în 2016 se irigau peste 29.000 de hectare, până în prezent, suprafaţa estimată a fi contractată este de aproximativ 10.000 de hectare. Conducerea Filialei speră ca pe parcursul acestui an aceasta să ajungă la 25.000 de hectare.
Din cele 296.969 de hectare de teren amenajate pentru irigaţii la nivelul judeţului Dolj, doar 29.242 au fost irigate anul trecut, potrivit datelor furnizate de Filiala Judeţeană Dunăre – Jiu a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF). Suprafaţa irigată în anul 2016 ca urmare a contractelor încheiate de ANIF cu utilizatorii de apă a fost de 17.242 ha, iar suprafaţa irigată de Federaţia Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (FOUAI) Calafat Băileşti, utilizator de apă care a preluat în folosinţă infrastructura principală de irigaţii, a fost de 12.000 ha, deci suprafaţa totală irigată în judeţul Dolj în 2016 a fost de 29.242 ha. În ultimii ani, suprafaţa irigată la nivelul judeţului Dolj a variat. Dacă în 2013 se irigau 25.968 de hectare, un an mai târziu se irigau 15.600 de hectare, pentru ca în 2015 numărul acestora să crească la 52.541 ha. În prezent, sunt în curs de încheiere contracte cu trei Organizaţii ale Utilizatorilor de Apă şi o asociaţie juridică ce a depus cerere pentru a înfiinţa o Organizaţie a Utilizatorilor de Apă în amenajarea Nedeia Măceşu, iar în amenajarea Bistreţ Nedeia Jiu există o Organizaţie a Utilizatorilor de Apă care şi-a anunţat intenţia de a iriga în 2017. Suprafaţa estimată a fi contractată în 2017 este de aproximativ 10.000 de hectare, deci mult mai mică decât cea de anul trecut şi mult sub cele 296.969 de hectare de teren amenajate pentru a fi irigate. Conducerea Filialei speră ca pe parcursul acestui an aceasta să ajungă la 25.000 de hectare.
Patru Organizaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii în amenajarea Nedeia Măceşu
Potrivit conducerii Filialei Judeţene Dunăre – Jiu a ANIF, cei mai interesaţi de sistemul de irigaţii par a fi fermierii care au suprafeţe mari fie în proprietate, fie concesionate. În 2016 s-au constituit patru Organizaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) în amenajarea Nedeia Măceşu, şi anume OUAI Giurgiţa, OUAI Goicea, OUAI Gângiova, OUAI Maceşu de Sus, organizaţii care încă nu au preluat infrastructura secundară de irigaţii, ci o pot face doar după apariţia unei hotărâri guvernamentale în acest sens.
ANIF a întocmit încă trei referate tehnice de constituire a trei OUAI-uri în amenajarea Izvoare Cujmir în 2016, iar în 2017 s-au întocmit trei referate tehnice de constituire a trei OUAI-uri în amenajarea Calafat-Băileşti. După apariţia Ordinului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de constituire a celor şase organizaţii, ANIF întocmeşte anexele care cuprind infrastructura secundară ce urmează să fie predată la OUAI.
Principalii beneficiari ai irigaţiilor sunt Organizaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii care au preluat în proprietate infrastructura secundară de irigaţii. Aceştia, prin încheierea unui contract cu ANIF, pot beneneficia de apă pentru irigaţii, iar în prezent costurile pentru livrarea apei de irigaţii reprezintă contravaloarea energiei electrice consumate de staţiile de bază şi repompare şi costul apei din sursă. Tariful mediu rezultat în anul 2016 a fost de 255 lei/1.000 mc fără TVA.
Începe reabilitarea sistemelor de irigaţii
În acest an se menţine suportarea probelor tehnologice (prima umplere de canale de către ANIF). Totodată, se va finaliza reabilitarea staţiei de pompare (SPA) 2 Nedeia şi va reîncepe reabilitarea amenajării Nedeia Măceşu etapa 1( SRP – staţia de repompare – 1 Horezu, SRP 2 Bârza, SRP 3 Segarcea, SRP 6 Bârca şi canalele de aducţiune). Potrivit HG nr. 793/2016, s-a aprobat Programul Naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România ce aparţine ANIF.
Prin acest program se vor reabilita 40 de amenajări teritoriale din ţară, iar în Dolj sunt vizate Sadova – Corabia, Nedeia – Măceşu, Bistreţ – Nedeia Jiu, Calafat – Băileşti, Cetate – Galicea.
Reabilitarea acestor amenajări se va realiza în paralel cu reabilitarea infrastructurii secundare, începând cu anul 2017, şi va dura până în 2020.
În primăvara acestui an va începe derularea primei etape din amenajarea Nedeia – Măceşu, care presupune readucerea la parametrii iniţiali de funcţionare a mai multor staţii şi canale.
Potivit ANIF, prin reabilitare se vor reduce costurile cu livrarea apei de irigaţii. Totodată, OUAI-urile înfiinţate şi cele care urmează să se înfiinţeze pot accesa fonduri europene prin submăsura 4.3, începând din luna iunie a acestui an. Sprijinul este nerambursabil şi se acordă 1.000.000 euro/ proiect pentru sistemele de irigații aferente stațiilor de punere sub presiune şi 1.500.000 euro/ proiect pentru amenajarea sistemelor de irigații aferente stațiilor de pompare și repompare.