2.9 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFundația Gazeta de Sud și Ford au realizat laboratorul de mecatronică

Fundația Gazeta de Sud și Ford au realizat laboratorul de mecatronică

Laboratorul de mecatronică realizat de Fundația Gazeta de Sud și Ford România, la Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova (Foto: Lucian Anghel)
Laboratorul de mecatronică realizat de Fundația Gazeta de Sud și Ford România, la Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova (Foto: Lucian Anghel)

Fundația Gazeta de Sud și Ford România și-au dat mâna pentru a crește calitatea învățământului tehnic și au realizat un laborator nou de mecatronică în cadrul Colegiului „Ștefan Odobleja“ din Craiova. Elevii vor avea astfel posibilitatea să învețe cum se asamblează, cum funcționează, dar și cum se întreține aparatura modernă, care se regăsește la agenții economici.

Proiectul unui laborator de mecatronică la Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova a fost început de Fundația Gazeta de Sud și Ford România în urmă cu șase luni. Investiția a constat în reabilitarea unei clădiri, amenajarea laboratorului și dotarea lui cu mobilier, dar și aparatură de ultimă generație, unde elevii să facă practică. În cadrul acestui proiect s-a implicat și Primăria Craiova. După luni bune de muncă, inaugurarea laboratorului a avut loc vineri și a atras reprezentanți ai autorităților publice locale, profesori universitari și conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj. „Laboratorul de mecatronică pe care îl deschidem reprezintă o mare oportunitate pentru cei care sunt, dar și cei care vor păși în unitatea noastră de învățământ. Mecatronica este o știință multidisciplinară și este o combinație între ingineria mecanică, electrotehnică, electronică automatică, informatică și telecomunicații. Acest laborator finanțat de Ford ne plasează pe loc privilegiat și are o importanță deosebită pentru întreaga comunitate locală și regională. Parteneriatul trebuie să ducă la îmbunătățirea condițiilor de învățământ și să ofere absolvenților noștri noi orizonturi în ceea ce privește continuarea studiilor, dar și găsirea unui loc de muncă“, a spus Ion Daniel, directorul Colegiului „Odobleja“. Președintele Ford România, John Oldham, a precizat că acest laborator este util pentru pregătirea viitorilor specialiști în domeniul auto. „Am început acest proiect în urmă cu șase luni și, cu ajutorul partenerilor noștri locali, contribuim la dezvoltarea viitoarelor generații de ingineri pe care îi va avea România. Investiția de 100.000 de dolari pe care am realizat-o este susținută în totalitate de Ford Motor Company Fund, latura filantropică a organizației noastre“, a spus John Oldham, președintele Ford România și directorul uzinei Ford de la Craiova. Ford va motiva elevii să manifeste interes pentru mecatronică oferindu-le burse. „Pentru a atrage viitoarea generație de liceeni și pentru a crea interes în jurul Mecatronicii, Ford Fund se angajează să ofere burse de studiu pentru 15-20 de tineri din cadrul Colegiului «Ștefan Odobleja», începând cu anul școlar 2017-2018“, a adăugat John Oldham.

Noul laborator contribuie la creșterea calității educației

lab3

Un astfel de laborator va crește și calitatea învățământului tehnic, au subliniat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj.
„Felicit factorii de decizie care au dus la realizarea acestui util laborator de mecatronică. De asemenea, felicit compania Ford, Fundația Gazeta de Sud, Primăria Municipiului Craiova pentru modul în care au înțeles să investească în educație. M-aș bucura ca fiecare unitate de învățământ profesional și tehnic să aibă cel puțin un asemenea laborator pentru creșterea calității în educație. De aceea, vă urez succes în toate proiectele pe care vi le-ați propus. Dragi colegi, calitatea actului educațional trebuie să fie alta de acum înainte, vă obligă acest laborator să faceți educație de calitate, performanțele trebuie să se vadă“, a spus Nicușor Cotescu, inspector școlar general adjunct. Chiar din ziua inaugurării elevii s-au bucurat de noua aparatură. „Coordonez un sistem de două benzi rulante care transportă obiecte de pe o bandă pe alta. Ne ajută în viața reală, la inginerie“, a spus Daniel Gabriel Voinea, clasa a IX-a. Cadrele didactice care coordonează practica elevilor de la învățământul tehnologic spun că laboratorul va fi folosit pentru instruirea elevilor de la mai multe specializări. „În acest laborator facem pregătire pentru mecatronică, dar și pentru specialități precum electrotehnică și electronică. Elevii învață să lucreze cu echipamente pe care le întâlnesc în practică atunci când merg la agenții economici. Aici le au în dimensiuni mai mici, dar învață să asambleze, să întrețină aceste echipamente. De fapt, ei au contribuit la asamblarea acestor echipamente pe baza schemei și a elementelor pe care le-au avut“, a spus Valentin Olaru, cadru didactic în cadrul Colegiului „Ștefan Odobleja“ din Craiova. Laboratorul din cadrul Colegiului „Ștefan Odobleja“ este încă o poveste de succes dusă la bun sfârșit la care a contribuit din plin Fundația Gazeta de Sud. „Am contribuit la implementarea acestui proiect. Ne-am ocupat ca lucrurile să fie așa cum arată acum. Fundația Gazeta de Sud, înființată în urmă cu 11 ani, asta construiește, povești frumoase cu oameni frumoși. Laboratorul colegiului este o poveste de succes pe care oameni frumoși au dus-o la bun sfârșit. Parteneriatul cu Ford România ne onorează și ne obligă să fim din ce în ce mai atenți la nevoile comunității. Avem trei direcții în care noi, Fundația Gazeta de Sud, ne creăm poveștile: sănătatea, educația și mediul“, a precizat Cristina Oprea Nanău, directorul fundației. Imediat după inaugurarea laboratorului, Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova și-a deschis porțile pentru peste 400 de elevi care au dorit să vadă spațiile de învățământ și oferta educațională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS