2.9 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDosarul vandalizării Coloanei fără Sfârșit, trimis la IPJ

Dosarul vandalizării Coloanei fără Sfârșit, trimis la IPJ

O fetiță de 12 ani, din Slatina, a fost surprinsă de polițiștii locali când scrijelea Coloana fără Sfârșit din Târgu Jiu
O fetiță de 12 ani, din Slatina, a fost surprinsă de polițiștii locali când scrijelea Coloana fără Sfârșit din Târgu Jiu

Documentaţia realizată de Poliţia Locală Târgu Jiu privind vandalizarea Coloanei fără Sfârşit de către o fată de 12 ani a ajuns ieri la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Gorj. Anchetatorii vor începe verificări pentru a stabili dacă se impune deschiderea unui dosar penal pentru comiterea infracţiunii de distrugere. Este pentru prima dată de la înființarea Poliției Locale când un astfel de caz este direcționat către IPJ. Amintim că, duminică, o fată de 12 ani, din Slatina, judeţul Olt, în timp ce se afla cu părinţii la Târgu Jiu, a zgâriat cu o piatră modulul de bază al Coloanei fără Sfârşit. Eleva a scris mai multe litere pe opera lui Constantin Brâncuşi. Pentru că nu a supravegheat-o, mama acesteia a fost amendată cu 500 de lei, iar cercetările vor fi continuate acum de Inspectoratul de Poliție Județean.

Zeci de persoane, amendate

Alexandra Petriţa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Târgu Jiu, a declarat că poliţiştii locali au luat decizia de a trimite documentaţia la IPJ, considerând că se impune continuarea cercetărilor. „Cazul rămâne în cercetare. În urma sancţiunii contravenţionale aplicate persoanei în cauză, a fost întocmită întreaga documentaţie care a stat la baza emiterii procesului-verbal de constatare, fiind transmisă spre soluţionare Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj“, a declarat Alexandra Petriţa, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Târgu Jiu.
Numai anul trecut, peste 70 de persoane au fost amendate de Poliţia Locală, după ce s-au urcat cu picioarele pe sculpturi sau au pus mâncare pe acestea, deși sunt pancarte care atenționează că este interzis contactul cu operele de artă. Între timp, autoritățile sunt sfătuite să inițieze demersuri mai clare pentru ca turiștii să nu mai intre în contact cu operele din Târgu Jiu.
La un moment dat, Centrul „Constantin Brâncuşi“ a propus montarea unor echipamente cu senzori care să îi avertizeze fonic sau luminos pe turişti să nu atingă operele. Ansamblul „Calea Eroilor“ de la Târgu Jiu cuprinde patru opere realizate de Constantin Brâncuşi: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana fără Sfârşit. Ansamblul face parte din Patrimoniul European, iar România încearcă să îl includă în Patrimoniul Mondial monitorizat de UNESCO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS