Apartamentele din Craiova scoase la vânzare în această primăvară au prețuri mult mai mari decât în toamna anului trecut și decât în iarnă, când au început să se scumpească. Specialiștii de pe piața imobiliară spun că prețurile s-au mărit cu 10-20% și continuă să crească. Iată care sunt explicațiile.
Piața imobiliară din Craiova continuă să se scumpească, cu predilecție în zona apartamentelor, în timp ce prețurile caselor și ale terenurilor au rămas neschimbate față de anul trecut. Cumpărătorii simt scumpirile la apartamentele cu două camere, care se vând la prețuri mai mari cu 10-15% față de anul trecut, și la apartamentele cu 3 camere, unde scumpirile sunt și mai mari, fiind cuprinse între 15-20%, conform unor specialiști imobiliari contactați de GdS. Prețurile variază în funcție de zonă, de vechimea imobilului și de dotări. Însă ponderea cea mai mare o are zona în care se situează blocul.
Potrivit anunțurilor de vânzare publicate de proprietari în Gazeta de Sud, în prezent, pentru un apartament cu două camere din cartierul Rovine (50 de metri pătrați) proprietarul cere un preț de 50.000 de euro, față de aceeași perioadă a anului trecut când același apartament costa 44.000-45.000 de euro.
Pe Calea București, tot pentru două camere, la etajul doi, proprietarul solicită 45.000 de euro, în Brazda lui Novac se cer 46.500 de euro, la etajul 3 din 4, iar în Lăpuș un proprietar cere 47.000 de euro pentru un apartament semidecomandat. În primăvara anului trecut, apartamentele din zonele respective se vindeau cu prețuri între 40.000 și 45.000 de euro.
În cazul apartamentelor cu trei camere, prețurile au crescut și mai mult față de anul trecut. Dacă pe un apartament cu trei camere se cereau, în toamna anului trecut, circa 60.000-62.000 de euro, acum s-a ajuns la 78.000-79.000 de euro. Conform anunțurilor din Gazeta de Sud, în strada Brestei (pe lângă Facultatea de Sport), un proprietar cere 65.000 de euro pe un apartament cu trei camere, iar în Brazdă, alt proprietar vrea 79.000 de euro pentru trei camere decomandate. Apartamentele cu patru camere nu s-au scumpit foarte mult, ajung la 65.000-75.000 de euro. Însă cele situate în zone bune sau în blocuri noi au prețuri mult mai piperate. Un apartament de 125 mp, situat în vilă nouă, se vinde cu 98.000 de euro. Prețuri foarte mari au și apartamentele care se pretează pentru sedii de firme. Un proprietar cere pe un apartament cu patru camere, din George Enescu, fix 100.000 de euro, apartamentul fiind situat la parterul blocului.
De ce cresc prețurile?
Unii proprietari preferă să țină apartamentele la vânzare mai mult timp, fără să fie nevoiți să scadă din suma solicitată, ci, dimpotrivă, ei pot să crească suma, în funcție de solicitările care sunt pentru acel apartament. „Eu nu mă grăbesc să vând, deci nu voi lăsa din preț. Cer pe apartament atâta cât consider eu că face, chiar dacă voi sta și șase luni sau un an cu el la vânzare“, a spus un proprietar care are apartamentul scos la vânzare, cu anunț în GdS.
În continuare, numărul apartamentelor puse în vânzare nu este la fel de mare ca anul trecut, dar este mai mare decât astă-iarnă.
„Pe ansamblu, prețurile apartamentelor au început să crească din iarnă, când unii proprietari își retrăseseră apartamentele de la vânzare, și au continuat să se scumpească și în această primăvară, fără să existe un fundament economic clar. Nu sunt mult mai multe tranzacții față de anul trecut, iar cererea de apartamente este doar ușor crescută, pe fondul temerii că se termină banii pe programul ”Prima Casă” sau că acest program nu ar mai continua anul viitor. De aici vine cererea pentru apartamente ușor crescută. În rest, nu există fundamente economice de creștere a prețurilor apartamentelor. Probabil că proprietarii craioveni nu se grăbesc să vândă, țin la prețuri, și probabil că sunt impulsionați de trendul de creștere din țară, unde, în zonele mai dezvoltate economic, cum ar fi Cluj, București și altele, s-au scumpit mai mult apartamentele în ultima perioadă“, a spus Cristian Clenciu, vicepreședintele Asociației Române a Agențiilor Imobiliare (ARAI).
Cererea de locuințe nu a crescut spectaculos
De regulă, prețurile cresc atunci când este cerere foarte mare pentru apartamente. În lipsa unei creșteri considerabile a cererii, majorările de prețuri la apartamente par ușor atipice. Totuși, specialiștii imobiliari spun că mulți dintre cei care se interesează de apartamente, în calitate de potențiali cumpărători, nu concretizează neapărat intenția într-o tranzacție, ci mai așteaptă. Cristian Clenciu estimează că cererea pe piață a crescut cu 3-4% anul acesta, față de ultima parte a anului trecut.
Și de data aceasta prețurile de ofertă sunt diferite puțin de cele de tranzacționare. Chiar dacă unii proprietari țin morțiș la suma cerută inițial, totuși, în cele mai multe cazuri se mai negociază cu cumpărătorul. Astfel că prețul de tranzacționare este puțin mai mic decât cel cerut inițial de proprietar, dar mult mai mare față de cum era în prima parte a anului trecut. „În Craiova, prețurile de ofertă au crescut cu 10-20% și s-au mărit și prețurile de tranzacționare, dar nu la nivelul cerut de proprietari. Se știe că, de regulă, este o marjă de negociere de 5-10% din prețul cerut, deci tranzacționarea efectivă se face la aceste prețuri ușor mai mici“, a mai spus vicepreședintele ARAI.
În perioada următoare s-ar putea menține tendința de creștere ușoară a prețurilor apartamentelor, cu o oarecare stagnare a prețurilor locuințelor foarte vechi, precum și cele ale caselor și terenurilor, estimează specialiștii.