4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAcuzații de mărturie mincinoasă în dosarul „regelui asfaltului“

Acuzații de mărturie mincinoasă în dosarul „regelui asfaltului“

Pe 15 octombrie 2014, Carmen Sîrboiu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, a fost ridicată de oamenii legii și dusă la audieri (Foto: Arhiva GdS)
Pe 15 octombrie 2014, Carmen Sîrboiu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, a fost ridicată de oamenii legii și dusă la audieri (Foto: Arhiva GdS)

Procurorii anticorupție au anunțat, miercuri, trimiterea în judecată a două persoane acuzate că au depus mărturie mincinoasă într-un dosar în care fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. În același dosar au mai fost deferiți justiției și achitați doi polițiști mehedințeni, dar și omul de afaceri Sorin Duducea, acuzațiile fiind de trafic de influenţă, luare de mită şi cumpărare de influenţă, abuz în serviciu sau falsul intelectual.

Procurorii Direcției Naționale Anti­co­rup­ție (DNA) sus­țin că Ion Găman și Cristinel Căpățână, martori într-un dosar aflat pe rolul Curții de Apel Craiova până în martie 2016, au dat declarații mincinoase, favorizându-i astfel pe cei cinci inculpați.
„În datele de 18 decembrie 2015, respectiv 22 ianuarie 2016, inculpații Găman Ion și Căpățână Cristinel au fost audiați în calitate de martori în dosarul 2060/54/2014, ce se afla pe rolul Curții de Apel Craiova. În această împrejurare, cei doi inculpați, sub prestare de jurământ, au dat declarații neconforme adevărului. Prin afirmațiile făcute în fața instanței de judecată, în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală a două persoane trimise anterior în judecată pentru fapte de corupție, inculpații au comis infracțiunile de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului“, au explicat procurorii DNA. Este vorba de un dosar de corupție, în care, în martie 2016, Curtea de Apel Craiova a achitat patru inculpați și a condamnat un al cincilea inculpat la doi ani de închisoare cu suspendare.

Casă de vacanță pentru un procuror, ridicată de „regele asfaltului“

Procurorii DNA dispuneau, în decembrie 2014, trimiterea în judecată a cinci inculpați acuzați de comiterea mai multor infracțiuni de corupție. Este vorba de Carmen Sîrboiu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova la data faptelor, Ionuț Fișter, şeful Poliție Rutiere din Orşova, Ion Ianoși, şeful Serviciului de Investigarea Fraudelor Mehedinți, dar și de oamenii de afaceri Sorinel Duducea (supranumit „regele asfaltului din Mehedinți“) și Constantin Popescu.
Anchetatorii au reținut că, în perioada 2011-2012, „inculpata Sîrboiu Carmen a pretins şi primit de la inculpatul Duducea Sorinel, om de afaceri, foloase materiale necuvenite, ce au constat în materiale de construcţie întrebuinţate la lucrări efectuate pe terenul pe care magistratul îl are la adresa de domiciliu şi pentru lucrări pe alt teren al magistratului, situat pe malul Dunării, unde s-a construit o casă de vacanţă“.
„Serviciile“ lui Duducea ar fi fost acceptate în schimbul promisiunii că procurorul-șef va interveni pentru ca firmele omului de afaceri să scape de o serie de acuzații de evaziune fiscală. Același procuror-șef ar fi primit foloase necuvenite și de la omul de afaceri Constantin Popescu, în schimbul acestora urmând să „aranjeze“ un dosar penal.
În ceea ce îl privește pe inculpatul Ionuț Fișter, anchetatorii au reținut că, pe 11 martie 2014, „la instigarea inculpatei Sîrboiu Carmen a accesat baza de date pentru evidenţa persoanelor, cu privire la o anumită persoană. În aceeaşi zi, Fişter Ionuţ a verificat acea persoană şi în baza de date de evidenţă auto“. Informațiile astfel obținute ar fi fost folosite în interes personal de Carmen Sîrboiu. În schimb, Ion Ianoși a fost acuzat că „a pretins şi primit de la inculpatul Duducea Sorinel materiale de construcţii în valoare de 10.508,88 lei (două uşi de garaj cu acționare electrică, precum şi accesoriile necesare montării acestora), toate necesare modificării garajului pe care ofiţerul de poliţie îl are pe un teren din municipiul Orşova“.

Patru inculpați, achitați la Craiova

Dosarul în care au fost deferiți justiției cei cinci inculpați a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova, instanță care s-a pronunțat pe 7 martie, anul trecut. Atât oamenii de afaceri Sorinel Duducea și Constantin Popescu, cât și polițiștii Ionuț Fișter și Ion Ianoși au fost achitați pentru toate acuzațiile aduse, iar Carmen Sîrboiu a fost condamnată doar pentru abuz în serviciu la doi ani de închisoare cu suspendare. Hotărârea Curții de Apel Craiova a fost atacată cu apel de către procurorii DNA și Carmen Sîrboiu, în prezent dosarul fiind pe roul Curții Supreme. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 10 mai. Rămâne de văzut dacă, în urma ultimelor acuzații, judecătorii Curții Supreme vor menține soluția Curții de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS