4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAi hazna? Treci pe canalizare ca să nu fii amendat!

Ai hazna? Treci pe canalizare ca să nu fii amendat!

Toți craiovenii trebuie să se racordeze la rețeaua de canalizare
Toți craiovenii trebuie să se racordeze la rețeaua de canalizare

Craiovenii care au sistem de canalizare pe stradă trebuie să-și ia adio de la haznalele pe care le au în fundul curții. Ei sunt obligați să se racordeze la canalizarea orașului și să „ia toate măsurile sanitare necesare pentru dezafectarea“ sistemului individual de colectare a apelor uzate. Nu scapă nici cei care folosesc apa din fântânile proprii, au hidrofor sau pompă, ei trebuind să-și contorizeze consumul și să-l transmită operatorului local pentru ca acesta să le factureze cantitatea de apă menajeră deversată la canal. În caz contrar, aceștia sunt pasibili de amenzi cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei, pe care le aplică Garda de Mediu.

Craiovenii, la fel ca toţi locuitorii județului Dolj, vor fi obligați să se racordeze la sistemul de canalizare, acolo unde acesta există. Drept urmare, trebuie să renunțe la haznalele pe care le au în gospodării, pe care trebuie să le desființeze și să igienizeze locul. În acest scop, Garda de Mediu – Comisariatul Județean Dolj şi reprezentanții Companiei de Apă Oltenia (CAO) au început să-i informeze pe cetățeni, dar și pe reprezentanții primăriilor care sunt normele legale europene și naționale care-i obligă pe utilizatorii rețelelor de apă să folosească doar rețelele de canalizare. „Se pune problema mediului. Ce se întâmplă cu apa menajeră, unde este deversată și în ce condiții? Legislația spune în felul următor: „Utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligația de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înființate dacă aceștia nu dețin stații de epurare avansată care respectă condițiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural“. Asta se spune în articolul 31 (14) din Legea 241/2006, actualizată. Oamenii trebuie să înţeleagă că existe directive europene (Directiva Europeană 91/271/CE privind epurarea apelor), dar și legislație națională care îi obligă să renunțe la fosele din gospodării și să se branșeze la rețeaua de canalizare. Nu este o impunere venită din partea noastră“, a precizat Dorel Grigore, director producție la CAO.
Ideea este că într-o hazna o persoană poate deversa și substanțe poluante care ajung ulterior în subsol și nu într-o stație de epurare. Este cunoscut faptul că în județul Dolj, în foarte multe localități, apele subterane sunt infestate.
În situația în care utilizatorii nu sunt branșați la rețeaua de apă, dar în localitate s-a executat rețeaua de canalizare, și au sursă proprie, trebuie să monteze un apometru pe sursa proprie (hidrofor, pompă). Contorul se montează pe conducta care alimentează baia sau bucătăria, acesta este citit lunar de către operatorul local și se ține evidența consumului într-un registru, iar ce se deversează la canalizare se va factura. În acest fel, toate apele uzate vor ajunge într-o stație de epurare, dar și CAO mai încasează niște bani.
Amenzi de până la 4.000 de lei pentru cine nu se racordează la canalizare

În prezent, atât Comisariatul de Mediu Dolj, cât și CAO sunt în faza de informare a cetățenilor, respectiv a primăriilor din județul Dolj. După această informare, cetățenii au un termen în care se pot racorda, în caz contrar se consideră contravenienți și sunt pasibili de amenzi. „Garda de Mediu face controale pe la toate UAT din județ și lăsă un program de măsuri conform legislației despre care făceam anterior vorbire. Cetățenii sunt înștiințați că acolo unde este canalizare sau urmează să fie pusă în funcțiune sunt obligați să se racordeze. Repet, odată racordați la rețeaua de canalizare, sunt obligați să închidă fosele, să le dezafectate, să le dezinfecteze. În Craiova, vom afișa pe site-ul Companiei de Apă Oltenia, iar cetățenii vor fi înștiințați individual, începând de săptămâna viitoare. În județ am făcut deja aceste anunțuri către primării, către localnici. Ulterior ne vom întâlni cu reprezentanții Gărzii de Mediu ca să vedem care sunt următorii pași. După ce noi îi înștiințăm pe cetățeni, aceștia au un anumit termen, un minim de 30 de zile și un maxim de 60 de zile, în care ei trebuie să se racordeze. Dacă nu se racordează, vom transmite către Garda de Mediu ca să ia măsurile ce se impun“, a mai spus Dorel Grigore, reprezentant CAO.

Garda de Mediu poate da amenzi de până la 4.000 de lei

„Suntem în faza de informare a cetățenilor. Ne-am gândit să avem întâlniri cu reprezentanții UAT-urilor din Dolj, cu reprezentanții CAO, dar și cu cetățenii, și să-i informăm că există o legislație europeană și națională care spune clar că trebuie să protejăm mediul și să fim atenți unde deversăm apele uzate. Oamenii trebuie să înțeleagă că acolo unde li s-a adus canalizarea la poartă sunt obligați să se racordeze la această rețea și să renunțe la sistemele proprii. Nu cred că sunt cetățeni care au propriile stații de epurare a apelor uzate. Trebuie să înceapă, încet-încet, să se miște lucrurile și la noi. Cei care nu se conformează sunt pasibili de amenzi. Amenzi pe care le vom aplica noi, Garda de Mediu. Conform articolului 39, pct. 5, constituie contravenție nerespectarea de către utilizatori a prevederilor legale și se sancționează cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei“, a declarat Gheorghe Călinoiu, comisar-șef la Garda de Mediu.

Ce spune legea

„Deținătorii de locuințe individuale sau colective ori de incinte în care se desfășoară activități socio-economice ale căror ape uzate nu pot fi epurate separat au obligația să se racordeze la rețelele de canalizare ale localităților.
În situația în care au deja sisteme individuale de colectare a apelor uzate – bazin etanș vidanjabil, puțuri absorbante -, aceștia vor lua toate măsurile sanitare necesare pentru dezafectarea lor o dată cu racordarea la rețelele de canalizare“, se arată în art. 6, anexa 1 din HG 188/2002.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS