Sunt tineri care au o viaţă perfectă, au fost crescuţi de familii minunate, dar nu îşi pot găsi liniştea, la mii de kilometri distanţă. Sunt copiii români adoptaţi de străini în anii de după Revoluţie. Nu vor explicaţii, nu vor să condamne pe nimeni, ci doar să-i privească în ochi, măcar pentru câteva clipe, pe cei care le-au dat viaţă. Pe unii dintre ei i-am prezentat în Gazeta de Sud, pe 4 aprilie, în articolul „Zeci de copii adoptaţi de străini, în anii ‘90, îşi caută părinţii“. La sfârşitul acestei săptămâni, câţiva tineri adoptaţi peste hotare vor ajunge în ţară să îşi vadă pentru prima dată părinţii biologici sau pentru a începe demersurile pentru căutarea acestora. Bucureşti, Slatina, Buzău, Giurgiu, Craiova sunt oraşele în care aceştia vor ajunge. Unul dintre aceşti tineri are 22 de ani, locuieşte în provincia Quebec, din Canada. Duminică va ajunge pentru prima dată în România. A ales să-şi petreacă Sărbătorile Pascale în oraşul în care s-a născut. „Nu ştiu foarte multe despre procesul meu de adopţie. Ştiu că m-am născut pe 12 iunie 1995, în Craiova. Am fost înregistrat cu numele de Marian Deselnicu, însă nu ştiu dacă numele de familie al părinţilor este cel real. Părinţii mei adoptivi au mai aflat că sunt al treilea copil al familiei. Li s-a spus că mama a stat doar trei zile în spital cu mine, după care a plecat şi nu s-a mai întors să mă ia. Sunt în căutarea familiei biologice. Din documentele de adopţie ştiu că am fost abandonat în maternitatea Spitalului Clinic nr. 1 din Craiova, părinţii nefiind identificaţi. Tot în acelaşi an am fost internat în Leagănul de copii din Craiova, de unde am fost adoptat de minunata mea familie din Canada. Vă rog să mă ajutaţi în această căutare. Ştiu că pare o misiune imposibilă găsirea părinţilor şi a familiei mele biologice, dar am speranţa că s-ar putea întâmpla cu ajutorul vostru. Am fost înfiat la vârsta de un an şi patru luni“, a povestit tânărul.
În perioada 13-16 aprilie se va afla în Craiova
La fel ca şi alţi tineri aflaţi în căutarea părinţilor biologici din România şi Marian a trimis povestea Ilenei Cunniffe Băiescu, românca stabilită de 20 de ani în Irlanda, care a trăit o poveste similară şi care a creat pagina „The never forgotten Romanian children“ („Copiii niciodată uitaţi ai României“). „A trimis pe pagina de facebook creată special pentru cei care au fost adoptaţi în străinătate, o poveste emoţionantă. Ne-a spus că a decis să viziteze România, că vrea să simtă aerul locurilor în care s-a născut, vrea să cunoască tradiţiile, oamenii. Va ajunge în România pe 9 aprilie, va vizita Capitala, dar şi oraşele Sibiu şi Braşov. În perioada 13 – 16 aprilie se va afla în Craiova. Nu a contactat până în acest moment autorităţile. Fiecare caz este diferit, însă multe din cazuri au şi puncte comune, imposibilitatea familiei naturale de a creşte copiii din cauza sărăciei, majoritatea sarcinilor fiind nedorite. La fel ca şi alţi tineri adoptaţi internaţional, a început demersurile pe reţelele de socializare. Este foarte important pentru aceşti tineri o conexiune cu trecutul“, a spus Ileana Cunniffe Băiescu.
Cei care îl pot ajuta pe Marian Deselnicu cu orice fel de informaţie pot intra pe pagina „The never forgotten Romanian children“.
Doar la nivelul judeţului Dolj, oficial, se vorbeşte de aproximativ 70 de copii, în realitate însă numărul adopţiilor internaţionale este mult mai mare. În acest moment, cinci tineri adoptaţi în Canada, America şi Anglia sunt în căutarea familiilor biologice. Pentru aflarea poveştii fiecăruia accesaţi pagina de facebook „The never forgotten Romanian children“ – Copiii niciodată uitați ai României.
3.436 de copii adoptabili, la 31 decembrie 2015
La 31 decembrie 2015, în Registrul Naţional pentru Adopţii erau înregistrați 3.436 de copii adoptabili, dintre care 2.953 erau eligibili pentru adopţie naţională, iar restul pentru adopție internațională.