4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedaliată la Olimpiada Europeană de Matematică, admisă la Oxford

Medaliată la Olimpiada Europeană de Matematică, admisă la Oxford

Ramona Deaconu
Ramona Deaconu

Ramona are două medalii de bronz la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete și nenumărate medalii, cele mai multe de aur, la olimpiadele naționale. Termină liceul cu un palmares impresionant și pășește spre viitor cu o mare reușită: a fost admisă la Universitatea Oxford.

Ramona Deaconu a făcut parte și anul acesta din lotului României prezent la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete, desfășurată în perioada 6-12 aprilie la Zurich, de unde s-a întors, ca și anul trecut, cu medalia de bronz. Drumul ei spre performanță a început din clasele mici, de la grădiniță chiar, când, așa cum le spunea mama tinerei ziariștilor care consemnau în gimnaziu primele medalii la olimpiadele naționale, rezolva exerciții din prima sa culegere. Matematica n-a trădat-o niciodată, în schimb, „aventuri“ la olimpiade a mai avut și cu limba română și fizica. Știința ale cărei taine puțini le pricep i-a adus, însă, cele mai mari satisfacții. „Nu știu, cred că vreo 20 de medalii. Sincer, nu le-am numărat“, spune Ramona, care afișează un aer aproape chinuit în fața camerelor de luat vederi și a aparatelor de fotografiat. „Este de o modestie extraordinară, nu e trufie, nici vorbă, am urmărit-o“, spune directorul Colegiului Național „Ion Minulescu“ din Slatina, prof. Carol Kovacs, care a ținut ca rezultatul elevei, peste puțin timp absolventă de liceu, să nu treacă neobservat. Joi, pe aeroport, au întâmpinat-o la sosire colegii de clasă și patru profesori. „Am vrut să-i facem o bucurie, sper să fi reușit. Am însă, așa, o amărăciune, gândindu-mă că astfel de performanțe trec în planul doi și ajungem în prim-plan cu evenimente nefericite“, continuă directorul.
Ramona este, în continuare, imperturbabilă. „Mi-a plăcut experiența, Zurich este un oraș frumos. Problemele au fost frumoase, am reușit să obțin medalia de bronz, se putea și mai bine, am fost la un punct de argint. Voi merge la Oxford, am fost admisă la matematică și statistică“, spune tânăra. A fost admisă, de fapt, la cinci universități, alegând-o pe cea din top 3 universități din lume și înregistrând, astfel, o performanță unică în ultimii ani pentru județul Olt. Drumul până aici n-a fost ușor, dezvăluie tot profesorii. Munca de la clasă înseamnă foarte puțin din efortul total. Sunt zilnic multe ore de studiu individual, alte ore alături de profesorul care îi antrenează pe performeri, culegeri „devorate“, nervi și bucurii. „Mă și destind. Ascult muzică, îmi place rock-ul, citesc…“, spune Ramona.

„O minte excepțională, o persoană minunată“

Profesorul care a sprijinit-o pe drumul spre succes și căruia Ramona Deaconu ține să-i mulțumească, Marius Perianu, confirmă că avem în față o tânără specială. „Ramona este un copil deosebit, o minte excepțională, este o persoană minunată, este ceea ce ar trebui să fie un model pentru Slatina și pentru România. Este singura elevă admisă la o universitate de top 3. Vin din urmă, este adevărat, și alții (cinci elevi ai liceului s-au calificat în acest an la faza națională a olimpiadei de matematică – n.r.). Olimpicii nu se pot compara între ei, fiecare are ceva special. Din matematică, acești copii aleg imaginația, aleg creativitatea, transformă ceea ce oamenii obișnuiți nu pot vedea, vin cu soluții. Dacă pot să rezolve probleme dificile de matematică, acești copii pot să rezolve orice problemă pe care o are fiecare dintre noi sau țara“, spune prof. Marius Perianu.
Și totuși, cel puțin pentru moment, Ramona Deaconu nu ia în calcul varianta unei cariere în România. „Vreau să practic acolo“, spune Ramona, iar profesorii găsesc și explicația: „În România poți să fii profesor de matematică de liceu, asistent la universitate sau cercetător, dar la cât se mai investește astăzi în cercetare…“, rezumă directorul Carol Kovacs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS