6.7 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPrejudiciu de 5 milioane de euro prin fraude informatice

Prejudiciu de 5 milioane de euro prin fraude informatice

Oamenii legii au ridicat joi mai multe persoane suspectate de comiterea de fraude informatice, prejudiciul fiind calculat la aproape 5 milioane de euro (Arhiva GdS)
Oamenii legii au ridicat joi mai multe persoane suspectate de comiterea de fraude informatice, prejudiciul fiind calculat la aproape 5 milioane de euro (Arhiva GdS)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din Craiova au declanșat, joi dimineață, o acțiune de amploare care s-a întins în opt județe, scopul fiind destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în fraude informatice.
La acțiune au participat ofițerii brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Craiova, Bacău, Constanţa și Argeş, dar și cei ai serviciilor de combatere a criminalității organizate din Ilfov şi Neamţ. În total, oamenii legii au făcut 69 de percheziții în Dolj, Gorj, Vâlcea, Argeş, Ilfov, Constanţa, Bacău şi Neamţ.
Procurorii DIICOT au stabilit că, „în perioada 2012 – 2017, s-ar fi constituit un grup infracţional organizat format din 60 de persoane, care ar fi avut ca scop săvârşirea mai multor infracţiuni din sfera criminalității informatice. Unii dintre membrii grupului infracţional organizat ar fi instalat fraudulos un program informatic (malware) în sistemele informatice folosite şi pentru servicii copy-shop de agenți ai unor instituții financiare străine ce efectuează transferuri internaționale de bani, aflaţi de regulă în ţări din centrul şi vestul Europei (Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia, Norvegia). Sistemele informatice ar fi fost controlate de la distanţă (malware îndeplinind mai multe funcţii printre care remote control şi keylogger)“.
Mai exact, suspecții mergeau la instituții financiare care ofereau și servicii copy-shop și solicitau printarea unor fotografii sau documente aflate pe un stick de memorie care conținea și un malware.
Ulterior, cu ajutorul unui laptop sau telefon mobil, suspecții introduceau în sistemul informatic infectat date privind transferul unei sume de bani de către un expeditor fictiv către un beneficiar real, care ridica banii de la alt agent, de regulă din România.
Prejudiciul cauzat a fost calculat de procurorii DIICOT la suma totală de peste 4,8 milioane de euro.
Anchetatorii au mai explicat că în acest dosar se fac cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, transfer neautorizat de date informatice, interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. Joi după-amiază, procurorul de caz a început audierea a 20 de suspecți ridicați în urma perchezițiilor, ale căror nume nu au fost făcute însă publice de oamenii legii.

Acțiune asemănătoare și în vara anului 2014

În iulie 2014, procurorii DIICOT anunțau declanșarea unei acțiuni asemănătoare, care viza destructurarea unei grupări specializate în fraudarea firmelor de transferuri monetare situate din centrul și vestul Europei. „Față de membrii grupului infracţional organizat există suspiciunea rezonabilă că au instalat fraudulos un program informatic (malware) în sistemul informatic folosit şi pentru servicii copy-shop de un agent/subagent de transferuri monetare, aflat de regulă în ţări din centrul şi vestul Europei (Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia, Norvegia etc.), sistem informatic pe care au ajuns astfel să-l controleze de la distanţă“, spuneau atunci procurorii DIICOT. Paguba a fost calculată la suma totală de 800.000 de dolari numai în cazul unui agent de transferuri monetare.
Ulterior, la sediul DIICOT din Craiova au fost aduse pentru audieri peste 60 de persoane, cele mai multe fiind beneficiare ale sumelor de bani transferate fraudulos prin instalarea programului informatic malware.
Reprezentanții DIICOT au precizat pentru Gazeta de Sud că acest dosar este încă în lucru, iar acțiunea de joi a fost făcută în continuarea cercetărilor începute încă din 2014 în acest amplu dosar de fraude informatice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS