Cei care au rămas de ceva vreme fără serviciu și nu au nici un contract de asigurare încheiat cu Casa de Pensii mai pot să își cumpere vechime retroactiv, pe maximum cinci ani în urmă, pe tot parcursul acestui an. Iată cum trebuie să procedeze cei care mai au nevoie de câțiva ani de vechime pentru a ieși la pensie.
Pentru persoanele care nu mai au loc de muncă, dar nici nu au împlinit vârsta de pensionare și nu se pot pensiona nici măcar anticipat, legiuitorii au prelungit termenul până la care românii care mai au nevoie de vechime în muncă pot să își cumpere retroactiv această vechime. Legea nr. 186/2016 care prevedea că se pot cumpăra din urmă până la maximum cinci ani de vechime avea aplicabilitate până pe 27 aprilie 2017, astfel că executivul a prelungit până la 31 decembrie 2017 termenul la care se poate cumpăra vechimea retroactiv. La nivel național, până în primele zile ale lunii martie 2017 cumpăraseră vechime retroactiv mai mult de 11.000 de persoane, iar suma achitată de aceștia către casele județene de pensii a fost de peste 59 de milioane de lei. La nivelul Doljului, din noiembrie 2016, de când s-a putut cumpăra vechime retroactiv, și până pe 15 aprilie au încheiat contracte de asigurare cu Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj peste 560 de persoane, care au plătit deja 3,227 milioane de lei și mai sunt de plată 504.000 lei, a precizat ieri directoarea instituției, Daniela Licu, la emisiunea „Economia Sudului“, de la Alege TV. Unii au avut nevoie de cinci ani de vechime, din urmă, alții doar de unu – doi ani sau de câteva luni. Dacă am calcula o medie, fiecare dintre cele 560 de persoane a plătit 6.662 de lei pentru a cumpăra vechime retroactiv.
„Au existat și tineri care au cumpărat vechime retroactiv. Probabil că au conștientizat că în ultimii ani au lucrat cumva, fără acte, chiar în străinătate, și au realizat că merită făcut acest efort, pentru zilele care vor urma“, a spus Daniela Licu.
Condițiile cele mai importante pe care trebuie să le îndeplinească o persoană care vrea să cumpere vechime retroactiv sunt următoarele: persoana să nu fi împlinit vârsta de pensionare la data la care încheie contractul cu Casa de Pensii; să nu fi fost asigurată pentru pensii pe perioada pentru care vrea să cumpere vechimea în muncă; să nu dețină calitatea de pensionar la data la care solicită plata retroactivă a vechimii. „Legea, așa cum este valabilă până la 27 aprilie, se adresează persoanelor care nu au împlinit până acum vârsta standard de pensionare conform Legii nr. 263/2010. Pot cumpăra vechime în muncă toți cei care în perioada noiembrie 2011 – 2017 nu au avut un contract de muncă, deci nu au fost asigurați, iar dacă au fost perioade în acest interval în care persoanele au fost asigurate, atunci pentru acele luni nu pot cumpăra vechime retroactiv. De exemplu, dacă într-un an din ultimii cinci a lucrat doar trei luni, atunci poate cumpăra vechime doar pentru nouă luni. Dar dacă o persoană, un bărbat, să spunem, a împlinit vârsta de pensionare în acest interval, atunci el nu mai poate cumpăra vechime pentru perioada care a trecut după ce a împlinit 65 de ani, ci doar pentru perioada dinainte de a împlini vârsta standard de pensionare“, a explicat Daniela Licu, directoarea CJP Dolj, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, de la Alege TV.
Atenție la numărul total al anilor de vechime!
Cei care vor să cumpere vechime în muncă trebuie să fie foarte atenți și să își facă singuri niște calcule minime. În cazul în care vor să iasă la pensie, stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare, pentru cei care vor să iasă la limită de vârstă este de 35 de ani pentru bărbați, iar pentru femei crește gradual și acest stagiu complet necesar la pensionare este trecut în anexele la Legea pensiilor. Așadar, cei care vor să iasă la pensie cumpărând vechime retroactiv trebuie să știe să aibă minimum 15 ani lucrați, cu tot cu această vechime achiziționată. Cei care își fac calculele să iasă la pensie anticipată parțial trebuie să știe că au nevoie de stagiul complet de cotizare (este de 35 de ani la bărbați și, în prezent, stagiul complet este de 30 de ani și câteva luni la femei și crește gradual).
Dacă o persoană are ca vechime și câțiva ani lucrați legal în străinătate, atunci acei ani vor conta atunci când se totalizează vechimea persoanei în cauză.
De asemenea, dacă o persoană a împlinit vârsta de pensionare în ultimii cinci ani, dar mai are nevoie de mai mulți ani de vechime pentru a se pensiona, atunci cumpără vechimea retroactiv până la data împlinirii vârstei standard de pensionare, iar pentru diferența de vechime poate încheia alt contract de asigurare cu Casa de Pensii și poate plăti lunar de acum înainte minimum 288 de lei pe lună la stat, pentru a fi asigurat la Pensii.
Efortul financiar este consistent pentru cei care își cumpără vechime. Suma de plată către CJP Dolj pentru o persoană care vrea să cumpere vechime pe cinci ani în urmă este de circa 15.500 de lei
Cum se procedează
O persoană care a rămas fără serviciu și nici nu a fost asigurată în ultimii ani trebuie să meargă la Casa de Pensii cu actul de identitate și să depună o cerere tip. Casa de Pensii verifică în sistem dacă acea persoană a fost asigurată sau nu în ultimii ani pentru care solicită cumpărarea de vechime, dar nu mai mult de cinci ani. Persoanele care lucrează în străinătate pot să împuternicească pe cineva din țară, cu procură specială, iar acel împuternicit poate să depună cererea în numele titularului la CJP Dolj, iar plata sumelor se poate face prin virament în contul indicat de Casa de Pensii, într-o singură tranșă sau în mai multe. La data la care se plătește ultima tranșă, atunci se confirmă vechimea în muncă pentru perioada achiziționată. Dacă o persoană plătește doar două-trei tranșe din suma totală și nu îmi mai permite să achite ultima sau ultimele tranșe, atunci va beneficia de vechime în muncă doar pentru perioada pentru care a achitat banii. Daniela Licu a precizat că mai sunt persoane dintre cele care au încheiat contractul CU CJP pentru a cumpăra vechime în muncă și care nu achitaseră până ieri banii integral, dar termenul final dat de Legea nr. 186/2016, care este în vigoare, este data de 27 aprilie, astfel că mai aveau timp să achite. Cum noul termen dat de guvern este 31 decembrie, cei care nu au achitat integral vor avea mai mult timp să o facă.