-0.2 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInspecție tehnică la un an pentru mașinile mai vechi de 12 ani

Inspecție tehnică la un an pentru mașinile mai vechi de 12 ani

Registrul Auto Român (RAR) a anunțat joi că va propune ca inspecția tehnică periodică (ITP) să se facă o dată pe an în cazul mașinilor mai vechi de 12 ani. În schimb, pentru mașinile noi, prima inspecție tehnică se va face după trei ani. Potrivit datelor Direcției de Înmatriculări, în județul Dolj erau înmatriculate, pe 31 decembrie 2016, un număr de 163.293 de autoturisme. Cele mai multe (peste 125.000) au mai mult de 11 ani și numai vreo 6.000 de autovehicule sunt mai noi de cinci ani.

Inspecție tehnică periodică la un an pentru mașinile mai vechi de 12 ani. Aceasta este propunerea RAR pentru sporirea siguranței în trafic, bazată pe o serie de statistici care arată că vârsta medie a autovehiculelor din parcul auto a ajuns în 2016 la 12,06 ani.
În aceste condiții, reprezentanții RAR susțin că vor propune, „ca o măsură de sporire a siguranţei rutiere, în actualul context al evoluţiei parcului auto naţional, creşterea frecvenţei de efectuare a ITP pentru autoturisme începând cu vechimea de 12 ani, de la doi ani cât este în prezent la un an“.
În schimb, RAR va propune mărirea termenului de efectuare a primului ITP pentru autoturismele noi de la doi ani, cât este în prezent, la trei ani.
Iată cum argumentează reprezentanții RAR efectuarea ITP la un an pentru mașinile mai vechi de 12 ani: „Referitor la propunerea ca ITP să fie efectuată la un an pentru autoturismele începând cu vechimea de la 12 ani, RAR a efectuat o serie de statistici. Conform acestora, vârsta medie a vehiculelor ce compun acest parc activ se situează pe un trend crescător începând încă din anul 2009, când această valoare era de 8,63 ani, ajungând anul trecut la valoarea de 12,06 ani. Tocmai de aceea Registrul Auto Român, ca organism şi serviciu tehnic, consideră oportună şi chiar obligatorie manifestarea unui anumit tip de reacţie, de natură tehnică, de menţinere sub control a stării tehnice a parcului auto naţional, de conservare şi chiar de reducere ulterioară a vechimii medii a acestuia“.
Aceștia din urmă au mai precizat că propunerea este permisă de legislația europeană. Aceste măsuri propuse de RAR ar urma să fie implementate din 2018. Schema de efectuare a ITP în cazul autoturismelor ar urma să fie următoarea: 3-2-2-2-2-1-1- (ani).

Cei mai mulți doljeni conduc mașini mai vechi de 11 ani

Potrivit datelor oferite de Direcția de Înmatriculări, parcul auto al județului Dolj a crescut în 2016 cu 9.037 de autoturisme față de anul 2015, cele mai multe mașini înmatriculate (5.711) fiind Opel, Volkswagen și Ford. Datele făcute publice de funcționarii de la Înmatriculări arată că, în ultimii ani, parcul auto al județului Dolj a crescut, dar s-a învechit considerabil. Astfel, în decembrie 2007, în Dolj erau înmatriculate 101.683 de autoturisme, dintre care 15.684 aveau o vechime între zero și doi ani. Alte 11.915 mașini avea o vechime între trei și cinci ani, iar 22.342 erau mai vechi de 20 de ani. Restul aveau o vechime cuprinsă între şase şi 20 de ani.
În 2015, numărul autoturismelor înmatriculate în județul Dolj a ajuns la 154.257, mai noi de doi ani fiind numai 2.456. În schimb, alte 27.657 de mașini aveau peste 20 de ani.
În decembrie 2016, în Dolj erau înmatriculate 163.293 de autoturisme, dintre care 38.570 depășiseră 20 de ani. Cu o vechime între zero și doi ani erau înmatriculate numai 2.099 de mașini. În total, în decembrie 2016, un număr de 125.882 de autoturisme înmatriculate în Dolj (peste trei sferturi) aveau peste 11 ani. Astfel, modificările cerute de RAR vizează cei mai mulți proprietari de autoturisme din județul Dolj.

Perioade pentru ITP

Potrivit legislației în vigoare, pentru autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, mai mult de opt locuri pe scaune, ITP se face la şase luni. La cele pentru transport de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult opt locuri pe scaune – la doi ani, iar la cele cu mai mult de opt locuri, la un an.
În cazul taxiurilor, ITP se face la șase luni, iar la ambulanțe – la un an. Pentru autovehiculele de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3.500 kg, ITP se face la un an, iar în cazul celor sub 3.500 kg, cu excepția tractoarelor, la doi ani. Pentru motociclete și mopede, termenul pentru ITP este tot de doi ani.
În intervalul dintre două inspecții tehnice periodice, deținătorul vehiculului rutier are obligația de a asigura menținerea acestuia într-o stare corespunzătoare din punct de vedere tehnic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS