Doi pacienți au murit în urma unor reacții posttransfuzionale la Spitalul „Filantropia“ din Craiova în urmă cu două luni. În acel moment, conducerea unității sanitare a sesizat poliția pentru că medicul de gardă a consemnat în foaia medicală: posibil accident posttransfuzional. Oamenii legii au deschis dosar penal pentru moarte suspectă. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a sancționat spitalul cu 25.000 de lei după ce a constatat mai multe nereguli în legătură cu procedurile privind transfuzia sanguină. Recent, și conducerea unității medicale a luat o serie de măsuri, cea mai importantă fiind demiterea din funcție a șefului Secției de Hematologie.
Situația apărută în urmă cu două luni la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova a fost fără precedent în România. Doi pacienți, o femeie de 81 de ani și un bărbat de 67 de ani, au decedat în urma unor transfuzii de sânge efectuate în Clinica de Hematologie a unității medicale. Alți patru au prezentat reacții posttransfuzionale: frisoane, durere epigastrică, dureri lombare, sindrom febril, și au stat o perioadă în Secția de Terapie Intensivă, pentru monitorizare specială.
Un șir de anchete a scos la iveală mai multe probleme legate de modul în care se desfășurau lucrurile în cea mai mare și importantă Secție de Hematologie din Oltenia. După ce Direcția de Sănătate Publică Dolj (DSP) a amendat spitalul cu 25.000 de lei pentru că au fost descoperite o serie de nereguli, recent au fost stabilite și măsurile administrative luate de comisia de disciplină a spitalului. Ca atare, șeful secției a fost demis din funcție, iar asistentul-șef al aceleași secții a fost suspendat din funcție pentru două luni. „Nu a fost stabilită o culpă medicală, dar s-au descoperit vicii de procedură, vicii de transport a materialelor biologice, de supraveghere a transfuziilor. Profesorul Găman nu a reușit să organizeze secția, deși avea în fișa postului organizarea, atenția pacientului, viciile de procedură, protocoale, tot ce înseamnă funcționarea unei secții. A fost vorba de neîndeplinirea atribuțiilor din punct de vedere administrativ. Ca atare, a fost demis din funcție începând cu 1 mai. Funcția este preluată cu delegație de profesorul Badea. Pe o perioadă de două luni a fost suspendat din funcție și asistentul-șef al secției. Au fost date sancțiuni asistentelor care se aflau în tura respectivă pentru că nu și-au luat toate măsurile de precauție și nu au îndeplinit toate procedurile legate de înscrisurile care trebuie să apară în foile de observație. S-au găsit multe deficiențe la acest nivel“, explică dr. Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului Municipal „Filantropia“.
„Una dintre asistente avea aproape un an de experiență și alta era în perioada de asistent debutant”
Decesele celor doi pacienți ar fi apărut deoarece sângele ar fi fost decongelat de către o asistentă medicală în chiuveta cu apă fierbinte. În acel moment lucrau pe tură în Secția de Hematologie două asistente, absolvente de școală postliceală. În momentul în care au început să apară reacții posttransfuzionale, viteza de reacție a celor două asistente nu a fost cea care ar fi trebuit, spune chiar conducerea medicală. „Una dintre asistente avea aproape un an de experiență și alta era în perioada de asistent debutant în primele șase luni de activitate. Trebuie ținut însă cont că sunt multe saloane, mulți pacienți. Să pui perfuzie este o procedură care durează, nu este o simplă injecție. Fetele erau și obosite, și timorate, viteza de reacție nu a fost cea care ar fi trebuit și aici s-a văzut lipsa experienței. Însă sunt multe asistente de acest gen în spital. Am avut examen cu 72 de asistente pe 11 posturi și a luat una singură. Se înscriu, dar nu fac față examenelor. Nu se mai fac acele stagii de practică, iar ele vin complet descoperite, speriate. În plus, nu mai există acea variantă să facă practică înainte în secții mai ușoare și apoi să fie mutate. Teoretic, trebuie să facă, dar orele acordate sunt foarte puține. Se merge mult pe teorie“, adaugă directorul medical al spitalului.
Pacienți mulți, personal puțin și suprasolicitat
Altă problemă a Secției de Hematologie din cadrul Spitalului „Filantropia“, adusă în atenție în urma decesului celor doi pacienți, este lipsa personalului medical – atât a medicilor, cât și a asistentelor. Deși numărul pacienților tratați aici este foarte mare, nu există o linie de gardă, iar bolnavii sunt urmăriți de singurul medic care face garda pentru tot spitalul. „Este o specializare grea și puțini mai aleg să facă această meserie. Un singur medic de gardă pe tot spitalul este foarte greu să facă față. Avem posturi de rezidențiat pe post pentru hematologie, lucru care sper să ne ajute să aducem mai mulți specialiști. În plus, într-un sistem de sănătate normal se normează o asistentă la șapte paturi. La noi în sistem nu se poate așa ceva. Avem două asistente la 48 de pacienți, din care 12 sunt transfuzați. În aceste condiții, este foarte greu să faci față“, spune dr. Lorena Dijmărescu.
„Ancheta poliției legat de această situație este încă în curs”
Pentru cele două asistente care au lucrat în momentul în care cei doi pacienți au decedat, conducerea a stabilit să li se rețină o anumită parte din salariu. Nu se poate vorbi încă de sancțiuni penale pentru că nu a fost finalizată ancheta poliției. „Ancheta poliției legat de această situație este încă în curs, noi acum nu avem decât un raport preliminar al medicinei legale, care nu a stabilit o cauză directă între transfuzia de sânge și moartea celor doi pacienți. În momentul în care ancheta poliției va decide că este vorba de culpă medicală, sancțiunile vor fi în raport cu gravitatea faptelor. Noi am luat măsuri administrative“, conchide dr. Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului Municipal „Filantropia“.