3.4 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNaşterile s-au mutat de la SJU Craiova la „Filantropia“

Naşterile s-au mutat de la SJU Craiova la „Filantropia“

De la Spitalul Județean Craiova s-au redirecționat către Spitalul „Filantropia“ 20 de paturi de obstetrică-ginecologie
De la Spitalul Județean Craiova s-au redirecționat către Spitalul „Filantropia“ 20 de paturi de obstetrică-ginecologie

Oficial, începând cu 1 mai, blocul operator din cadrul Maternității Spitalului Județean de Urgență Craiova a fost închis pentru renovare. Toate nașterile care urma să aibă loc în această unitate medicală sunt acum mutate la Spitalul „Filantropia“ Craiova. Viitoarele mămici trebuie să știe că vor putea fi asistate la naștere de medicul care le-a urmărit sarcina dacă acesta își suspendă contractul cu Spitalul Județean și merge să lucreze periodic la Spitalul „Filantropia“, altfel acestea își vor aduce copiii pe lume cu noua echipă medicală.

Pentru prima dată după 40 de ani de la înființare, Maternitatea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova trece printr-o reabilitate totală. De la 1 mai a fost închis și blocul operator, ceea ce înseamnă că viitoarele mămici nu își vor mai putea aduce pe lume copiii aici. Toate nașterile sunt mutate la Spitalul „Filantropia“ Craiova. Cu acordul Ministerului Sănătății și al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj s-au redirecționat către Spitalul „Filantropia“ 20 de paturi de obstetrică ginecologie, zece paturi de Terapie Intensivă Neonatală, cinci paturi pentru prematuri și zece paturi pentru copiii eutrofici. Acest lucru înseamnă că la Spitalul „Filantropia“ numărul nașterilor o să fie mai mare cu aproape 200 pe lună. „Pregătirile pentru mutare au început de mai multe luni. Practic la noi o să se dubleze numărul de nașteri. O să preluăm toate gravidele de la Spitalul Județean și din zonele limitrofe. O să putem face față din punct de vedere al cazării, de aceea a fost nevoie să luăm tot felul de avize de la Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică pentru spațiile aferente acestui volum crescut de muncă. Am preluat atât cât ni s-a putut aproba pe suprafețele de care dispunem“, explică dr. Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului Municipal „Filantropia“.

„Transferăm numărul de medici necesar pentru deservirea paturilor mutate“

Pentru că Maternitatea Spitalului Județean Craiova are mare nevoie de renovare și igienizare generală, conducerea spitalului și autoritățile sanitare au decis închiderea acestei părți din spital până la finalizarea lucrărilor. După estimările făcute de conducerea spitalului, acestea vor dura aproximativ patru luni.
„Pentru prima dată în 40 de ani se renovează Maternitatea. Practic se igienizează tot etajul opt al spitalului. Acum se renovează toate saloanele, tocăria, cădițele, mobilierul. Toate nașterile se mută la Spitalul «Filantropia», însă pacientele care au probleme din cauza sarcinii sau cele care trebuie să stea internate în spital pentru diverse afecțiuni ginecologice vor fi tratate în continuate la noi“, declară dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova.
Femeile trebuie să știe însă că nu toți medicii se vor muta odată cu ele la Spitalul „Filantropia“. „Noi transferăm pentru această perioadă numărul de medici necesar pentru deservirea paturilor care au fost mutate către «Filantropia»“, spune managerul SJU Craiova.

„Viitoarele mămici nu trebuie să fie îngrijorate“

La Spitalul „Filantropia“ o să se mute odată cu pacientele doar medicii care își vor suspenda temporar contractul cu SJU Craiova și vor încheia cu cealaltă unitate medicală. „Un medic dintr-un spital nu poate să aibă activitate medicală într-o altă unitate medicală dacă nu are un contract și nu respectă anumite proceduri. Este vorba de responsabilitate, mai ales că suntem în era malpraxisului. Medicii care doresc să vină să lucreze pe această perioadă la Spitalul «Filantropia» trebuie să urmeze partea legală, să își suspende activitatea la Spitalul Județean și să încheie contract cu unitatea noastră. Viitoarele mămici nu trebuie să fie îngrijorate. La noi găsesc o echipă tânără și bine formată profesional și o să existe colaborare între medicii celor două unități medicale“, adaugă dr. Lorena Dijmărescu.

„Am decis să fie restricționat drastic accesul în spital“

Pentru că în Maternitatea Spitalului „Filantropia“ numărul de nașteri o să se dubleze lunar în perioada următoare, conducerea spitalului a anunțat că pentru a reduce incidentele și infecțiile intraspitalicești accesul în unitatea sanitară o să fie restricționat. „Aglomerația o să fie foarte mare, noi ne-am luat niște măsuri de precauție și am decis să fie restricționat drastic accesul în spital pentru a reuși să avem o supraveghere bună și să reducem riscul de infecții. Am făcut un protocol care se aplică de la 1 mai. Este nevoie de măsuri de precauție și înțelegere“, conchide directorul medical al Spitalului Municipal „Filantropia“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS