Garda de Mediu Gorj a verificat toate depozitele ilegale de deşeuri de pe raza localităţilor din judeţ. Autorităţile locale sunt responsabile de igienizarea comunelor şi oraşelor şi chiar au posibilitatea de a aplica amenzi dacă cetăţenii aruncă gunoiul menajer la întâmplare. Gheorghe Sanda, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Gorj, a declarat că până în prezent au fost transmise avertismente primăriilor, urmând ca în perioada următoare să se treacă şi la amenzi. „Controalele au vizat modul în care edilii aleşi îşi respectă obligaţiile faţă de legislaţia de mediu, în sensul că am căutat ca la nivelul fiecărei comune să identificăm punctele critice, locurile unde mereu se strâng deşeuri, iar cetăţenii continuă să le depoziteze contrar prevederilor legale. Situaţia se repetă an de an“, a declarat Gheorghe Sanda, şeful Gărzii de Mediu Gorj.
Localităţi cu probleme
Printre localitățile unde au fost depistate nereguli se numără Padeș, Bumbești-Jiu și Urdari. Inspectorii de mediu au vorbit deja cu primarii și le-au trasat sarcini clare pentru remedierea problemei. Cele mai mari nereguli au fost descoperite la Padeș. Edilii riscă amenzi de până la 40.000 de lei dacă nu vor trece la eliminarea depozitelor ilegale de gunoi. „Am stabilit la fiecare administraţie publică locală un program de măsuri și le-am dat termene în care să elimine neconformităţile constatate. Vom reveni la primăriile respective, există câteva care nu au înţeles încă faptul că problema salubrizării localităţilor este importantă. Aş menţiona aici primăriile din Padeş, Bumbeşti-Jiu, Urdari. În condiţiile în care cele dispuse de Garda de Mediu nu se realizează, fiecare primărie riscă amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei“, a spus Gheorghe Sanda, şeful Gărzii de Mediu Gorj. Luna viitoare, comisarii Gărzii de Mediu vor relua controalele pentru a vedea dacă problemele au fost remediate.
Probleme şi la Târgu Jiu
Probleme cu depozitele ilegale de deşeuri menajere şi din construcţii sunt şi în municipiul Târgu Jiu. Este vorba de Aleea Mehedinţi, un nou cartier de vile al oraşului. În zonă locuiesc însă şi multe familii de romi. Aceştia aruncă gunoiul menajer direct pe câmp, în apropierea caselor nou-construite, spre disperarea proprietarilor acestora. Primăria Târgu Jiu a desfăşurat luna trecută activităţi de igienizare pe Aleea Mehedinţi şi au fost ridicate câteva tone de deşeuri. Echipele de la primărie va trebui să intervină şi luna aceasta pentru că nu s-a renunţat la obiceiul aruncării gunoiului pe câmp. Şeful Gărzii de Mediu Gorj, Gheorghe Sanda, a declarat că va fi demarată o campanie de informare a cetăţenilor de etnie romă din zonă. „Este o problemă mai veche. O întâlnim în comunităţile rome. Vom demara o campanie de informare. Poliţia Locală a dat multe amenzi în zonă. Nu au produs efect. O să montăm şi camere de supraveghere cu ajutorul Primăriei Târgu Jiu. Vedem ce se poate face pentru a elimina acest fenomen“, a declarat Gheorghe Sanda. Principala problemă este că localnicii din zonă ar trebui să încheie contract cu o firmă de salubritate şi să achite lunar un abonament, însă majoritatea nu sunt de acord cu o astfel de idee.