2.8 C
Craiova
marți, 14 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljTrei olteni premiaţi la Gala Mentor în Educație

Trei olteni premiaţi la Gala Mentor în Educație

George Florian Zamfir (centru) este profesor de muzică la Liceul de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova
George Florian Zamfir (centru) este profesor de muzică la Liceul de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova

Au lăsat catedra, şcolile în care predau şi pentru două ore au urcat pe scenă. Nu orice scenă, ci cea a Teatrului „Odeon“, din Bucureşti, în lumina reflectoarelor. MOL România și Fundația pentru Comunitate au premiat marţi seară excelenţa în educație pentru al șaptelea an consecutiv. Din cei aproximativ 250 de dascăli din toată ţara propuşi anul trecut pentru Gala Premiilor Mentor, au fost aleşi zece, printre care, trei sunt din Oltenia: Florian George Zamfir – profesor de muzică la Liceul de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova; Petre Arnăutu – antrenor emerit de tenis de masă de la Clubul Şcolar Slatina şi Elena Valeria Teoteoi – profesor de chimie la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“, din Târgu Jiu. Invitatul de onoare al acestei ediții a fost violonistul român Alexandru Tomescu, care, în cadrul evenimentului, a susținut un recital cu vioara Stradivarius şi a vorbit, la rândul său, despre rolul profesorilor în viaţa noastră.

Simplitate, modestie. Sunt oameni care au scos generaţii întregi de tineri care astăzi merg pe propriul drum. Pentru mulţi dintre aceştia, profesorii lor au avut un rol determinant, materia predată a ajuns să fie transformată în pasiune. Nu sunt puţini cei care calcă pe urmele dascălilor model pe care i-au avut fie în şcolile generale, fie la liceu. În cele mai multe dintre cazuri, mentorii care au urcat pe scena Teatrului „Odeon“ au fost recomandaţi chiar de foştii lor elevi. Şi nu e emoţie sau satisfacţie profesională mai mare pentru un profesor decât să ştie că şi-a dus la îndeplinire rostul de dascăl, să-şi audă foştii sau actualii elevi vorbind într-un fel anume despre ei…

George Florian Zamfir: „Nu am fost doar premiaţi, am făcut parte dintr-un spectacol dedicat nouă“

Au păşit tăcuţi, timid, în Teatrul „Odeon“ în seara dedicată lor, a dascălilor de excepţie din România. Emoţionaţi că cineva s-a gândit şi la ei. Mulţi dintre aceşti oameni au avut doar recunoaşterea muncii prin rezultatele elevilor la concursurile şcolare naţionale sau internaţionale. De data aceasta însă, a fost un eveniment special creat pentru ei, în care au avut rolurile principale.
George Florian Zamfir este profesorul a cărui poveste aţi avut şansa să o aflaţi în cadrul campaniei realizate de Gazeta de Sud în anul 2015, „Portret de dascăl“ în articolul „George Florian Zamfir vrea ca oamenii să acorde atenție educației muzicale“.  Materialul publicat atunci a adunat foarte multe comentarii, dar şi foarte multe aprecieri. A fost doar un pas pentru a fi propus ca mentor în educaţie. A urmat Liceul de Muzică şi Arte Plastice – Secţia Vioară, din Craiova, apoi Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ din Bucureşti – Facultatea de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală. Şi-a început cariera la Şcoala din Dioşti, localitate în care nu mai fusese un profesor de muzică de un an şi jumătate. În acest an se împlinesc 40 de ani de când predă muzică. A dirijat peste 250 de spectacole de operă, operetă, concerte simfonice, vocal-simfonice, opere în concert, a cappella, concerte de educaţie muzicală în ţară, dar şi în străinătate. A fost membru în juriile unor prestigioase concursuri, este autorul unor volume de specialitate, este fondator şi dirijor de formaţii muzicale. George Florian Zamfir este un dascăl atipic, foarte direct, însă cu foarte mult tact, sufletist, reuşind să-şi apropie elevii, indiferent de vârstă. Susţine că datoria unui profesor este să ofere bază teoretică elevilor şi să faciliteze întâlnirea cu scena. Nu suportă bătaia de joc faţă de copii, iar sinceritatea copiilor i-a dat putere. Pentru a-i determina să înveţe permanent, în fiecare săptămână le dă teste. O oră e lucrarea, o oră le explică.
Vizibil emoţionat să fie printre câştigătorii premiilor „Mentor pentru Excelenţă în Educaţie“, George Florian Zamfir a spus: „Este copleşitor să organizezi pentru profesori un asemenea eveniment. Nu am fost doar premiaţi şi atât, am făcut parte dintr-un spectacol dedicat nouă, am fost actorii acestei seri. Noi nu suntem obişnuiţi cu astfel de evenimente. Pentru noi, elevii sunt actorii principali. A fost impresionant să îl văd pe scenă pe Alexandru Tomescu, care face minuni cu vioara sa Stradivarius. Sunt fericit ca dascăl, sunt mulţumit că am în continuare elevi de excepţie, dintre care cel puţin şase sunt de calibru, de care o să auziţi cu siguranţă foarte multe lucruri de acum încolo. Ioana Nedelcu, Ştefan Petruleac, Luca Neacţiu sunt doar câţiva dintre elevii actuali deosebit de talentaţi cu care mă mândresc“.

Petre Arnăutu: „90, chiar 95% este muncă, de-abia apoi intervin celelalte calităţi“

Petre Arnăutu (centru) este antrenor emerit de tenis de masă la Clubul Şcolar Slatina
Petre Arnăutu (centru) este antrenor emerit de tenis de masă la Clubul Şcolar Slatina

Petre Arnăutu este din Slatina. Este antrenor emerit de tenis de masă la Clubul Şcolar Slatina. Lucrează de 40 de ani în învăţământ, fiind antrenor al loturilor naţionale de cadeţi şi juniori în ultimii 20 de ani. De la centrul sportiv din Slatina, înfiinţat sub îndrumarea acestui antrenor, au pornit la drum numeroşi antrenori şi au fost promovaţi în loturile naţionale sportivi cu rezultate deosebite la Jocurile Olimpice de Vară şi Campionatele Mondiale, Europene şi Balcanice. Printre momentele de vârf ale carierei sale se numără locul III obţinut de Adina Diaconu la proba de simplu fete şi locul I obţinut de Adina Diaconu şi Andreea Dragoman la proba de dublu fete la Campinatul Mondial de Juniori I, organizat în Cape Town, în 2016. „Mi-a plăcut să lucrez cu copiii, mi-a plăcut să fac ceva, din mâinile mele să iasă sportivi buni, lucru pe care l-am și reuşit. Prin ambiţie, dăruire, prin sacrificiul pe care l-am făcut am reuşit să depistez şi să pregătesc sportivi care au ajuns mari campioni. Ca să reuşeşti să faci performanţă trebuie să ştii, în primul rând, să selecţionezi copii cu calităţi reale, calităţi specifice pe care trebuie să le aibă pentru a practica acest sport la nivel înalt. 90, chiar 95% este muncă, de-abia apoi intervin celelalte calităţi“, a spus antrenorul.
Elena Valeria Teoteoi: „Nu te poţi plictisi lucrând cu copiii“

Elena Valeria Teoteoi (centru) este profesor de chimie la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu
Elena Valeria Teoteoi (centru) este profesor de chimie la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu

Elena Valeria Teoteoi este profesor de chimie la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu. Este un dascăl îndrăgit de elevi care demonstrează că dincolo de exerciţiul de memorie necesar câteodată în această disciplină, chimia este fascinantă. Printre performanţele deosebite ale elevilor săi se numără patru medalii de aur, patru medalii de argint şi o medalie de bronz, obţinute în ultimii cinci ani la diferite ediţii ale olimpiadei internaţionale de chimie. „Chimia înseamnă să descoperi şi să fi înconjurat tot timpul de tot felul de obiecte, de lucruri, lumea fiind într-o continuă transformare. Nu e nimic cum a fost ieri, şi sigur mâine voi avea surprize. De-asta îmi place chimia! Copiii îți aduc în fiecare secundă multă noutate, diversitate. Ce vrei să faci dimineaţa constaţi seara că a fost altfel, trebuie să te adaptezi din mers, să-i înţelegi, să-i cerţi, să-i mângâi, nu te poţi plictisi lucrând cu copiii. Nu m-aş vedea făcând altceva. Pur şi simplu mi-am dorit şi-mi doresc în continuare să fiu profesor“, a spus profesoara.

Alexandru Tomescu i-a încântat pe cei prezenţi

Violonistul Alexandru Tomescu, invitatul de onoare al acestei ediții a Galei Mentor pentru Excelenţă în Educaţie
Violonistul Alexandru Tomescu, invitatul de onoare al acestei ediții a Galei Mentor pentru Excelenţă în Educaţie

Invitatul de onoare al acestei ediții a Galei Mentor pentru Excelenţă în Educaţie a fost violonistul Alexandru Tomescu care, în cadrul evenimentului, a susținut un recital cu vioara Stradivarius. Nu a fost doar un moment muzical, el a vorbit şi despre importanța recunoașterii profesorilor și antrenorilor care conduc generații întregi la succes. „Trăim într-o lume în care suntem poate prea mult conectați către rezultate rapide, imediate. Avem cel mult răbdare să apăsăm un buton și să așteptăm să se încarce o pagină, or munca unui dascăl este foarte diferită de așa ceva. Este, poate, o muncă de durată, este o muncă de viitor. Un profesor construiește pic cu pic, cărămidă cu cărămidă, construiește viitorii oameni, oameni care vor construi țara în care locuim noi, în continuare… Așadar răspunderea pe care acești oameni o au este uriașă și cred că merită cu prisosință nu doar premii și diplome – sigur ele sunt foarte importante -, dar merită la propriu să aibă statui. Cât mai multe statui de profesori aș vrea să văd tocmai ca să putem să le dăm recunoștința pentru că au făcut din noi ceea ce suntem în ziua de astăzi“, a spus Alexandru Tomescu.

Şapte ani, 70 de dascăli şi antrenori premiaţi

Profesorii și antrenorii premiați au fost selectați de către Consiliul Director al Fundației Pentru Comunitate dintre cele 250 de nominalizări primite în perioada aprilie-decembrie 2016 din partea foştilor elevi sau colegi. Juriul care a stabilit premianții celei de-a șaptea ediții a Premiilor Mentor pentru Excelență în Educație și a fost compus din membrii Consiliului Director al Fundației pentru Comunitate: Gazda Arpad – președinte, Molnar-Banffy Kata – vicepreședinte, specialistă în comunicare, prof. univ. Brîndușa Armanca – ziaristă, și Marius Cosmeanu – ziarist și sociolog. „MOL România oferă de şapte ani Premiile Mentor pentru Excelenţă în Educaţie, alegând astfel să recompenseze profesori şi antrenori de excepţie, care prin dăruirea şi pasiunea lor au şlefuit talente şi caractere, pregătind generaţii întregi nu numai pentru cariere de succes, ci şi pentru viaţă. Prin acordarea acestor premii ne-am dorit să le spunem tuturor acestor mentori minunaţi că le mulţumim pentru ceea ce au făcut şi fac încă pentru atâtea şi atâtea generaţii“, a declarat Camelia Ene, director executiv MOL România. András Imre, directorul executiv al Fundației Pentru Comunitate, a mărturisit că primeşte anual un număr impresionant de propuneri pentru Premiul Mentor pentru Excelenţă în Educaţie. „Numărul constant ridicat al propunerilor pe care le primim ne arată că sunt mulți cei care doresc să-și exprime recunoștința față de dascălii care au avut rol important în viața lor. Este minunat şi emoţionant să vedem că sunt atâţia foşti elevi care nu uită cine au fost aceia care le-au şlefuit pentru prima oară talentul şi aleg să le mulţumească mentorilor lor printr-un gest de recunoaştere publică. Începând din 3 mai, timp de opt luni se pot pregăti și depune nominalizările pentru ediţia din 2018 a Premiilor Mentor pentru antrenori și profesori care au descoperit tineri talentați și au avut grijă de ei la începutul carierei lor“, a aspus András Imre.
Nominalizările se pot depune până la data de 31 decembrie 2017. Dosarele de înscriere trebuie întocmite în conformitate cu anunțul Programului. Mai multe detalii despre program pe www.molromania.ro și www.pentrucomunitate.ro
Laureații acestei ediţii au primit câte un trofeu special, Trofeul Mentor, realizat de artistul plastic Ioan Nemțoi, și câte un premiu în valoare de 8.000 de lei.

Despre Grupul MOL şi Fundația pentru Comunitate

Grupul MOL este o companie multinațională integrată și independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 40 de țări, aproximativ 25.000 de angajați în întreaga lume și peste 100 de ani de experiență în industrie. În domeniul explorării și producției de hidrocarburi, experiența de peste 75 de ani a grupului sprijină operațiunile de producție în opt țări și activitățile de explorare în 13 țări.
Fundația Pentru Comunitate este o organizație nonprofit, înființată la Cluj în 2008, cu scopul de a sprijini talentul, cunoașterea, solidaritatea, valorile comunitare, astfel încât lumea noastră să devină mai prietenoasă. Pentru realizarea scopurilor anunțate, Fundația sprijină activități în domeniul cultural, educativ, social, comunitar, sportiv și de recreație. Sprijină, de asemenea, copii și tineri în suferință, precum și acele organizații care se ocupă de însănătoșirea, de reabilitarea lor.

Laureații Premiului Mentor pentru Excelență în Educație

Laureații Premiului Mentor pentru Excelență în Educație, ediția a şaptea, 2016 sunt: Nicolae Antonescu, profesor de vioară, București; Petre Arnăutu, antrenor tenis de masă, Slatina; Bogács Nóra Ágnes, profesor de limbă și literatură maghiară, Miercurea Ciuc; Csiszár Ferenc, antrenor de scrimă, Satu Mare; Elvira Groza, profesor de filozofie, Oradea; Pető Mária, profesor de fizică, Sfântu Gheorghe; Constantin Radu, antrenor de gimnastică ritmică, Iași; Elena Valeria Teoteoi, profesor de chimie, Târgu Jiu; George Florian Zamfir, profesor de muzică, Craiova; Mihaela Eleonora Zamfirescu, profesor de pian, București.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS