-0.5 C
Craiova
sâmbătă, 14 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalAngajatorii vor să susțină cu burse elevii motivați

Angajatorii vor să susțină cu burse elevii motivați

ALRO este singurul angajator care și-a manifestat dorința de a susține pregătirea elevilor în școala profesională. Astfel, la Colegiul Tehnic Metalurgic va funcționa o clasă cu 20 de locuri, cu profil mecanic instalații industriale. Pentru că se așteaptă o concurență acerbă pe locurile care vor fi susținute financiar pe tot parcurul anului (bursa profesională se cifrează la 400 lei/lună, susținută jumătate-jumătate de școală și angajator), angajatorul se va implica activ în selecția viitorilor elevi. Directorul de resurse umane din cadrul ALRO SA, Nicu Durău, a declarat în cadrul unei conferințe de presă organizate la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Olt că societatea îi va sprijini pe elevii motivați să ajungă la ALRO, fiind mai puțin interesată de performanțele teoretice ale acestor elevi.
„Pregătirea practică va fi exclusiv în sarcina centrului economic, dar vom face și pregătirea teoretică, acolo unde putem sprijini Colegiul Tehnic Metalurgic cu informații pe care noi le avem, cu specialiști, și updatat cu tehnologia pe care noi deja o folosim și cu care vor lucra absolvenții acestei forme de învățământ (…) Este foarte important să fim atenți la selecție și la felul cum vor răspunde cerințelor noastre pe parcursul anilor de studiu. Ne dorim ca tinerii să fie în primul rând motivați să urmeze acest învățământ și să evităm situațiile în care tinerii se înscriu la cursuri doar pentru că trebuie să le urmeze, fără a avea chemare pentru meseria respectivă sau fără a-și dori să o practice la finalizarea cursurilor. După părerea mea, asta este o pierdere enormă, pierdere de timp și de resurse, și trebuie evitată încă de la început. Suntem dispuși să asigurăm tot sprijinul, pentru că o facem în interesul nostru, vrem să avem absolvenți deja formați, fără să mai fie nevoie să parcurgem o perioadă lungă de adaptare și de training cu ei“, a spus directorul Nicu Durău, menționând că angajatorii știu, în general, ce oferă sistemul de învățământ obligatoriu și nu au așteptări foarte mari. „Nu ne așteptăm să găsim tineri superpregătiți. Noi cam știm ce livrează învățământul general obligatoriu, nu ne facem iluzii foarte mari, dar ceea ce vom urmări în mod expres va fi motivația lor. Pe noi ne interesează, în primul rând, să simțim că avem pe ce să construim ceva. Dacă vom simți că sunt nehotărâți, nu-i vom lua. Vreau să luăm oameni care se văd peste 10-20 de ani specialiști în ALRO“, a mai spus Durău.
Pe de altă parte, inspectorul școlar general al ISJ Olt, Felicia Man, a spus că părinții ar trebui, în opinia sa, să fie mai degrabă convinși de necesitatea ca elevii să fie îndreptați către școlile care li se potrivesc, pentru că de ce cele mai multe ori îi îndreaptă către liceele teoretice, fără să știe sau fără să accepte care este potențialul real al copiilor lor sau care le sunt aptitudinile. De anul viitor, cei implicați se așteaptă ca numărul angajatorilor care vor susține acest sistem să fie mai mare. Chiar ALRO are în vedere organizarea altor clase, având nevoie și de electricieni, de exemplu. „Odată cu apariția multinaționalelor, au apărut o serie de noi joburi, care nu se regăsesc în COR. Suntem puțin în urmă din punctul ăsta de vedere și n-aș vrea să dau vina pe cineva anume, ci mai degrabă să promovăm o colaborare mai strânsă între legiuitor și mediul de afaceri“, a spus Durău.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS