Un tânăr de 26 de ani, din Hunedoara, acuzat că a montat aparatură pentru copierea datelor și capturarea cardurilor de credit pe mai multe bancomate din Craiova, a fost condamnat definitiv de judecătorii Curții de Apel Craiova la șapte ani de închisoare. Inculpatul a fost condamnat de două ori și în Marea Britanie, unde a fost pus sub acuzare pentru aceleași fapte.
Hunedoreanul Cătălin Abunei, de 26 de ani, a fost reținut în Craiova în decembrie 2015, la scurt timp după ce montase aparatură pentru capturarea cardurilor bancare pe un bancomat din cartierul Brazda lui Novac. În urma anchetei, procurorii DIICOT au stabilit că tânărul de 26 de ani folosea o metodă destul de simplă pentu a pune mâna pe banii din conturile victimelor. Abunei monta în fanta bancomatelor un dispozitiv mecanic, iar pe plafonul aparatului punea, cu ajutorul unor magneți, un profil PVC în care era ascuns un iPod. „Practic, după efectuarea unei retrageri de către un client al băncii de la unul din ATM-urile pe care se montau astfel de dispozitive, acesta constata că instrumentul bancar (cardul) nu îi mai era restituit, fără a-şi da însă seama că era reţinut într-un dispozitiv artizanal. După reţinerea cardului, clientul părăsea zona (fiind grăbit sau pentru a reclama incidentul), moment în care inculpatul A.C. se apropia, recuperând atât dispozitivul mecanic ce conţinea cardul capturat, cât şi profilul PVC ce conţinea iPod-ul care filmase momentul folosirii codului PIN, respectiv combinaţia de cifre“, au reținut procurorii DIICOT. Ulterior, de la alt bancomat, tânărul scotea de pe cardul capturat diferite sume de bani.
În urma cercetărilor s-a mai stabilit că tânărul hunedorean monta dispozitivele dimineața, în jurul orei 6.00, când băncile erau încă închise. Tânărul făcea acest lucru din două motive: la această oră nu era văzut de personalul băncilor, care încă nu ajungea la serviciu, iar clienții care rămâneau fără carduri nu aveau cui să se plângă. În fața procurorilor, bărbatul a explicat că monta aparatură numai pe bancomatele unei bănci, care avea mai mulți clienți, iar posibilitatea să apară o victimă era mai mare, „lucru necesar întrucât iPod-ul avea un acumulator cu o durată de maximum 40-45 minute“.
Condamnat de două ori în Marea Britanie pentru aceleași fapte
Potrivit, thefreelibrary.com, în iulie 2013, același Cătălin Abunei a fost reținut după ce cardul unei femei a fost blocat într-un bancomat de la un magazin din Normanby. După câteva minute, Abunei a fost surprins de camerele de supraveghere retrăgând bani de pe cardul furat. De asemenea, pe un dispozitiv montat pe alt bancomat, anchetatorii au găsit amprentele românului. În octombrie 2013, Abunei a fost condamnat la 16 luni de închisoare cu suspendare, instanța reținând că partenera sa era însărcinată, dar și că stătuse deja 11 săptămâni în arest preventiv.
Un an mai târziu, barkinganddagenhampost.co.uk scria că același Abunei a fost arestat în Oxford, la aproape 400 de kilometri de Normanby, după ce s-a stabilit că montase aparatură pe un bancomat dintr-un centru comercial. Abunei a pledat vinovat și a susținut că avea nevoie de bani ca să înceapă o viață nouă în România, împreună cu iubita sa și copilul lor de șase luni. De data aceasta, Abunei a fost condamnat la 14 luni de închisoare. Ulterior, în martie 2015, bărbatul a fost expulzat în România și i s-a interzis să intre în Marea Britanie până în decembrie 2015. Nu a mai apucat să se întoarcă în Anglia pentru că, pe 14 decembrie, a fost prins în Craiova.
Procurorii DIICOT au mai stabilit că, începând cu luna august 2015, Abunei a cumpărat de pe internet aparatură pe care a montat-o pe bancomate din Timişoara, Arad, Sibiu, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Braşov şi Craiova.
Condamnat definitiv de magistrații craioveni
În aprilie 2016, hunedoreanul a fost trimis în judecată pentru comiterea mai multor infracțiuni informatice, dar și pentru furt și tentativă de furt, iar pe 28 februarie, anul acesta, a fost condamnat de judecătorii Tribunalului Dolj la 31 de pedepse cuprinse între o lună și opt luni de închisoare pentru operaţiuni ilegale cu dispozitive informatice, furt, tentativă de furt și efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.
Instanța a contopit pedepsele în cea mai grea, cea de opt luni de închisoare, la care a adăugat un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, urmând ca inculpatul să execute, în final, șapte ani şi 20 de zile de închisoare. Mai trebuie spus că Abunei și-a recunoscut faptele pentru a beneficia de o reducere a pedepselor.
A urmat apelul, iar luni, pe 8 mai, Curtea de Apel Craiova a dat o sentință definitivă în acest dosar. Instanța a respins acțiunea inculpatului, astfel că acesta rămâne cu pedeapsa stabilită la sfârșitul lunii februarie de instanța de fond. Din pedeapsa primită se scade perioada petrecută de inculpat în arest preventiv (14 decembrie 2015 – 8 mai 2016).