4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAu reapărut tranşeele în Parcul „Nicolae Romanescu“

Au reapărut tranşeele în Parcul „Nicolae Romanescu“

La o jumătate de an de la inaugurare și la patru ani de la demararea lucrărilor la Teatrul de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu“ din Craiova, primăria s-a trezit că alimentarea cu energie electrică se face doar printr-un branșament de prin ani ’65 – ’70. O instalație electrică improprie capacității teatrului și, prin urmare, beneficiarul a cerut distribuitorului de energie electrică, pe ultima sută de metri, să suplimenteze cu încă o sursă de energie respectiva construcție. Este de neînțeles cum s-a investit în reabilitarea unei săli de spectacol în aer liber 4.391.603 lei fără TVA – fonduri europene – și nimeni nu și-a dat seama că sunt probleme cu unele dintre utilități, cum este cazul alimentării cu energie electrică. După ce șantierele s-au închis, atât pentru Teatrul de Vară, cât și în Parcul „Romanescu“, acesta aflat în procedura de recepție, zilele trecute au reapărut șanțurile în parc. Aproximativ un kilometru de șanțuri a fost săpat în zona verde, plecând de la Teatrul de Vară până la transformatorul electric din apropierea terasei de la Ciobănașul. Rădăcinile copacilor au fost din nou descoperite de pământ și odată cu ele și instalațiile de irigare ale parcului, vegetația a fost și ea răscolită pe întreg traseul acestui șanț.
Inclusiv marți, muncitorii de la SC TIAB SA lucrau de zor la introducerea cablului pe șanțuri și forarea pe sub alei a traseului acestuia, dinspre transformator înspre teatru. Beneficiarul acestor lucrări este Distribuție Energie Oltenia SA (fostul CEZ).

Nu au uitat ei, i-a întârziat Ministerul Culturii

Întârzierea inexplicabil de mare este într-un fel lămurită chiar de angajații primăriei aflați marți la fața locului. „Nu a uitat nimeni să alimenteze cu energie electrică teatrul. Branșamentul vechi este sub capacitate și trebuie suplimentat. De anul trecut s-a depus solicitare la Ministerul Culturii pentru aprobare branșament CEZ, fiindcă branșamentul este al CEZ-ului, ulterior s-a solicitat și la ministrul mediului o documentație, ca să știm cum se sapă printre copaci. S-a obținut autorizația de construire târziu, pentru că ministerul a dat aprobare abia în februarie – martie. Oamenii au obținut autorizația de construire și a fost necesar să ia și aprobarea constructorului din parc, pentru că nu trebuie să deranjeze instalațiile de irigare. Au săpat la mână șanțurile, au pus nisip, acum întind cablul și azi (marți – n.r.) sper să se încheie și aceste lucrări. Nu a fost deranjat nimic, decât că trebuie să se facă și această lucrare“, a declarat un reprezentant al Primăriei Craiova.
Despre lucrările din Parcul „Romanescu“ vorbește și reprezentantul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu. „Se lucrează la un branșament electric subteran pentru Teatrul de Vară. Este altă lucrare, altă autorizare, alte avize. Am fost ieri (luni – n.r.) acolo și am văzut că muncitorii sunt mai atenți. Exista un branșament trifazic de prin ani ’65-’70 și se conta pe el, dar și-au dat seama că nu face față. În concluzie, noul branșament servește alimentării cu energie electrică a încăperilor de la teatru și a fost necesar să se efectueze“, a spus Marcel Berendei, reprezentantul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Dolj.
Nimeni nu vorbește despre un studiu, o documentație sau un proiect al instalației electrice al respectivei construcții, care ar fi dus la cunoașterea necesarului de consum de energie electrică a Teatrului de Vară încă din faza construcției acestuia și nu după inaugurare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS