Punct final în procesul în care 13 angajați și colaboratori ai Școlii Postliceale Sanitare de Stat Slatina au fost judecați pentru luare de mită, dare de mită și trafic de influență. În luna octombrie a anlui trecut, Tribunalul Olt stabilea ani grei de închisoare pentru „lotul“ de la Școala Postliceală Sanitară de Stat. Din cei 13 foști angajați și colaboratori ai școlii acuzați de luare de mită, dare de mită, trafic de influență, folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității, fals în înscrisuri sub semnătură privată etc., patru au primit închisoare cu executare pentru faptele comise în 2012, în cele două sesiuni desfăşurate pentru obţinerea „certificatului de competenţe profesionale – nivel III avansat“, specializările asistent medical generalist şi asistent medical de laborator. 12 au contestat sentința Tribunalului Olt, iar Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat marți, 9 mai, hotărând, definitiv, ca cinci să execute pedeapsa în închisoare, în timp ce ceilalți opt au rămas cu pedepsele de închisoare cu suspendare și obligațiile impuse de instanța anterioară. Curtea de Apel a admis, de altfel, doar apelul Sandei Naiden și Corneliei Filișanu, păstrând, însă, pedepsele pronunțate anterior.
Marți după-amiază, cei cinci inculpați condamnați la închisoare cu executare au și ajuns la Penitenciarul de Maximă Siguranță Craiova. Este vorba de: Georgel Filip, absolvent al Facultății de Medicină, fost profesor al școlii, condamnat la șase ani de închisoare, și care mai avea o altă sentință, astfel că pedeapsa de executat s-a mărit la șapte ani; Cornelia Filișanu, director al școlii la data producerii faptelor, acum profesor de științe sociale la CNV „Nicolae Titulescu“, condamnată la cinci ani de închisoare, pedeapsa principală; Sanda Naiden, fost director al aceleiași școli, condamnată tot la cinci ani de închisoare; Aglaia Micli, fost profesor al școlii, condamnată la trei ani și șase luni de închisoare; Emilia Bărănescu, fost contabil al școlii – trei ani de închisoare (la Tribunalul Olt primise tot trei ani de închisoare, dar cu suspendare).
Ceilalți opt inculpați au rămas cu pedepsele pronunțate de instanța anterioară, astfel:
1 – Lygia Monica Moisescu – doi ani pentru luare de mită în formă continuată;
2 – Iuliana Lucaci – Hideg – doi ani şi șase luni de închisoare pentru luare de mită în formă continuată:
3 – Maria Răduţă – 6.000 de lei amendă penală (echivalentul a 150 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii), pentru mărturie mincinoasă;
4 – Angelica Lavinia Sbora – trei ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată;
5 – Marian Spiridon – trei ani şi șase luni de închisoare pentru luare de mită în formă continuată;
6 – Gigi Zanfir – trei ani şi șase luni pentru luare de mită în formă continuată;
7 – Angela Ciolca – trei ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată;
8 – Maria Viorica Berinde – trei ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată.
Toți au și alte interdicții și obligații, instanța pronunțându-se la acea vreme și asupra sumelor de bani încasate ca mită, pe care le au de restituit.
Luarea de mită și traficul de influență erau practici frecvente la nivelul școlii, constatau procurorii în rechizitoriu. Pentru a avea siguranța că vor promova examenul de competențe, absolvenții școlii erau nevoiți să scoată bani din buzunar, chiar și cei care munceau și își realizau singuri lucrările. Banii pentru profesorii evaluatori erau colectați de la candidați cu titlul de „protocol“. Pentru sume mai mari de bani, anumiți candidați erau ajutați suplimentar, putând, la nevoie, să primească răspunsurile sau să lase anumite subiecte fără răspuns, urmând ca răspunsurile corecte să fie bifate pe lucrare la evaluare. De colectarea banilor se ocupa chiar directorul școlii, Cornelia Filișanu, în timp ce alți profesori făceau partea mai grea. Aglaia Micli și Georgel Filip, spre exemplu, acceptau, pentru sume cuprinse între 400 și 500 lei, să completeze chiar răspunsurile pe foaia de concurs.
100 de lei doar pentru a-ți fi acceptată lucrarea
La școala fără „rebuturi“ în acei ani, pentru că toți elevii care-și doreau promovarea o și aveau, lucrările de diplomă costau între 300 și 350 de lei. Le procurau de la profesorul Georgel Filip și de la alți colegi de catedră ai acestuia. Chiar și elevii care aveau ambiția să-și realizeze singuri lucrarea erau nevoiți să „cotizeze“, în cazul acestora taxa fiind de 100 de lei pentru a le fi acceptată lucrarea, în circuit intervenind chiar și angajați ai școlii care, teoretic, nu aveau legătură cu procesul didactic (cum este cazul contabilei Emilia Bărănescu).
Din același lot a făcut parte, inițial, și fostul director medical al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Olt, medicul Ortanța Ciobanu, colaborator al școlii, de asemenea judecată, în urma disjungerii dosarului său, având în vedere funcția ocupată, pentru fapte de corupție. În iulie anul trecut, Ciobanu a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare și interzicerea anumitor drepturi. Ca și alți colaboratori și angajați ai școlii, Ciobanu vindea lucrări de diplomă, încercând, de altfel, în cursul cercetării penale, să ascundă acest lucru eliberând, în cazul elevilor care plătiseră pentru lucrare, chitanțe care certificau plata unor servicii la cabinetul particular pe care îl avea.