2.3 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdministratori de firme, condamnați pentru fraudarea fondurilor europene

Administratori de firme, condamnați pentru fraudarea fondurilor europene

Procurorii DNA au stabilit că o parte din infracțiuni au fost comise cu ocazia implementării unui proiect pentru extinderea unui adăpost pentru îngrăşarea porcilor din comuna Gogoşu, Mehedinţi (Foto: Arhiva GdS)
Procurorii DNA au stabilit că o parte din infracțiuni au fost comise cu ocazia implementării unui proiect pentru extinderea unui adăpost pentru îngrăşarea porcilor din comuna Gogoşu, Mehedinţi (Foto: Arhiva GdS)

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât, marți, să condamne definitiv trei administratori de societăți comerciale, acuzați că au obținut în baza unor documente false fonduri nerambursabile europene și fonduri din bugetul național în valoare de aproape trei milioane de lei.
Inculpații au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare și au fost obligați să înapoieze banii obținuți pe nedrept de la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit.
Administratorii Stelian Grecu, Adrian Andreca și Elena Andreca au fost deferiți justiției în iunie 2014, într-un dosar în care au fost acuzați de procurorii anticorupție de comiterea infracțiunilor de înșelăciune, fals în declarații sau folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene.
Anchetatorii au reținut că, la sfârșitul anului 2006, Stelian Grecu, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, a încheiat un contract cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) pentru acordarea unui ajutor financiar nerambursabil în cadrul Măsurii 3.1 – „Investiţii în exploataţii agricole“. În noiembrie 2006, cu ocazia depunerii dosarului la APDRP și în timpul derulării procedurilor de verificare și avizare a achizițiilor și cheltuielilor eligibile, inculpatul a folosit documente false, emise în numele altei societăți comerciale, au susținut procurorii craioveni.
„În acest fel, inculpatul a indus în eroare funcționarii APDRP, ce au verificat legalitatea procedurii de atribuire a contractului de furnizare bunuri, eroare fără de care nu ar fi avizat favorabil procedura. De asemenea, nu ar fi autorizat ca eligibile cheltuielile efectuate (123.440 lei) și nu ar fi dispus decontarea din fonduri nerambursabile europene a sumei de 46.290 lei și fonduri din bugetul național de 15.430 de lei obținute pe nedrept de societatea comercială reprezentată de inculpat“, au precizat procurorii DNA.
Același Stelian Grecu a mai fost acuzat că, cu ocazia implementării proiectului „Ex­tindere adăpost pentru îngrăşarea suinelor în comuna Gogoşu, judeţul Mehedinţi“, i-a pus la dispoziție lui Adrian Andreca declarații false, pe care acesta le-a depus la APDRP. Ulterior, prin inducerea în eroare a funcționarilor APDRP, Andreca a obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 1.590.429 de lei.
De asemenea, procurorii au mai stabilit că tot Stelian Grecu, cu ocazia implementării proiectului „Înfiinţare staţie automată de incubare ouă“, i-a încredințat Elenei Andreca declarații false, pe care femeia le-a depus la APDRP. Ulterior, inculpata a obținut fonduri nerambursabile comunitare de aproape 1,3 milioane de lei.

Pedepse cu suspendare la Tribunal și Curtea de Apel

Dosarul în care cei trei inculpați au fost acuzați de fraudarea fondurilor europene a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 11 iunie 2014, iar judecătorii doljeni s-au pronunțat după un an, în iunie 2015. Cei trei inculpați au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu suspendare și au fost obligați să înapoieze banii obținuți pe nedrept. Cei trei inculpați, alături de SC STEGRAL SRL, au fost obligați la plata sumei de 1.390.427 de lei, plus majorările de întârziere calculate până la data achitării integrale a debitului.
De asemenea, Stelian Grecu și Elena Andreca, în solidar cu SC DALETA SRL, au fost obligați să înapoieze statului și suma de 1.341.964 de lei, la care se adaugă majorările de întârziere.
În final, instanța a hotărât să mențină sechestrul pus de procurorii DNA pe bunurile deținute de cei trei inculpați – mai multe imobile din Drobeta Turnu Severin și terenuri din localitățile Șimian, Bâlceș și Gogoşu. Sentința Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, instanță care s-a pronunțat marți, pe 9 mai. Inculpații au rămas cu pedepsele stabilite de Tribunalul Dolj, însă judecătorii de la Curtea de Apel au hotărât să le mărească termenul de încercare de la cinci la șase, respectiv opt ani. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS