2.9 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj„Şcoala altfel“, la un centru de dializă

„Şcoala altfel“, la un centru de dializă

Elevii Colegiului Tehnic „Gheorghe Magheru“ din Târgu Jiu au desfăşurat ieri o zi din cadrul programului „Şcoala altfel“ la un centru de dializă din municipiu. Activitatea a fost organizată în colaborare cu Asociaţia transplantaţilor din România, care derulează în această perioadă o campanie care are ca scop susținerea donării de organe pentru pacienţii cu probleme grave de sănătate. În cadrul activităţilor asociaţiei au fost mobilizaţi şi elevii Colegiului Tehnic „Gheroghe Magheru“ din Târgu Jiu. Acţiunea a avut loc de la ora 10.00, în cadrul Centrului de dializă Divaerum, şi a avut ca subiect prevenția bolilor renale, generatoare de insuficienţă funcţională a organului vital, care este rinichiul. Potrivit specialiştilor, în faza terminală a insuficienţei, funcţia renală se poate substitui prin două modaliăţi: dializa sau transplantul.

2.000 de transplanturi în România

În România există, în prezent, peste 2.000 de pacienţi cu grefe renale funcţionale şi circa 13.000 de pacienţi în program de dializă, ceea ce înseamnă insuficienţă renală funcţională în fază terminală. În cadrul programului „Şcoala altfel“, Sorin Floarea, pacient cu insuficienţă renală cronică supleată prin transplant renal, membru şi organizator local al Asociației Transplantaţilor din România, a fost organizatorul şi mediatorul întâlnirii între elevi ai Colegiului Tehnic „Gheorghe Magheru“ şi medici de la Centrul de dializă Diaverum. Discuţiile s-au axat pe recunoaşterea simptomelor unor afecţiuni cronice şi pe modalităţi de prevenţie la îndemână. Elevii au aflat că infecţiile urinare sunt afecţiuni ale rinichilor şi tractului urinar care au cea mai mare frecvenţă în rândul populaţiei. Acestea, netratate, sunt generatoare de insuficienţă renală cronică, dar pot fi prevenite prin câteva măsuri extrem de simple ca: practicarea unei igiene intime zilnice, folosirea lenjeriei intime de bumbac, un consum de lichide de minim doi litri pe zi, evitarea frigului şi a umezelii, să nu se amâne mersul la toaletă când apare senzaţia de micţiune, o urinare completă şi, nu în ultimul rând, tratarea afecţiunilor ginecologice.
Exemplu şi pentru alte judeţe

Întâlnirea de la Târgu Jiu va deveni model şi pentru alte judeţe. „Asociaţia Transplantaţilor din România, ca organizație de pacienţi pre şi posttransplant, are între obiectivele sale în raport cu societatea, alături de informarea publicului despre legalitatea şi umanismul actului donării, informarea privind modalităţile de prevenţie a afecţiunilor generatoare de insuficienţe funcţionale de organ vital. În acest context, ne-am propus să venim în sprijinul instituţiilor de învăţământ cu iniţiative de discuţii pe subiecte despre prevenţia unor boli care pot fi depistate şi tratate eficient în faze incipiente. O astfel de întâlnire a avut loc la Târgu Jiu în 15 mai, dând posibilitatea elevilor să afle direct de la medici specialişti ce pot face pentru a preveni îmbolnăvirea rinichilor, organ vital în organismul uman. Nu mai puţin importantă este întâlnirea elevilor cu pacienţi renali şi experienţa vizitării unui centru de dializă“, a declarat Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS